English version of this page

MED-nytt, nr 2 – 2023

Leder om synlighet og samarbeid. Forskningsdekanen om K.G. Jebsen. Ny digital postkasse til fakultetsledelsen for gode ideer og innspill. Nominer til din kandidat til Jahreprisen, UiOs HMS-pris eller til Nansenfondet.

MED-nytt.

Leder: Synlighet og samarbeidHanne Flinstad Harbo

Nå er vi i gang! Takk til alle dere som deltok, og til dere som logget dere på kick-off-seminaret. Det var flott å møte så mange av dere, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på arrangementet, skriver Hanne Harbo i sin leder. Hun vil jobbe for å synliggjøre fakultetet og alt vi står for.

Arbeidet ledelsen skal gjøre skal gjøres i samarbeid med oss som jobber og studerer ved MED, og for å få til samarbeidet har fakultetsledelsen opprettet en digital postkasse for innspill og gode ideer.

Les hele lederartikkelen
 

Ledelsens spalte: K. G. Jebsen byr på nye muligheter

Forskningsdekan Jan Bjålie forteller om K.G. Jebsensstiftelsen som i alt har bevilget 12 fremragende forskningssentre til MED og som nå har lyst ut to nye sentre der prekvalifiseringen vår i samarbeid med OUS er i gang.

Les hele innlegget av forskningsdekan Jan Bjålie

 

 

germlineJarle Breivik utvalgt foreleser på Darwin Day 2023 

IMB professor Jarle Breivik har blitt utvalgt til å holde årets foredrag på Darwin Day ved Universitetet i Bergen med temaet "Hva er evolusjonens mening med kreft?" I foredraget vil Breivik utforske evolusjonens logikk. Hva vil det kreve å bli kvitt kreften? Må samfunnet lære å leve med kreften? Les mer på UiBs nettside om Darwindagen.

Studier

Epidemiologi er viktig for folkehelsenTone Kristine Omsland

Med en master i Folkehelsevitenskap og epidemiologi fra UiO lærer du epidemiologisk metode og tenkning, som er viktig for å finne hvilke, og hvordan, ulike faktorer hemmer eller fremmer helseforhold i befolkningsgrupper.  – Kunnskap om epidemiologi er viktig for planlegging og organisering av helsetjenestene våre, sier professor Tone Kristine Omsland. 
Les hele saken om vårt nye studium ved Helsam på studiesidene.

Informasjon til ansatte

  • Postkasse for gode innspill til ledelsen ved postkasseMED:
    Har du en god idé? Eller innspill det kan være nyttig for fakultetsledelsen å få høre om? Svar på nettskjemaet og send inn dine innspill og ideer. Postkassen er et prøveprosjekt frem til sommeren 2023. Alle innspillene vil bli lest, men ikke direkte besvart. Vi samler inn kontaktinfo for å ha mulighet til å invitere deg til å komme og fortelle mer om din idé. Følg med i MED-nytt for oppdateringer om innspillene til ledelsen.

  • Vinteraktivitetsdagen 2023 16. februarVinteraktivitetsdagen er satt av til kollegial utendørs aktivitet for alle ansatte ved Universitetet i Oslo. Dagen kan benyttes til forskjellig utendørs aktivitet. Inviter med deg en kollega ut på ski, skøyter, sykkel eller til fots. Man kan bruke hele eller deler av dagen til dette. All deltakelse på Vinteraktivitetsdagen krever påmelding - og må avklares med nærmeste leder. Vi trekker premie blant alle deltakere. Les mer og meld deg på ulike aktiviteter og middag. All deltakelse på Vinteraktivitetsdagen krever påmelding - og må avklares med nærmeste leder. UiO trekker premie blant alle deltakere.

  • Helseinnovatørskolen tilbyr kurs for både PhD-studenter, postdoktorer, gruppeledere og professorer. Siste sjanse: Kurs 1: Helseinnovasjon og entreprenørskap er fortsatt åpent for søknader. Frist 3. februar.

  • Uniforums illutstrasjon av folk som trener i arbeidstidenUniforum: Rektor Svein Stølen: – Å trene gjør noe med hele livet. Ansatte ved UiO kan trene opptil en og en halv time i arbeidstiden.  – Benytt tilbudet, oppfordrer rektor Svein Stølen. 

  • Tren i arbeidstiden: Vårens treningstilbud er klart! Alle ansatte kan trene inntil 1,5 time i uken. Benytt deg av vårens treningstilbud: innebandy, yoga, styrketrening og nakke/skuldre er noen av aktivitetene du kan velge.

  • Husk: Overføring av ferie til gode fra 2022
    Ansatte som har uavviklet ferie fra i fjor, kan søke om overføring i selvbetjeningsportalen, av inntil 14 feriedager til 2023. Les mer på nettsidene våre for ansatte og i denne oppsummerende aktueltsaken fra UiO. Frist: 31. januar

  • Tilbud kun for ansatte som har diabetes, med friske øyne og som ikke følges opp av en øyelege eller Øyeavdeling: Forskere ved Klinmed har startet et nytt prosjekt, PerDiRe - Persontilpasset screening og oppfølging av diabetisk retinopati, og i den forbindelsen ønsker de å invitere også alle ansatte med diabetes som ikke følges opp av øyelege til gratis fotografering av øyebunn. Målet er å identifisere risikofaktorer for utvikling av DR og bestemme det optimale screeningsintervallet. Ta kontakt hvis interesse.

  • Hanne og MagnusDebattinnlegg på oa.no: UiO vil samarbeide med hele Sykehuset innlandet, av dekan Hanne Flinstad Harbo og studiedekan Magnus Løberg. – I påvente av en ny sykehusstruktur i Innlandet vil campusen integreres i de nåværende sykehusene, skriver de om planene for medisinstudier i Innlandet

  • Rektoratbloggen: UiO tar grep for å utdanne flere leger på Sør-Østlandet av Hanne Flinstad Harbo og Svein Stølen. Først publisert i Dagens Medisin.

  • UiO: Energisparing på UiO. Oppdatert informasjon om tiltak.

  • UB: Utstyrsbiblioteket åpner på Universitetsbiblioteket. Kom innom og lån drill, sekk eller kanskje en spade! På siden for utstyrsbiblioteket kan du lese litt om hva du kan låne og hvordan. Utstyrsbiblioteket er et tiltak for å gi ansatte og studenter mulighet til å redusere eget klimaavtrykk og videreutvikle "grønn campus".

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • Uniforum: Ber om forslag på kandidater til UiOs HMS-pris.– Me vil at alle skal få vita om HMS-prisen og melda på kollegaer som kandidatar. Det seier Cecilie Wingerei Lilleheil, nyleg avgått leiar for det sentrale arbeidsmiljøutvalet (AMU) på UiO. 

  • Rektoratbloggen: Vi må etablere en norsk helsenæring.

  • Uniforum: Mange universitetsansatte vil ikke skrive på norsk. Direktør for språkrådet etterlyser tiltak fra forskningsmiljøene. Få også med deg: Debatt om språk på UiO, 31. januar i Domus Bibliotheca, kl. 16-18.

  • Uniforum: UiO-professor om Iran: – Folk er ikkje redde lenger. UiO-professor i medisin Mahmood Amiry-Moghaddam er leiar for Iran Human Rights, og han fylgjer nøye med på situasjonen i Iran. 
    – Folk er ikkje lenger redde for regimet i Iran, sjølv om dei avrettar demonstrantar, seier han.

  • UB: Universitetsbiblioteket i Oslo sikrer fortsatt tilgang til databasene AMED, MEDLINE (OVID), PsycINFO og Cochrane Library, samt tidsskriftet New England Journal of Medicine for ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, etter kutt i Helsebibliotekets nasjonale avtaler fra 1. januar 2023.

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Agenda til første Lederforum 31. januar publiseres her innen fredag 27. januar.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 7. mars

Møter i Universitetsstyret i 2023. Neste møte 7. februar. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Anders Jahres medisinske priser - nominer innen 1. februar

    • Nansenfondet - Fridtjof Nansens belønning for 2023. Frist 10. februar

    • Marie Spåbergprisen - nominer innen 1. mars

  • Nominer din kandidat til UiOs HMS-pris innen 15. februar. Ut fra en helhetsvurdering skal prisen tildeles en ansatt som, utover det man kan forvente, gjennom sitt daglige virke, sin forskning eller sine verv bidrar til å sette viktige problemstillinger innen arbeidsmiljø og læringsmiljø på dagsorden. Fremmer konstruktive forslag og tiltak som bidrar til å skape et bedre arbeids- og læringsmiljø. Er pådriver for å iverksette og følge opp arbeidsmiljøtiltak. Er en positiv bidragsyter for et godt arbeidsmiljø til kollegaer, ledere og/eller studenter ved sin enhet. Bidrar til å øke forståelsen og kunnskapen for arbeidet med systematisk helse, miljø og sikkerhet

  • The Innovative Health Initiative (IHI) has published call 3. Call 4 is pre-published. Deadline: 15 March 2023. 

  • ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

  • ethics event27 January Webinar series:
    One health – Reconnecting for the future: 

    Integrity and International Collaborations in an Open Science Environment Join our Ethics in Global Health Crosscutting Theme leader, Rosemarie Bernabe, as she convenes experts to discuss integrity challenges in international collaborations.

  • 31. januar i Domus Bibliotheca: Debatt om språk på UiO, kl. 16-18. Når UiO skal revidere retningslinjene for språkpolitikken kommer også norskkravet som stilles til vitenskapelig ansatte fra andre land på agendaen. Er et sånt krav rett og rimelig eller til hinder for at UiO kan hevde seg i forskningsfronten?

  • 2. og 3. februar 2023Lederkonferansen 2023  - den viktigste møteplassen for ledere i helsetjenesten! Hvordan lede i endring og hvordan møte fremtiden? Kampen om personell. Nye krav. Dårlig økonomi. Prioriteringer og oppgavedeling. Digitalisering og hjemmesykehus.

  • Helseinnovasjon og entreprenørskapSøk om o​pptak til Helseinnovatørskolens kurs 1 våren 2023. Hvordan kommersialisere forskning og ideer? Hvordan kan innovasjon komme til nytte i kliniske sammenhenger? Kurset er for PhD-studenter og postdoktorer samt unge førsteamanuenser, universitetslektorer, klinikere og forskere. Helseinnovatørskolen dekker alle kostnader. Les mer om kurset  og opptakskriterier, og søk om opptakSøknadsfrist 3. februar 2023.

  • 9. februar på Domus Bibliotheca (18-19:30): Forskningskommunikasjon som politikk praksis og forskningsfelt. Hva snakker vi egentlig om når vi snakker om forskningskommunikasjon – og hva bør vi snakke om?

  • 13. - 15. februar: Livsvitenskapskonferansen 2023Livsvitenskapskonferansen
    Velkommen til Norges største møteplass for livsvitenskap! Livsvitenskapskonferansen 2023 vil utforske samspillet mellom helse, teknologi og samfunn. Få med deg hovedinnlegg av styreleder i Novo Nordisk, Helge Lund og næringsminister Jan Christian Vestre, debatter, foredrag, store nettverksmuligheter, mottakelse i Oslo rådhus, publikumsarrangementer og mye mer. 
    Påmeldingen har åpnet, meld deg på allerede i dag.

  • 14. februar: Livsvitenskapskonferansen 2023: På jakt etter nye karrieremuligheter? Bli med på Young Talents 14. februar 2023! Er du PhD-student, postdoc eller masterstudent innen livsvitenskap og søker karrieremuligheter utenfor akademia - da må du melde deg på.

  • 16. februar Arbeids- og velferdskonferansen 2023: «Jakten på arbeidskraften»

  • 16. februar: UiOs vinteraktivitetsdag. Dagen er satt av til kollegial utendørs aktivitet for alle ansatte ved Universitetet i Oslo. Dagen kan benyttes til forskjellig utendørs aktivitet. Inviter med deg en kollega ut på ski, skøyter, sykkel eller til fots. Man kan bruke hele eller deler av dagen til dette. All deltakelse på Vinteraktivitetsdagen krever påmelding - og må avklares med nærmeste leder. Vi trekker premie blant alle deltakere. Påmelding.

  • Digital Life Norway Research School: Spring courses:

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

ung forsler på lab
Scientia Fellows:
Organ-on-a-chip: Development through interdisciplinary work by Hanne Bjerknes. (NCMM, Klinmed and MN-fakultetet.)

Regular meetups and networking in the Scientia Fellows program helped to shape a great team.

 

illustrasjon kostholdsrådMedisinbloggen: Hvor pålitelige er kostholdsrådene? av Lise Mongstad Østli.

Mediene er fulle av råd om hva vi bør spise. Men hva skal vi tro på når rådene er motstridende?

 

Klinmed: Vinteren kan være tøff for de som rammes av sjelden kuldesykdom av Elin Martine Doeland .Tenk om du ikke kunne være ute om vinteren. Eller måtte ta på deg votter for å åpne kjøleskapet. Ny kunnskap og bedre behandling gir håp til personer som har en sjelden kuldesykdom.

 

Jukka CoranderIMB: Bakteriene løper om kapp i tarmen til nyfødte av Cecilie Bakken Høstmark. Tenk deg et kappløp med hester, der den som vinner tar makta og får både mat og beskyttelse mot fiender. Slik kjemper også bakteriene i tarmen til en nyfødt baby.

 

Stellenbosch UniversityKlinmed: Vellykket samarbeid med Sør-Afrika av Elin Martine Doeland. Institusjonell satsing på samarbeid med Sør-Afrika banet vei for nye studier på tuberkulose. Anne Margarita Dyrhol-Riise mener internasjonalt forskningssamarbeid er viktig og bør stimuleres. 
 

IMB: Kan vi få flere skolebarn til å spise grønnsaker og frukt? av Cecilie Bakken Høstmark. For 20 år siden spiste fire av ti europeiske barn frukt og grønnsaker daglig. I dag er andelen den samme, til tross for satsning på skolefruktordninger. Hvorfor har ikke tiltakene virket?

 

Guri Rørtveit

Khrono/ HelsamGjør det lettere å forske på «vanlige» pasienter. Prøveprosjektet PraksisNett får nå midler over statsbudsjettet. Målet er mer og bedre forskning, forteller prosjektleder og professor, Guri Rørtveit. Avdeling for allmennmedisin er partner i prosjektet.


 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 26. jan. 2023 09:23 - Sist endret 9. okt. 2023 15:29