English version of this page

Har du en ERC-søknad i magen?

The European Research Council (ERC) finansierer forskere både tidlig i karrieren og på mer etablert nivå. Et ERC-stipend gir muligheten til å følge egen forskningsidè over fem år, og er blant de mest prestisjefylte bevilgningene en forsker kan oppnå. 

ide som får penger

ERC-finansierte prosjekter skal være nyskapende, ambisiøse og av høy kvalitet, slik at de er gjennomførbare. ERC er et kvalitetsstempel på forskningen i tillegg til mulighetene finansieringen gir. Illustrasjon: Colourbox.com

Starting Grant er for forskere 2-7 år etter avlagt PhD. Forlengelser gis for bl.a. foreldrepermisjon, klinisk spesialisering, sykdom etc. Consolidator Grant er for forskere 7-12 år etter avlagt PhD. Advanced Grant er for etablerte forskere med viktige resultater (track record) de siste 10 år. ERC finansierer også samarbeidsprosjekter for 2-4 forskere, kalt Synergy Grant. Det er ikke begrensinger knyttet til forskers alder eller nasjonalitet, men vertsinstitusjonen for ERC-prosjekter må være i EU eller et tilknyttet land som Norge.

Prosjektet viktigere enn CV

ERC har alltid vektlagt høy kvalitet («eksellens») hos både prosjekt og forsker. Finansierte prosjekter skal være nyskapende, ambisiøse og av høy kvalitet, slik at de er gjennomførbare. ERC-prosjekter kan også inneholde en viss risiko og usikkerhet rundt resultatene («high risk, high gain»). Forskeren («Principal Investigator») skal ha en CV som viser intellektuell kapasitet og kreativitet og være en troverdig gjennomfører av prosjektideen. En del forskere, kanskje spesielt i Norge, er beskjedne og i tvil om de har sterk nok CV for å nå opp i konkurransen, sier EU-rådgiver Hilde Henriksen. Men det er viktig å merke seg at kvaliteten på prosjektet alltid har vært minst like viktig for å vinne fram. ERC har nylig signalisert at prosjektet skal tillegges mer vekt i evalueringen. Dette vil gjelde i utlysningene fra høsten 2023, hvor prosjektforslaget eksplisitt skal vektes mer enn forskerens CV i evalueringen. Søkerne vil i en ny CV-mal få muligheten til å presentere og forklare eventuelle «ukonvensjonelle» karriereveier og avbrekk fra forskningen. 

Vent ikke, start nå!

Dersom du vurderer å søke ERC, er det ingen grunn til å vente til tett opp mot søknadsfristen med å tenke på søknaden. Det er ofte behov for å la ideen modne. -Vi anbefaler å diskutere søknaden med flere fagfeller, både innen feltet, men også noen som ikke er alt for tett på forskningen din. Fakultetets EU-rådgivere leser gjerne gjennom søknaden, og det er også mulig å få gjennomlesning fra eksterne konsulenter UiO har rammeavtale med, sier Henriksen.

Fakultetets EU-rådgivere kan hjelpe deg med å vurdere om du er kvalifisert og lage et løp fram mot søknadsfristen.

ERC Starting Grant har forventet frist 24. oktober og ERC Synergy grant forventes å ha frist 8. november. Consolidator Grant forventes å ha frist i februar neste år. 

Forskningsrådet og UiO arrangerer kurs i hvordan skrive en vellykket ERC StG-søknad 2. juni. Kurset er også relevant for Consolidator Grant-søkere.

Se også

Publisert 8. mars 2023 07:38 - Sist endret 25. jan. 2024 12:43