English version of this page

MED-nytt, nr 3 – 2023

Dekan Hanne Flinstad Harbo ønsker åpenhet og å være tett på aktivitetene ved fakultetet. Hun vil skrive en kort leder til hvert MED-nytt med litt informasjon om hva som skjer på fakultetet.  I sin leder denne gangen forteller hun om en travel oppstartsfase for dekanatet og litt om planene fremover. Få med deg dette og mye mer i årets tredje MED-nytt.

Dekan Hanne Flinstad HarboLeder: Klar, ferdig, gå!

Dekan Hanne Flinstad Harbo forteller om de siste travle ukenes opplevelser i oppstartsfasen for dekanatet, og litt om planene fremover. 

– Det er veldig fint å se det store engasjement i organisasjonen og det fremragende arbeidet som gjøres ved vårt fakultet, noe som vi tar imot med stor glede. Vi ser frem til de fire årene foran oss, vi er klare og løpet har så vidt begynt.

Les hele lederartikkelen
 

Magnus LøbergLedelsens spalte: Hvordan skal vi ta opp studenter til høyere utdanning?

Studiedekan Magnus Løberg forteller om høringen fakultetet skal gi inspill til i neste uke.

– Vi synes det er bra at reglene for opptak til høyere utdanning blir forenklet, og at det også skal være forutsigbart og transparent for søkerne hvem som får tilbud om studieplass, forteller studiedekanen. – Men akkurat som at de studentene som gjennomfører et studium vil gå ut i et mangfold av ulike jobber, ønsker vi også mangfold av studenter på våre studier, fortsetter han. Tilbakemeldingene fra fakultetet vil være knyttet til dette.

Les hele innlegget av studiedekan Magnus Løberg

EUs rammeprogram for forskning og innovasjon evalueresHorizon Europe

Fra nysgjerrigdrevet grunnforskning til innovasjonsprosjekter med tett industrisamarbeid. Horisont Europa byr på mange muligheter for å finansiere drømmeprosjektet. EU inviterer nå alle til å dele erfaringer og synspunkter på utforming av forskningsprogrammet. Forskningsdekan Jan Bjålie oppfordrer til å følge nøye med, særlig på de nye utlysningene som er ventet. Kontakt mulige samarbeidspartnere tidlig og husk at det finnes god støtte å få på fakultetet til søknadsprosessen. Les hele saken.

5 millioner til forskning på Parkinsons 

Hilde Loge Nilsen og Nicola Pietro Montaldo har fått midler fra Michael J. Fox Foundation for å se på mitokondrienes rolle i utviklingen av Parkinsons sykdom. Fakultetsledelsen gratulerer! Les mer på instituttets nettsider.

Studier

FolkehelserådgiverenEn folkehelserådgiver jobber med å fremme god helse i befolkningen

Line M. Ellingsen jobber overordnet og strategisk med folkehelse i Bydel Stovner. Med en mastergrad i Folkehelsevitenskap og epidemiologi fra Universitetet i Oslo kan du jobbe aktivt med folkehelsearbeid i bydelene. 
Les hele saken på studiesidene.

Undervisningsprisen på modul 8 til Ole Henning Skjønsberg

Avgangskullet  på modul 8 kåret Ole Henning Skjønsberg til høstens beste underviser. Skjønsberg får prisen for å skape gode læringssituasjoner gjennom pedagogisk og underholdende tavleundervisning. Les hele saken.

Medisinstudiets samarbeid med MunchmuseetMunch og døden

Døden kan være et vanskelig tema. Medisinstudenter på det valgfrie emnet kreft og kommunikasjon har fått lære om dette på en ny måte, gjennom et samarbeid med Munchmuseet. Se intervju med Jarle Breivik i denne videoen fra Aldring og Helse.

 

StudentombudetNorges første studentombud fyller 10 år 

Studentombudet ved UiO har siden 2013 hjulpet over 2000 studenter med alt fra anklager om fusk til påstander om trakassering. Les hele saken.

 

Informasjon til ansatte

  • UiOGod forskingsetikk på UiO. Universitetsstyret har vedtatt nye retningslinjer for hvordan brudd på forskningsetiske normer skal håndteres. Dette er en del av det pågående arbeidet med forskingsetikk ved UiO.

  • SPARK Norway - nye teamUiO: Livsvitenskap: Seks nye team klare for SPARK Norway. Fakultetet er med i fem av de seks nye forskningsgruppene som er tatt opp i UiO:Livsvitenskaps innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap SPARK Norway. Teamene skal videreutvikle egne ideer slik at de kommer pasienter og samfunn til gode.

  • LivsvitenskapsbyggetUniforum: Livsvitenskapsbygget vokser fram: – Dette er en enorm produksjon, og det går ekstremt fort. – Det er først nå i det siste at det virkelig har gått opp for meg hvor gigantisk dette prosjektet er, sier prosjektdirektør for Livsvitenskapsbygget til UiO, Per Roger Johansen.

  • Postkasse for gode innspill til ledelsen ved postkasseMED: Har du en god idé? Eller innspill det kan være nyttig for fakultetsledelsen å få høre om? Svar på nettskjemaet og send inn dine innspill og ideer. Postkassen er et prøveprosjekt frem til sommeren 2023. Alle innspillene vil bli lest, men ikke direkte besvart. Vi samler inn kontaktinfo for å kunne invitere deg til å komme og fortelle mer om din idé. Følg med i MED-nytt for oppdateringer.

  • Bildet kan inneholde: hylle, øyevipper, bokhylle, kunde, begivenhet.

    UB: Universitetsbiblioteket i Oslo sikrer fortsatt tilgang til databasene AMED, MEDLINE (OVID), PsycINFO og Cochrane Library, samt tidsskriftet New England Journal of Medicine for ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, etter kutt i Helsebibliotekets nasjonale avtaler fra 1. januar 2023.

  • Vinteraktivitetsdagen 2023 16. februarVinteraktivitetsdagen er satt av til kollegial utendørs aktivitet for alle ansatte ved UiO. Dagen kan benyttes til forskjellig utendørs aktivitet. Inviter med deg en kollega ut på ski, skøyter, sykkel eller til fots. Man kan bruke hele eller deler av dagen til dette. Husk påmelding og å avklare med leder. 

  • UiO: Energisparing på UiO. Oppdatert informasjon om tiltak.

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • Uniforum: Ber om forslag på kandidater til UiOs HMS-pris.– Me vil at alle skal få vita om HMS-prisen og melda på kollegaer som kandidatar. Det seier Cecilie Wingerei Lilleheil, nyleg avgått leiar for det sentrale arbeidsmiljøutvalet (AMU) på UiO. Frist 15. februar.

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Se referat fra første Lederforum 31. januar 

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 7. mars

Møter i Universitetsstyret i 2023. Forrige møte var møte 7. februar. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 7. mars.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Nansenfondet - Fridtjof Nansens belønning for 2023. Frist 10. februar

    • Marie Spåbergprisen - nominer innen 1. mars

  • Nominer din kandidat til UiOs HMS-pris innen 15. februar. Ut fra en helhetsvurdering skal prisen tildeles en ansatt som, utover det man kan forvente, gjennom sitt daglige virke, sin forskning eller sine verv bidrar til å sette viktige problemstillinger innen arbeidsmiljø og læringsmiljø på dagsorden. Fremmer konstruktive forslag og tiltak som bidrar til å skape et bedre arbeids- og læringsmiljø. Er pådriver for å iverksette og følge opp arbeidsmiljøtiltak. Er en positiv bidragsyter for et godt arbeidsmiljø til kollegaer, ledere og/eller studenter ved sin enhet. Bidrar til å øke forståelsen og kunnskapen for arbeidet med systematisk helse, miljø og sikkerhet

  • The Innovative Health Initiative (IHI) has published call 3. Call 4 is pre-published. Deadline: 15 March 2023. 

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

  • 9. februar på Domus Bibliotheca (18-19:30): Forskningskommunikasjon som politikk praksis og forskningsfelt. Hva snakker vi egentlig om når vi snakker om forskningskommunikasjon – og hva bør vi snakke om?

  • 13. - 15. februar: Livsvitenskapskonferansen 2023Livsvitenskapskonferansen
    Velkommen til Norges største møteplass for livsvitenskap! Livsvitenskapskonferansen 2023 vil utforske samspillet mellom helse, teknologi og samfunn. Få med deg hovedinnlegg av styreleder i Novo Nordisk, Helge Lund og næringsminister Jan Christian Vestre, debatter, foredrag, store nettverksmuligheter, mottakelse i Oslo rådhus, publikumsarrangementer og mye mer. 

  • 14. februar: Young Talents på Livsvitenskapskonferansen 2023: På jakt etter nye karrieremuligheter? Bli med på Young Talents 14. februar 2023! Er du PhD-student, postdoc eller masterstudent innen livsvitenskap og søker karrieremuligheter utenfor akademia - da må du melde deg på.

  • 15. Februar. Inspirasjonsdagen «Gutter og livsvitenskap» arrangeres for 4. gang sammen med Livsvitenskap, MN, SV, OD og farmasi. For lærere eller gutter i videregående skole som er nysgjerrige på studier ved UiO og karriere innen livsvitenskap, helse og medisin. Fysisk og via zoom. 

  • 16. februar Arbeids- og velferdskonferansen 2023: «Jakten på arbeidskraften»

  • 16. februar: UiOs vinteraktivitetsdag. Dagen er satt av til kollegial utendørs aktivitet for alle ansatte ved Universitetet i Oslo. Dagen kan benyttes til forskjellig utendørs aktivitet. Inviter med deg en kollega ut på ski, skøyter, sykkel eller til fots. Man kan bruke hele eller deler av dagen til dette. All deltakelse på Vinteraktivitetsdagen krever påmelding - og må avklares med nærmeste leder. Vi trekker premie blant alle deltakere. Påmelding.

  • 28. februar Frist for å søke seg til Sommerskole på Circle U. Velg mellom global helse (Paris), klima (Berlin), og demokrati (Oslo). Global helse er for phd-studenter. Klima for bachelor og master. Demokrati for master. Helsestudenter fra MED-fakultetet kan søke seg til alle tre. I Oslo og Berlin er kursene tverrfaglige. Kjenner du noen det kan passe for?

  • hjernen i sentrum1. mars i Domus Biblioteca: Hjernen i sentrum: Hukommelse, kl 18 - 19:30. Kan vi stole på hukommelsen vår? Og hvordan står det egentlig til med hjernens kapasitet, oppi all digitaliseringen?
     

  • Digital Life Norway Research School
    Spring courses:

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Jan BjålieIMB: Hjerneatlas og nye digitale verktøy skal effektivisere hjerneforskning av Cecilie Bakken Høstmark. En milliard mennesker er rammet av hjernesykdommer som demens, avhengighet og depresjon. Hjerneforskere ved UiO bidrar nå til mer effektiv utnyttelse av forskningsdata.
 

illustrasjonHelsam: Forskere har ansvar for historiene de etterspør og gjenforteller av Mathilde Aarvold Bakke.  Hvordan snakker vi om vold som er sensasjonell, uten å selv bidra til sensasjonalisering av volden? Anette Bringedal Houge bruker erfaringer fra egen forskning til å drøfte etiske dilemmaer forskere står overfor.


ung forsker på labScientia Fellows: Organ-on-a-chip: Development through interdisciplinary work by Hanne Bjerknes. (NCMM, Klinmed and MN-fakultetet.)

Regular meetups and networking in the Scientia Fellows program helped to shape a great team.

 

 

illustrasjon kostholdsrådMedisinbloggen: Brystkreftbehandlingen blir stadig mer treffsikker av Bjørn Naume.
Tidligere var behandlingen av brystkreft omtrent lik for alle. Nå blir den tilpasset sykdommens forskjellige ansikter.

 

illustrasjo pårørendeHelsam: Ny forskning om pårørendesamarbeid av Mathilde Coraline Aarvold Bakke. Forskningsprosjektet «Bedre Pårørendesamarbeid» viser at systematisk pårørendesamarbeid ikke er godt nok implementert i helsetjenesten, og hva som kan gjøres for å forbedre situasjonen. 

StenmarkKlinmed: Kreftceller har en innebygd selvmordspille av Elin Martine Doeland.
Den kan trolig utnyttes til å drepe kreftceller. Finner forskere ut av hvordan, kan det tenkes å bli en helt ny måte å behandle ulike kreftsykdommer på.

 

IMB: Fedme midt i livet øker risikoen for skrøpelighet av Cecilie Bakken Høstmark. Å ha fedme eller en del ekstra rundt midjen når du er i 40-årene, kan påvirke alderdommen din. Du har dobbelt så høy risiko for å bli skrøpelig.

 

Klinmed: Kan pulsmålere hjelpe personer uten forståelig språk med å kommunisere? Av Julie Nybakk Kvaal. Tenk deg at du prøver å fortelle at du er redd, men at de rundt deg ikke forstår. Forskere ved UiO tester ut om måling av puls kan hjelpe.

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 9. feb. 2023 07:01 - Sist endret 1. des. 2023 14:13