Fakultetsnytt uke 20

70-års jubileet for Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) fortsetter, og fra slutten av mai kan du se spennende foredrag om bruken av kunstig intelligens i akademia, forelesninger om kriminologiens historie og prosjektene til masterstudentene.

Banner med illustrasjon av tallet 70, med tekst: Institutt for kriminologi og rettssosiologi 1954-2024.

Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) feirer i år 70 år og holder i den anledning flere arrangementer utover året. Foto: UiO.


IKRS sitt 70-års jubileum fortsetter

AI and the future of publishing in the legal sciences

Illustrasjonsbilde av puslespillbrikker og banner nederst med tekst: Institutt for kriminologi og rettssosiologi 1954-2024.
Seminaret vil diskutere bruken av kunstig intelligens i akademia og hvordan redaktører og anmeldere håndterer økningen av KI-generert innhold. Foto: Hans-Peter Gauster/Unsplash.

Det hybride seminaret AI and the future of publishing in the legal sciences vil diskutere mulighetene, utfordringene og fallgruvene ved bruk av kunstig intelligens (KI) underveis i forskningsprosessen og hvordan KI påvirker publisering av vitenskapelige tekster.

Arrangementet inngår i markeringen av IKRS sitt 70-års jubileum og er åpent for alle interesserte. 

Tid og sted: 30. mai kl. 10:00-12:00 i rom 6113 i Domus Juridica/Zoom.

Critical Histories of Criminology – Stories from the Seven Continents

Syv profilbilder av personer med blå bakgrunn. Tekst: Institutt for kriminologi og rettssosiologi 1954-2024.
Foredragene holdes ved ulike datoer utover året. Første foredrag holdes onsdag 5. juni. Foto: UiO.

Syv foredragsholdere fra de seks kontinentene Afrika, Asia, Europa, Latin-Amerika, Nord-Amerika og Oseania, presenterer sentrale bidrag som har vært med på å forme kriminologiens historie. 

Se program for foredragsholderne i arrangementet Critical Histories of Criminology – Stories from the Seven Continents. Foredragene holdes digitalt.  

Arrangementet inngår i markeringen av IKRS sitt 70-års jubileum og er åpent for alle interesserte. 

Tid og sted: 5. juni kl. 12:15-13:15 på Zoom. 

Fra prosjekt til praksis

Fire unge damer ser utover takterasse. Banner nederst med tekst: Institutt for kriminologi og rettsosiologi 1954-2024.
Arrangementets formål er å skape bro mellom studentene og arbeidslivet, og å rette søkelyset mot den kompetansen som kriminologer og rettssosiologer sitter med. Foto: Maud Hol/UiO.

Hva kan kriminologer og rettssosiologer bidra med i samfunnet? Møt de dyktige masterstudentene ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) som presenterer sine prosjekter for arbeidslivet

Arrangementet inngår i markeringen av IKRS sitt 70-års jubileum og er åpent for alle interesserte. 

Påmeldingsfrist for fysisk deltakelse: 29. mai

Påmeldingsfrist for digital deltakelse: 5. juni.

Tid og sted: 5. juni kl. 16:00-18:00 i Auditorium 2, Domus Juridica.


Seminar om meritteringsordning for utdanningsfaglig kompetanse

Som del av en institusjonell satsing på utdanningskvalitet, har UiO siden 2020 hatt en ordning der fast vitenskapelig ansatte kan tildeles status som merittert utdanner. Tildelingen gis på bakgrunn av søknad der søkerne dokumenterer sitt arbeid med utdanningskvalitet basert på prinsippet om Scholarship of Teaching and Learning (SoTL-kriteriene.) 

Det arrangeres seminar sentralt på UiO om ordningen, men i forkant av dette inviteres det til et internt seminar på fakultetet for potensielle søkere. 

Tid og sted: 21. mai kl. 14:00-15:00 i Lødrups kjeller, Domus Media.


ELAWNET 1st annual conferance 2024

Nordisk institutt for sjørett inviterer til den første konferansen til forskningsprosjektet ELAWNET om energirett i lys av omstilling til netto null-utslipp.

Konferansen går over to dager og starter 14. mai i Domus Bibliotheca og vil fortsette i Professorboligen 15. mai. Nærmere detaljer finner du i konferanseprogrammet. Det er enda anledning til å melde seg på.

Torsdag 16. mai blir konferansen etterfulgt av PhD school 2024 om energirett. 

Tid og sted: 14. - 15. mai i Domus Bibliotheca/Professorboligen. 


Midtveisevaluering for Ingeborg Jenssen Sandbukt

Mandag 3. juni er det midtveisevaluering for Ingeborg Jenssen Sandbukt, ekstern stipendiat ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS). Her presenterer hun sitt doktorgradsprosjekt "Narrativ om tilbakefall til seksuallovbrot".

Tid og sted: 3. juni kl. 10:15-12:00 i undervisningsrom 6113, Domus Juridica.


Sammenkomst til ære for UiO:Livsvitenskap sine konvergensmiljø

Finansieringsperioden for de åtte konvergensmiljøene som ble etablert i 2019 er ved veis ende, og i sammenkomsten til ære for UiO:Livsvitenskap sine konvergensmiljø kan du få være med å feire deres prestasjoner.

Blant miljøene er prosjektet Medical, legal and lay understandings of physical evidence in rape cases (Evidently Rape), ledet av professor May-Len Skilbrei ved Insitutt for kriminologi og rettssosiologi.

Tid og sted: 30. mai kl. 15:00-18:00 i Sophies Lies auditorium, Blindern Campus.


Hvor er samfunnets reaksjon på voldtekt på vei?

Samfunnets måte å møte fornærmede og tiltalte i voldtektssaker er under diskusjon. Hva er egentlig straffenivået, hvilken straff mener befolkningen er rimelig, og hva annet enn å straffe gjør samfunnet for å håndtere voldtekt?

Konvergensmiljøet Evidently Rape inviterer til høyaktuelt seminar om samfunnets reaksjon på voldtekt. På seminaret kan du høre innlegg ved dekan Ragnhild Hennum, prosjektleder May-Len Skilbrei og universitetslektor ved IKRS, Solveig Laugerud, som alle er deltakere i miljøet. 

Det serveres kaffe og kjeks, og alle interesserte er velkomne til å delta.

Tid og sted: 22. mai kl. 15:00-16:30 i møterom 8113, Domus Juridica.


The Jon Bing Memorial Seminar 2024

Byste i bibliotek.
Bysten av Jon Bing (1944 - 2014) ble laget av billedkunstneren Marit Wicklund. Foto: UiO/Eva Dobos.

Jon Bing (1944-2014) var en norsk jurist og professor, og grunnlegger av Senter for rettsinformatikk (SERI). Til ære for hans virke og bidrag i skjæringspunktet mellom rettsvitenskap og datateknologi, arrangeres det årlige Jon Bing-seminaret.

Årets tema tar for seg datasikkerhet og personvernforordningen (GDPR) ved Ian Walden, professor ved Queen Mary, University of London. 

Det blir lett servering etter presentasjonen.

Påmeldingsfrist: 21. mai kl. 13:00.

Tid og sted: 30. mai kl. 15:30-18:00 i Kjerka, Domus Media Vest.


Forskning i skjæringspunktet kriminologi, barnevern og kriminalomsorg

Professor Gudrun Brottveit blir pensjonist og fyller rundt år i mai 2024. Som forsker har hun vært opptatt av kriminologi, barnevernsarbeid og kriminalomsorg. Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) inviterer til seminar om Brottveits virke som forsker og underviser.

Fagseminaret er gratis og åpent for alle. 

Påmeldingsfrist: 20. mai.

Tid og sted: 22. mai kl. 13:00-16:00 i Professorboligen.


Vern av innovasjon og kunnskap i ansettelsesforhold

Oransje mapper i skuff i metallskap.
Seminaret retter fokuset mot lov om vern av forretningshemmeligheter, arbeidstakeroppfinnelser og arbeidsmiljølovens regler om konkurranseklausuler. Foto: Colourbox.

Tirsdag 4. juni arrangeres seminaret Vern av innovasjon og kunnskap i ansettelsesforhold med arbeidstakeroppfinnelser, forretningshemmeligheter og konkurranseklausuler som hovedtemaer. 

Seminaret er et samarbeid mellom forskergruppen for Marked, innovasjon og konkurranse (MIK), Tekna og Norsk forening for industriell rettsbeskyttelse (NIR).

Påmeldingsfrist: 22. mai.

Tid og sted: 4. juni kl. 09:00-14:30 i Auditorium 2, Domus Juridica. 


Fritt Ord deler ut masterstipend

Kjenner du til noen masterstudenter som skal skrive masteroppgave med ytringsfrihet som tema? Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. 

Prosjekter der det trengs støtte til relevante reiser, research og datainnsamling prioriteres. Stipendene er på 40 000 NOK. 

Søknadsfrist er 31. mai.


IT-nytt

Autotekst – nå med norske språkmodeller!

Autotekst, det UiO-utviklede KI-verktøyet som kan omforme tale til tekst, har nå tatt i bruk norske språkmodeller utviklet av Nasjonalbiblioteket. I den nye versjonen kan du også skille mellom forskjellige talere i samme opptak.

Les mer om den nye versjonen av Autotekst

Illsutrasjon av nettside og mobil for forbedret KI-verktøy. Logo av Nasjonalbiblioteket, Open AI og UiO.
Autotekst er stadig i utvikling og har nå forbedret evnen til å gjenkjenne norske dialekter. Foto: UiO. 

Minner om

17. mai i Domus Academica | 17 May in Domus Academica

Det juridiske fakultet ønsker sine ansatte velkommen til en uformell mottakelse i Domus Academica på nasjonaldagen. Her kan fakultetets ansatte med familie feire dagen i Kollegieværelset med god utsikt til barnetoget i Karl Johans gate som går oppover til Slottet.

Mottakelsen finner sted fra kl. 10:30-13:00 og det blir enkel servering. Ta med invitasjonen din eller ansattkortet ditt for å få adgang inn til mottakelsen på 17. mai. Alle ansatte har fått invitasjonen tilsendt via e-post.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Faculty of Law invites all of its employees to an informal reception in Domus Academica on Constitution Day. The faculty's employees, along with spouses and/or children, are welcome to celebrate the day in "Kollegieværelset" which offers a unique view on the equally unique children's Consitution Day Parade along Karl Johan, up to the Royal Castle.

The reception takes place between 10:30 AM - 1:00 PM and light refreshments will be served. Bring your invitation or your employee card to get access to the reception on 17 May. All employees have received the invitation by e-mail.

17. mai i Universitetshagen | 17 May in "Universitetshagen"

Ønsker du å feire dagen utendørs? UiOs ansatte er velkommen til å ta med venner og familie til feiring i Universitetshagen.

Det kreves ingen påmelding, kun ansattkortet ditt som du viser frem i porten ved ankomst. Gastro catering stiller med salg av pølser, vafler, brus, is, kake og kaffe. 

Tid og sted: 17. mai kl. 11:00-14:00 i Universitetshagen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do you wish to celebrate the day outside? All of UiO's employees are welcome to bring friends and family to celebration in "Universitetshagen".

No registration is required, only your employee card that you show by the gate upon arrival. Gastro catering will be selling hot dogs, waffles, ice cream, cakes and coffee.

Time and place: 17 May at 11:00 AM - 2:00 PM in "Universitetshagen".

Sommertid for teknisk-administrativt personale

Teknisk-administrativt personale ved UiO går snart over til sommertid.

Fra 15. mai til 14. september er arbeidstiden satt til kl. 08:00-15:00. 

Les mer om arbeidstid for teknisk-administrativt personale.

Responsibility Measures for a Just Peace in Ukraine

Hvordan oppnå fred i Ukraina? I dette seminaret adresserer innlederne innsamlingen av bevis og dokumentasjon av ansvar ved krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, tvangsflytting av barn og seksuell vold i Ukraina.

Se hele programmet for seminaret.

Tid og sted: 23. mai kl. 09:00-17:00 i Gamle festsal, Domus Academica.

Governing Through Soft Law: The Limits of the Regime for Ethical Health Worker Migration

Hvordan tolkes og praktiseres "ethical recruitment"? Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) inviterer til seminar som belyser begrensningene i regimet for etisk migrasjon av helsearbeidere

Tid og sted: 24. mai kl. 10:00-12:00 i rom 8113 i Domus Juridica.

Fakultetet lyser ut stillinger som læringsassistent

Fire mennesker sitter ved et bord og studerer med pcer foran seg.
Foreslå stillingene som læringsassistent for studentene neste gang du foreleser. Foto: Oda Hveem, UiO.

Fakultetet er nå på utkikk etter nye læringsassistenter for høsten 2024. Stillingene kan innebære å være oppgaveretter, kollokvieveileder og veileder på skriveverksteder.

Kjenner du noen dyktige studenter som kan gjøre det bra som læringsassistent? Gjør dem oppmerksom på stillingene og arbeidspakkene i utlysningene for rettsvitenskap.

Det lyses også ut læringsassistentstillinger som kollokvieveileder og kollokviementor ved IKRS.

Studentene på rettsvitenskap og IKRS har søknadsfrist 26. mai.


Kommende arrangementer i Domus Bibliotheca


Disputaser

Pr. i dag er det ingen annonserte disputaser


Ledige stillinger

Stilingsutlysningene hentes automatisk fra www.jus.uio.no/om/jobb/index.html hvor du også finner studentstillinger som er lyst ut.

Vitenskapelige stillinger

Teknisk-administrative stillinger


Rektors blogg


Fakultetet i mediene

De fem siste medietreffene om fakultetet fra Retrievers overvåkning av digitale medier.


Dekanvedtak på nett

Se flere dekanvedtak

Publikasjoner


Offentlige høringer

Oversikt over offentlige høringer finner du på regjeringen.no. Fakultetet svarer ikke som institusjon på noen høringer, men gir innspill til UiOs institusjonelle svar om universitetet ønsker det. Enkeltansatte eller grupper av ansatte kan derimot svare på høringer som fagpersoner.


Meld inn saker

Fakultetsnytt publiseres mandager. Saker meldes til fakultetsnytt@jus.uio.no senest torsdag for publisering følgende uke.


Ønsker du å få fakultetsnytt tilsendt, eller avslutte tjenesten?

Ansatte får Fakultetsnytt tilsendt automatisk, tidligere ansatte eller andre som ønsker Fakultetsnytt kan bruke lenkene nedenfor til å starte og stanse tjenesten.

Publisert 10. mai 2024 13:31 - Sist endret 15. mai 2024 12:44