English version of this page

MED-nytt, nr 7 – 2022

MED-nytt.

Leder: ForskningsinfrastrukturJens Petter Berg

Universitetet i Oslos veikart for forskningsinfrastruktur skal revideres. Veikartet skal bidra til gode prioriteringer og forhåpentligvis bedre tilslag på eksterne utlysninger av midler til avanserte vitenskapelige instrumenter. Det er også en viktig ressurs med oversikt over hva som finnes av tungt

Les hele lederartikkelen.
 

NFR-tildeling til nyskapende teknologiprosjekter

Victor Greiff, Emma Haapaniemi og Torkel HaftingForskningsdekan Jens Petter Berg understreker i sin leder hvor hyggelig det er å se at fakultetets forskere hevder seg særdeles godt i konkurransen om eksterne forskningsmidler. Fakultetet fikk tre av ti tildelinger på rundt 20 millioner hver. Gratulerer til prosjektlederne og deres medarbeidere:

  • Emma Haapaniemi ved NCMM for å utvikle gen- og celleterapi ved primær immunsvikt gjennom prosjektet «CRISPR-Cas9 corrected T cells for personalized therapy». 
  • Victor Greiff ved Klinmed for prosjektet «AB-AG-DESIGN: Rule-guided antibody and antigen design»
  • Torkel Hafting ved IMB for prosjektet «Wireless Neuroprobe-On-A-Chip».

Inspirerende ledelse

MED-nytt presenterer ledere soAnthony Mathelier og Anne Simonsenm gjør det lille ekstra. Hemmeligheten bak godt samspill og teambygging i en forskergruppe. Vi har valgt ut to gruppeledere som har gode ord på seg for hvordan de som leder jobber aktivt med å få forskningsgruppen sin til å fungere godt sammen. Vi har hørt litt med dem hva de gjør i sin gruppe som kanskje kan inspirere andre grupper som er interessert i å jobbe med sitt arbeidsmiljø.

Inspirerende ledelse: Anne Simonsen (IMB)

Inspirerende ledelse: Anthony Mathelier (NCMM)

 

 

Anne-Lise Børresen-Dale
Børresen-Dale utnevnt som AACR Academy-fellow

Anne-Lise Børresen-Dale har blitt del av en prestisjefylt gruppe kreftforskere som nyvalgt Fellow av Det amerikanske kreftforsknings akademiet (AACR), en heder som blir få forskere til del. Les hele saken.

 

Per Ole IversenIversen hedres for forskning i Afrika

Professor Per Ole Iversen fikk prisen Eminent Scientist of the Year 2021 Europe for sin forskning på å forstå og å avhjelpe dårlig ernæringsstatus hos afrikanske mødre og deres småbarn.

Professoren har i 15 år forsket på ernæring i flere afrikanske land, og også arbeidet for å få frem flere forskere på kontinentet. Prisen tildeles av International Research Promotion Council.
Les hele saken.

Fire forskere fra MED utnevnt til Oslo-ambassadørerBildet kan inneholde: fottøy, smil, dressbukse, sko, slips.

Våre professorer Dan Atar, Kjetil Retterstøl, Erik Taubøll og Tom Øresland utnevnt til Oslo-ambassadører av borgermester Marianne Borgen. Les hele saken.

Oslo Convention Bureau – En verdifull støttespiller for konferanseverten

Visste du at det finnes hjelp til å legge en fremtidig konferanse innen ditt fagmiljø til Oslo? Oslo Convention Bureau tilbyr kostnadsfrie, uforpliktende råd og assistanse for arrangører i planleggings- og søkefasen. Les mer om hvordan du kan få hjelp og kanskje bli Oslo-ambassadør du også.


konvergensmiljøerAvslutning for de første konvergensmiljøene

Fakultetet deltok i alle konvergensmiljøene og ledet fire av dem. Menneskeskapte miljøgifter, torskens unike immunsystem, fosterutvikling og ny teknologi både til behandling av sykdom og til rensing av miljøgifter var temaer under lupen i de syv første konvergensmiljøene. Fakultetet deltok i alle miljøene og ledet fire av dem. Les mer om avslutningsarrangementet.

Mentorprogrammet for postdoktorer 2022

Mentorprogrammet er for alle postdoktorer som ser for seg en karriere innen akademia. Under mentorprogrammet deltar du i en gruppe med inntil fem andre postdoktorer. Dere møtes en gang i måneden og du er selv med på å forme hvilken retning programmet tar. 
Tid: fredag 22. april. Påmelding.

Når du er med på mentorprogrammet lærer du å: Vurdere mulige retninger for karrieren din. Utveksle erfaringer. Utvikle din egen plan for karrieren. Finne kilder til finansiering. Finne og løse dilemmaer du kan støte på som ung forsker. Les mer.

Informasjon til ansatte

Ledelsens møter

Lederforum 29. mars: Enhetsspesifikke rutiner for forskning - MSCA - UiO:Livsvitenskap - Endring i arbeidsmiljøloven - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene - Aktuelle prisutlysninger

Sakskart til Fakultetsstyremøte 8. mars.

Frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser
 

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.
 

MS illustrasjon i hjernenMedisinbloggenNye medisiner gir MS-pasienter bedre liv av Elisabeth Gulowsen Celius. For pasienter med multippel sklerose (MS) har det skjedd en enorm utvikling. Vi har flere og bedre behandlingsmuligheter og prognosene blir stadig bedre.

 

IMB: Forsket på svimmelhet - metode kan gå internasjonalt av Cecilie Bakken Høstmark. Rommet gynger opp og ned, og du føler deg sjøsyk. I jakten på hvorfor vi blir svimle, utviklet UiO-forskere en ny metode hvor de kan snurre ting under mikroskop og registrere aktivitet i hjerneceller under bevegelse.

 

VaksinepoddenVaksinepodden: Covid-19 pandemien har vært en ekstra belastning for immunsupprimerte pasienter, som for eksempel transplantasjonspasienter og personer med revmatiske sykdommer. I Episide 28 snakker vi med Professor Ludvig A Munthe om effekten av vaksinering i immunsupprimerte, risiko for alvorlig sykdom, omikron og nye behandlinger.
 

Podkasten Rosa resept#05. "Ta deg sammen!" Eller ta hensyn? Fibromyalgi - med professor Anne Marit Mengshoel. Professoren har fulgt fibromyalgipasienter siden 90-tallet. Hun har også truffet pasienter som har blitt friske. Møt professoren og pasienten som har en ting til felles: 30 års erfaring med sykdommen fibromyalgi.

 

BioingeniørenGenomet er som et flokete nøste. Philippe Collas og Ragnhild Eskeland om Epigenetikk. Epigenetikken forvandler bildet av det menneskelige genom. Det vi har sett for oss som en streng av DNA er mer som et flokete nøste. Strukturen og plasseringen i cellekjernen bærer viktig informasjon.

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 5. apr. 2022 17:18 - Sist endret 13. nov. 2023 17:07