Med blikket mot 2030…

De siste årene har vi arbeidet med å realisere fakultetets strategi som ble vedtatt av fakultetsstyret i 2012. I 2012 siktet vi oss inn mot 2020. Nå må vi snart begynne å tenke på hvordan realfag og teknologi ved UiO skal utvikle seg mot 2025-30!

De siste fire årene har vært en positiv reise der utdanning og grunnleggende forskning har stått i sentrum for tiltakene som er gjennomført av fakultetet i nær samhandling med instituttene.

Utdanning

Alle kjenner godt til det aller største prosjektet – utdanningsprosjektet InterAct – der det hvert år siden 2013 er gjort viktige justeringer, og at vi fra høsten 2017 tar i mot nye studenter på våre nye studieprogrammer. I dette bildet er det også viktig å nevne det store UiO-prosjektet der digital eksamen gjennomføres over hele UiO. Vi er aktivt med på dette og i 2017 er målet at 70% av alle eksamener ved UiO skal gjennomføres digitalt. Innen 2019 håper vi at alle eksamener gjennomføres digitalt.

Vi har vært i forkant og allerede realisert mye av det myndighetene krever av oss i vårens viktigste stortingsmelding – Kultur for kvalitet i høyere utdanning. Studiedekan Solveig Kristensen gir en utførlig kommentar til denne meldingen i sitt nyhetsbrev denne måneden.

Forskning

Forskningsdekan Svein Stølen sto i bresjen for etableringen av 15 såkalte endringsmiljøer som nå begynner å levere viktige forskningsresultater på tvers av forskningsgrupper og institutter. Vi er også den enheten i Norge som har hatt størst suksess i European Research Council (ERC) og vi fortsetter å gjøre det godt på de åpne arenaene FRIPRO i Norges Forskningsråd. Både seniorer og yngre forskere får gjennomgående gode evalueringer i FRIPRO som har gitt oss mange flotte prosjekter i hele bredden av realfag og teknologi ved UiO. Vi venter også i spenning på resultatet av SFF IV som kommer i midten av mars. Vi har flere gode forslag i finalen.

Vi merker oss også at satsingen UiO:Livsvitenskap og UiO:Energi er i ferd med å kopiere våre endringsmiljøer. UiO:Livsvitenskap kaller disse satsingene for konvergensmiljøer og planen er å etablere denne type prosjekter på tvers av fakultetene ved UiO. Mange av våre fagmiljøer er med på dette.

Formidling

Formidlingsaktiviteten har også gått opp og vi er glade for å ha fått på plass et godt kurs for studenter i forskningsformidling og vitenskapsjournalistikk (MNKOM 3000/4000) og Titan.uio.no har blitt en stor suksess med over 36000 nedlastninger av forskningsstoff i januar 2017. Det er kort og godt imponerende og takk til både Titan-redaksjonen og alle forskerne som har tatt seg god tid til å gi populærvitenskapelige fremstillinger av sin forskning.

Innovasjon

Dette er et vanskelig område, særlig fordi det er vanskelig å definere begrepet innovasjon. Det vi imidlertid må ta med oss er at vi har nærmere 200 partnere i næringslivet og offentlig sektor i våre prosjekter. Samarbeidet med inkubatorene StartupLab og Aleap blomstrer og mange studenter og ferske kandidater både initierer og deltar aktivt i oppstart av nye bedrifter.

Etter modell av endringsmiljøene er vi også i ferd med å etablere noen innovasjonsprosjekter i samarbeid med utvalgte partnere i næringslivet. Senter for entreprenørskap (SFE) arbeider også med emnetilbudet innen innovasjon og entreprenørskap, bl.a. for å øke kapasiteten på eksisterende emner. Lykkes vi med InterAct vil også dette skape nysgjerrige og kreative studenter som stiller store spørsmål, ikke bare leter et svar!

De neste fire årene

Fakultetsledelsen vil ikke starte nye store prosjekter i inneværende dekanperiode. Vi vil selvfølgelig utvikle de prosjektene vi har startet og være våkne i forhold til nye forskningsinitiativer fra instituttene, gjerne nye initiativer på tvers av forskningsgrupper og institutter.

InterAct vil fortsette gjennom denne dekanperioden med vekt på implementering av de nye studieprogrammene og ytterlige styrking av læringskulturen på fakultetet. Vi vil fortsatt ha et passende trykk på formidling og innovasjon, men ikke glemme at det er utdanning og grunnleggende langsiktig forskning som er våre primæroppgaver. Når det er sagt, må vi starte prosessen med å realisere en ny strategiplan for realfag og teknologi ved UiO. Hvorfor?

Realfag og teknologi ved UiO mot 2030

Det er mange grunner til å starte arbeidet med en ny strategiplan, men her er noen av de viktigste grunnene:

  • Det er overveiende sannsynlig at det nye Livsvitenskapsbygget står ferdig i 2023. Når dette bygget står ferdig skal to store institutter som i dag er på Nedre Blindern flytte til Gaustadbekkdalen. Hva betyr dette og hvilke muligheter åpner seg?
  • Realfag og teknologi ved UiO er mye mer enn livsvitenskap. Hva skal skje på Nedre Blindern? Vi er veldig glade for at Eiendomsavdelingen har startet arbeidet med å finne ut hva UiO vil med bygningene på Nedre Blindern. Vi er aktivt med i dette arbeidet. Potensialet er stort!
  • Den forrige strategien som ble utarbeidet i perioden 2009-12 begynner å bli gammel. Mye har skjedd, både internt og eksternt. Vi må forholde oss konstruktivt til disse endringene, for eksempel at konkurransen om forskningsmidler har økt, og det er ingen tegn i tiden som tilsier at denne konkurransen ikke vil øke i årene som kommer.
  • Vi er med god margin Norges sterkeste miljø for forskning og utdanning innen realfag og teknologi og vi er i toppskiktet i Norden. Hva skal til for å bli ansett og være blant Europas mest attraktive miljøer for forskning og utdanning innen realfag teknologi?

…og det finnes sikkert også mange andre gode grunner.

Vi planlegger å starte dette arbeidet høsten 2017 og bruke 2-3 år på denne prosessen. Vi satser på sterk deltagelse fra alle medarbeidere på fakultetet. Det er flere forhold som blir viktig i dette arbeidet, men for meg blir det viktigste å fortsette det harde arbeidet for å hegne om den frie uavhengige forskningen, og at vi skal tilby en forskningsbasert/forskningsnær utdanning på høyt internasjonalt nivå.

Av Morten Dæhlen
Publisert 23. feb. 2017 09:00 - Sist endret 21. feb. 2023 14:56