English version of this page

MED-nytt, nr 22 – 2022

Les julehilsen fra dekan Ivar Gladhaug hvor han oppsummerer sin dekanperiode. 

MED-nytt.

Leder: Dekanens julehilsen 2022Ivar Prydz Gladhaug

Dekan Ivar Prydz Gladhaug benytter anledningen til å oppsummere fireårsperioden som dekan i sin siste lederartikkel og julehilsen til alle ansatte og studenter.

Dekanen ønsker god jul og takker hver enkelt for arbeidsinnsats, konstrukt samarbeid og ikke minst alle bidrag til å gjøre vårt fakultet til en god arbeidsplass. Det nye dekanatet ønskes lykke til med arbeidet som starter opp fra januar.

Les hele lederartikkelenJulehilsen fra dekan Gladhaug.

Julekuler fra medisinbloggenJulegave fra Medisinbloggen

I 2022 leste 28.000 personer 20 gode innlegg på Medisinbloggen! Her får du de tre mest leste som en liten julegave fra oss. Innleggene er skrevet av Elisabeth Gulowsen Celius, Jacob Juel Christensen og Christine Henriksen.

God lesning og god jul!

 

Ny storsatsning på bærekraft ved MED

Gladhaug og EngebretsenFakultetsstyret vedtok på årets siste møte, å opprette Enhet for bærekraftig helse, som er en ny kunnskapsklynge ved MED. Enheten vil løfte fram utfordringer, diskusjoner og bærekraftige løsninger på global og lokal helse. Eivind Engebretsen blir fra 1. januar 2023 bærekraftsdirektør og leder for enheten som består av tre selvstendige sentre med felles ledelse. Les mer.

Rosvold blir ny instituttleder ved Helsam

Professor Elin Olaug Rosvold er utnevnt til ny instituttlederElin Rosvold ved Institutt for helse og samfunn, og begynner som instituttleder ved HELSAM den 1. januar 2023. I løpet av oppstarten vil Rosvold besøke alle avdelingene og seksjonene ved instituttet, for å bli kjent med de ansatte, deres oppgaver og prosjekter. – Jeg ønsker å være synlig på instituttet, og gleder meg til å komme tilbake, og møte både gamle kjente og nye ansatte, fortsette hun.

Les saken på instituttets nettsider.

Utvalg for likestilling og mangfoldgruppebilde av mangfoldsutvalget

Fakultetet har nedsatt et utvalg som skal være en pådriver for likestillings- og mangfoldsarbeidet ved fakultetet. 13. desember hadde de sitt første møte. Tony Joakim Ananiassen Sandset leder utvalget. De vil være en pådriver for at MED-fakultetet speiler samfunnet vi er en del av. Ulikhet i kjønn, alder, kompetanse, kulturell bakgrunn, erfaring, funksjonsevne, seksuell orientering, sosial klasse, etnisitet og livssyn gir oss flere perspektiver og gjør oss sterkere rustet til å løse utfordringer og vil fremme bærekraft, innovasjon og verdiskapning. Les mer.

Tre millioner euro til prosjekt om vitenskapelig uredelighet og forskningsintegritetRose Bernabe

Prosjektet skal koordineres fra UiO, av professor Rosemarie de La Cruz Bernabe ved Senter for medisinsk etikk. – Vitenskapelig uredelighet er et spennende tema. Tidligere har det vært en snever tilnærming i studier av dette. Forskningen støtter ikke hvordan vi tilnærmer oss temaet i dag, sier Bernabe.
Les hele saken på instituttets nettsider.

 

Livsvitenskap: Feiring av SPARK-Vinnerlaget bestående av Magnus Løberg og Christer Tønnesen. Foto: Fartein Rudjord/UiOprosjekter

Fem prosjekter har fullført SPARK Norway innovasjonsprogram i løpet av 2022. Onsdag 7. desember ble SPARK Norway prosjektene feiret med overrekkelse av diplomer og presentasjoner. Det ble også kåret en vinner av Vaccibody Innovation Award 2022. Det var sterk konkurranse, men var prosjektet Slimstitch - A medical device for obesity treatment som gikk til topps. Vinnerlaget bestående av Magnus Løberg og Christer Tønnesen. Les mer.

Studier

Studenter på UiOFolkehelseetikk er viktig for å finne løsninger på fremtidens utfordringer

Masterprogrammet i folkehelsevitenskap og epidemiologi er et av få masterprogrammer i Norge som tilbyr et eget emne i folkehelseetikk.

Les mer om det nye masterprogrammet vårt.

Praktikanter i Helsedirektoratet jobber med internasjonale EU-prosjekter

I Helsedirektoratet jobber Niccolò Morgante og Pietro Falco med EUs internasjonale storsatsning på helse: EU4Health-programmet. – En praksisplass er en fin måte å lære noe nytt på. Du bygger kunnskap, erfaring og nettverk, og tilfører noe til karrieren din, sier Pietro.Les mer.

Informasjon til ansatte

  • UiO: Følg med på tiltak her: Energisparing på UiO.

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • UiO: Arbeidstiden i julenSer du fram til å kunne senke farten litt i den kommende julehøytiden? I tillegg til helligdagene får du fri én dag i romjulen. Du kan også begynne arbeidsdagen klokken 10.00 i romjulen der arbeidsforholdene tillater det.

  • UiO: Julerabatt for UiO-ansatte i museumsbutikken hos Historisk museum. Gjør julehandelen hos Historisk museum og kjøp unike gaver du ikke finner andre steder. UiO-ansatte får 20 % rabatt på bøker, 10 % på årets bokutgivelser, og 30 % rabatt på øvrige varer fram til jul.

  • UiO: På tide å sende julekort? Universitetet i Oslos julekort for 2022 er klart. Du kan velge mellom digitalt eller trykket kort. Bestilling av trykte kort gjør du raskt og enkelt i Grafisk senters nettbutikk.

  • Uniforum: UiO fordeler energikostnader på 160 millionar på grunnlag av areal 
    I 2023 vil UiO få 160 millionar kroner i ekstra energikostnader. Desse utgiftene blir fordelte på einingane på grunnlag av kor stort areal dei disponerer. Det vedtok Universitetsstyret i går.

  • UiO: Gørbitz direktør for Livsvitenskap. Carl Henrik Gørbitz fortsetter som direktør ved UiO:Livsvitenskap i fire nye år.

  • DIASA 2-studien som ledes av professor Kåre Birkeland, søker å finne bedre måter å forebygge og behandle diabetes hos personer av sørasiatisk opprinnelse spesielt, og hos kvinner som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes generelt. Nå søker de friske kontrollpersoner til sin diabetes-studie

Ledelsens møter

Agenda for Lederforum 20. desember. (Oppdateres på fredagen før møtet)

Referat fra Lederforum 15. november. Kurs i personvern - Kronetillegg - HELP og Sustainit - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene

Protokoll fra forrige Fakultetsstyremøte 13. desember

Møter i Universitetsstyret i 2022. Sist møte 18. oktober. Førstkommende møte 6. desember. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Monrad-Krohns legat til fremme av neurologisk forskning. Frist: 15. januar.

    • Utdanningskvalitetsprisen for 2023. Nominer din kandidat innen 13. januar.

  • ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

  • Kick-off illustrasjon med tannhjulene18. januar Semester kick-off for MED-fakultetet. 
    Kl 14.30-16 Store Aud RH, kl 16-18 Studentkantina, Domus Medica
    Nytt dekanat ønsker alle ansatte og studenter ved fakultetet velkommen til kick-off for vårsemesteret 2023. Arrangementet er to-delt: Det blir foredrag i Store auditorium på Rikshospitalet først, mingling, servering og underholdning ved Oslo medisinske pikekor i Domus Medica etterpå. 

  • 22. januar Aarebrotforelesningen 2023 med Anne Spurkland kl. 18. Fysisk og digital deltakelse.

  • 2. og 3. februar 2023Lederkonferansen 2023  - den viktigste møteplassen for ledere i helsetjenesten! Hvordan lede i endring og hvordan møte fremtiden? Kampen om personell. Nye krav. Dårlig økonomi. Prioriteringer og oppgavedeling. Digitalisering og hjemmesykehus. 

    • Ønsker du å være utstiller? Send en e-post til nsh@nsh.no.

    • Helselederprisen 2023 deles ut på konferansens første dag av Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister og NSHs styreleder Anders Frafjord. Nominer din kandidat.

  • Helseinnovasjon og entreprenørskapSøk om oBildet kan inneholde: ansiktsuttrykk, erme, stående, tegnefilm, gest.pptak til Helseinnovatørskolens kurs 1 våren 2023. Hvordan kommersialisere forskning og ideer? Hvordan kan innovasjon komme til nytte i kliniske sammenhenger? Kurset er for PhD-studenter og postdoktorer samt unge førsteamanuenser, universitetslektorer, klinikere og forskere. Helseinnovatørskolen dekker alle kostnader. Les mer om kurset  og opptakskriterier, og søk om opptak.
    Søknadsfrist 3. februar 2023.

  • Livsvitenskapskonferansen13. - 15. februar
    Livsvitenskapskonferansen 2023. Velkommen til Norges største møteplass for livsvitenskap! 
    Livsvitenskapskonferansen 2023 vil utforske samspillet mellom helse, teknologi og samfunn. Få med deg hovedinnlegg av styreleder i Novo Nordisk, Helge Lund og næringsminister Jan Christian Vestre, debatter, foredrag, store nettverksmuligheter, mottakelse i Oslo rådhus, publikumsarrangementer og mye mer. 
    Påmeldingen har åpnet, meld deg på allerede i dag.

  • 16. februar Arbeids- og velferdskonferansen 2023: «Jakten på arbeidskraften»

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Bildet kan inneholde: datamaskin, personlig datamaskin, skulder, anlegg, utgangsenhet.Helsam: Infeksjoner er hovedårsaken til vannhode hos afrikanske barn av Mathilde Coraline Aarvold Bakke.
I en systematisk oversiktsartikkel publisert i Lancet Global Health har stipendiat Camilla Grøver Aukrust og kolleger kartlagt årsaker til hydrocephalus hos afrikanske barn.
 

Fastlege og pasientMedisinbloggen: Hva er greia med fastlegeordningen? av Hans-Christian Myklestul. Det har vært snakk om fastlegekrise i mange år. Men angår det deg? Kanskje. En stabil fastlege kan forhindre sykehusinnleggelser og tidlig død.

 

illustrasjon eldre kvinne

Helsam: Horizon scanning – nyttig for å identifisere nye helsetjenester? av Mathilde Coraline Aarvold Bakke. – Kan horizon scanning brukes for å identifisere nye og innovative helsetjenester? Det har forskere ved NORCHER – Norsk senter for helsetjenesteforskning undersøkt.
 

illustrasjon grovbrødMedisinbloggen: Kan grovbrød gjøre deg lykkeligere?av Camilla Myrdal. Et kosthold rikt på fiber gir en rekke velkjente helseeffekter. Nå ser det ut til at fiber også kan forebygge depresjon.

 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 15. des. 2022 10:44 - Sist endret 22. nov. 2023 11:45