English version of this page

MED-nytt, nr 12 – 2022

Sommerhilsen med status for MED våren 2022. Jahreprisen til Harald Stenmark. Ny adminleder ved IMB. UiO Campus Sør.

MED-nytt.

Ivar P. Gladhaug

Leder:
Sommerhilsen og status for våren

Dekanen oppsummerer vårsemesteret og ønsker alle ansatte og studenter en riktig god sommer.

Les hele lederartikkelen.

Dekanrollen

Fristen for å nominere kandidater til dekanvalget utløper mandag 15. august. Tradisjonen tro har vi intervjuet sittende dekan om dekanrollen til inspirasjon for potensielle kandidater til valget. Les intervuet her.
 

Anders Jahres store medisinske pris til Harald Stenmark

Bildet kan inneholde: se, hånd, muskel, polo skjorte, gest.Anders Jahres store medisinske pris for 2022 på 1 million kroner gis til professor og senterleder Harald Stenmark. Han får prisen for sine banebrytende studier av prosesser i cellemembraner og hvordan feilregulering av slike prosesser påvirker utvikling av kreft. Jahreprisen for yngre forskere deles mellom to forskere fra København og Aarhus. Prisene for 2022 deles ut i Universitetets aula torsdag 3. november. Les hele saken på Klinmeds nettsider.

Yuichi Mori
4,7 millioner euro til UiO-ledet EU-prosjekt

Dr. Yuichi Mori, ved forskergruppen Klinisk effektforskning, skal lede et nytt storprosjekt som skal finne løsninger for bruk av kunstig intelligens i klinisk medisin. Målet er å forbedre diagnostisering av og dødelighet ved tykktarmskreft.
Les hele saken på Helsams nettsider.
 

Hela SoltaniNy administrasjonssjef ved IMB

Hela Soltani er ansatt som ny administrasjonssjef på Institutt for medisinske basalfag. Hun har tidligere ledet Seksjon for administrative fellestjenester. Instituttleder Lene Frost Andersen er glad for at Hela har takket ja. – Hela kjenner IMB godt og jeg ser frem til samarbeidet med henne for å videreutvikle instituttet de neste årene, sier Frost Andersen.


Studier

Medisinstudenter får UiOs første eksterne campus

Studenter på sykehusMedisinstudenter kan framover ta to år av studiet på Sørlandet. 15. juni ble det klart at Universitetet i Oslo får sin første eksterne campus, ved Sørlandet sykehus. Les hele saken.

Se også den nye nettsiden for UiO Campus Sør. Høsten 2023 starter 10 medisinstudenter på sitt 5. studieår her og informasjon oppdateres fortløpende.

Pris til mest bærekraftige master 2022Illustrasjonsbilde

Helse og bærekraft er uløselig knyttet sammen. Her har du en unik mulighet til å løfte frem en student som har jobbet med dette feltet i sin masteroppgave.
Frist for å nominere din kandidat er 28. juli til fakultetet.

 

Informasjon til ansatte

Ledelsens møter

Lederforum 7. juni: Faglig forankring av forskningssøknader - BookitLab - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene

Protokoll fra Fakultetsstyremøte 14. juni

Møter i Universitetsstyret i 2022.  Nylig møte 21. juni. Kommende møte 6. og 7. september.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Pris til mest bærekraftige master 2022. Helse og bærekraft er uløselig knyttet sammen. Her har du en unik mulighet til å løfte frem en student som har jobbet med dette feltet i sin masteroppgave. Frist for å nominere din kandidat er 1. august.

  • ERC Starting Grant: The European Research Council (ERC) will soon launch the 2023 Starting Grant call. Deadline 25 October 2023.

    ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser

  • Velkommen til å søke opptak på Helseinnovatørskolen – kurs 2, Entrepreneurship in Healthcare. Søknadsfrist er 26. juni, og kurset går i høst.  Aktuelle søkere er phd, post-doc eller klinikere som tidligere har tatt kurs 1 til Helseinnovatørskolen, Health Innovation and entrepreneurship. Kurset er som en «Mikro-MBA» og arrangeres i samarbeid med BI. Hver student som tas opp får sin egen erfarne mentor.
  • 19. juni Fikk du ikke meldt deg på? Fortsatt noen ledige plasser: Hackathon environmental challenges and get-together with Stanford University Knight-Hennessy Scholars. Ikke gå glipp av denne spennende muligheten til å utvide ditt nettverk og din horisont :)
  • 27. juni EBRAINS webcast: Lær mer om deling av forskningsdata innen nevrovitenskap, og hvordan du kan gjenbruke andres forskningsdata. Registrer deg nå, så får du tilgang til live-opptak i etterkant om du ikke kan.
  • Ny runde med Postdoktorprogrammet i høst. Meld deg på nå! Postdoktorprogrammet er et karriereutviklingsprogram for postdoktorer og andre forskere i etableringsfasen. Vi tilbyr to lederkurs, et om karriereutvikling og et om ledelse og veiledning. I tillegg har vi kurs i søknadsskriving og forskningskommunikasjon, samt en mentorordning. Alle kurs får gjennomgående svært gode evalueringer fra deltakerne. Informasjon om kurs og lenker til påmelding.

  • 18. august 16:30–18:00. Veksthuset for livsvitenskap, UiO, LMI, Oslo Science City og Innovasjon Norge inviterer til diskusjon på Bildet kan inneholde: font, materiell egenskap, grafikk, sirkel, symbol.Clarion Hotel Tyholmen i Arendalsuka: Fra forskning til produksjon – Norge et hjem for helsenæringen. Verdiskapingspotensialet i helsenæringen har fått økt oppmerksomhet i Norge, og rapporter over de siste fem årene viser en betydelig vekst. Vi bringer sammen aktørene langs helsenæringens verdikjede for å diskutere hvordan vi kan ta ut enda mer av potensialet for verdiskaping som ligger i denne sektoren.

  • 26. august SHE inviterer til Approaching AMR as an One Health issue Are you a researcher or student at UiO interested in antimicrobial resistance (AMR), interdisciplinarity and One Health? Join this seminar of the INFRA network in August!

5. september Valgallmøte. Hør dekankandidatene debatere kl 14- 16 i store auditorium på Rikshospitalet. Møtet vil også bli streamet for påmeldte og spørsmål til kandidatene kan sendes inn på forhånd.
Mer informasjon kommer på e-post og i MED-nytt.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.


illustrasjonsbilde med henderHelsamØnsker en ny global strategi for å redusere spedbarnsdødeligheten i sårbare stater av Thea Cecilie Engelsen – Vi må tenke nytt dersom vi skal ha en realistisk mulighet til å nå FNs bærekraftsmål for redusert spedbarnsdødelighet innen 2030. 
 

ung diabetikerIMB på Nrk.no: Diabetesgåten - Nye svar på et voksende problem. Hvorfor får flere barn og unge diabetes type 1 nå enn på 1970-tallet? Jerome Ruzzin og Sophie Bresson har gjort et spennende funn.
 

 

Klinmed: Personer som har mild PHPT trenger trolig ikke operasjon av Elin Martine Doeland. Det ser ikke ut til å være nødvendig å operere pasienter som har den milde varianten av sykdommen PHPT, hvor kalsiumnivået i blodet bare er litt høyere enn vanlig.

OlweusKlinmed: Sultende kreftcellers nødløsninger kan gi nye angrepsmål for immunterapi av Elin Martine Doeland. Når kreftceller «sulter», finner de nødløsninger for å overleve. Dette kan gi immunforsvaret nye muligheter til å angripe kreften.


MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 16. juni 2022 10:52 - Sist endret 5. apr. 2023 19:20