Forum for studiespørsmål 17. mars 2016

Til stede: Ingjerd Hoëm, Anniken Hagelund, Jemima Garcia-Godos, Tora Skodvin, Espen Røysamb for Trine Waaktaar, Paul Wenzel Geissler, Keir James Cecil Martin, Tone Ognedal, Elisabeth Bakke, Olav Schram Stokke, Anne Krogstad, Fulvio Castellacci, og Sahana Sriskandarajah SVSU

Ikke til stede: Edwin Leuven, Jan Erling Klausen, Håkon Larsen, Håvard Strand, Sindre Bæk, Trygve Monclair Bøe SVSU

Referent: Tone Vold-Sarnes

Diskusjonssaker

1. Velkommen til første Forum møte med ny studiedekan

Ingjerd Hoem presenterer planer og egne forventninger til disse møtene. Forum skal være et sted for erfaringsutveksling og for diskusjoner om viktige policyendringer og konsekvenser for disse på utdanningsfeltet. Saker fra Forum kan behandles videre i instituttledergruppa på fakultetet, og egne ledergrupper på instituttnivå.

2. Forskning og utdanning i sammenheng

Presentasjon ved fakultetets forskingsdekan Tim Brennen. Dekanatet ønsker å se nytt på sammenhengen mellom forskning og utdanning. Fakultetet får mange signaler og forventninger om at forskning og utdanning henger sammen, som f eks i satsninger som UiO:Norden, UiO:Energi og UiO:Livsvitenskap. Kan vi flette forskning og utdanning sammen på en annen måte enn i dag?

3. Hva er på gang på de ulike studieprogrammene?

Erfaringsutveksling om fremtidige planer på de enkelte studieprogram i møtet.

Sosialantropologi, BA: Studentene opplever overgangen til studiehverdagen som vanskelig og etterspør kontakt med de faglig ansatte. Mentorordning er innført for nye BA-studenter (1. og 5. semester) for å imøtekomme studentenes ønske om å komme i kontakt med foreleserne/veilederne. En en-til-en-veiledning og en integrert løsning i opplegget for studiestart. Ressursene tas fra de ansattes treffetid.

MA: Kartlegger forbedringstiltak på masterprogrammet i dialog med studentene på programmet.

Sosiologi: Fokus på rekruttering, frafall, hvordan ønske nye studenter velkommen. Gjennomført en stor statistisk frafallsundersøkelse. Sender ut et spørreskjema til studenter som har sluttet på programmet for å finne ut mer om frafallsproblematikken.

Samfunnsgeografi: Nytt engelskspråklig masterprogram i Human Geography fra H2017. Med studieløp a la fordypninger på BA. Godkjent i fakultetsstyret 17.3. Saken sendes Universitetsstyret. Begrunnelse: Bedre studentrekruttering mtp å få flere internasjonale studenter. Eksisterende emner brukes i dettte masterprogrammet. 13 av 16 emner i samfunnsgeografi undervises allerede på engelsk.

Psykologi: Programrådene for profesjon og BA/MA er slått sammen til ett programråd med undervisningsleder som programrådsleder. PSI har innført et 4. ledernivå med avdelingsledere. Igangsatt strategiarbeid for forskning og utdanning og periodisk programevaluering av programmene. Fokus på kjønnsUbalansen: Arrangerte gutttedag for 2. gang 10. mars, ønsker forskriftsendring for innføring av kvoteordning ved opptak. Jobber for å øke antall praksisplasser etter at opptaksrammene er økt. Nedsatt egen arbeidsgruppe for nyskapende undervisnings- og vurderingsformer med de 5 beste foreleserne.

Økonomi: BA-reform igangsatt H2015. Dilemma: Mange av studentene skal ikke bli forskere, er BA-programmet for teknisk? Mulige tiltak: Strømlinjeforme emnene i BA-programmet mtp færre valgmuligheter, spre analyse- og metodeemnene i studieløpet? Etablere emner egnet for utredningsjobber og ikke forskerstillinger. Innført karakter på masteroppgaven. Integrerer oppgaveløsninger i undervisningen for å aktivere studentene og legge mer til rette for individuell undervisning.

Europastudier: Under avvikling. Siste kull tatt opp H2014. 59 studenter har pr i dag studierett på programmet. Fokus på at disse studentene får fullført programmet før eksisterende emner nedlegges. Jobber videre med 40-gruppa i Europastudier.

Statsvitenskap: MA: Metodeemnet på 30SP er delt opp i valgfrie metodeemner; 4 valgfrie metodeemner tilbudt H2015. Stor omlegging på BA: Innført store fordypningsemner innenfor ulike tematiske områder. Gjennomfører en ressurskartlegging på instituttet knyttet til tilgjengelige ressurser til undervisning og forskning. Sonderingsrunde mtp å innføre et 10SP praksisemne på MA. Planer om å ansette en faglig person for å fasilitere kollokviegrupper for studentene på BA-nivå.

Kulkom: Har utarbeidet en såkalt Kundereise; Se hele studieløpet under ett til studentene er ute i arbeidslivet. Fokus på tydelige nettsider. Bruke Alumniforeningen til Kulkoms jobbskyggeside, der studentene kan følge en ansatt i arbeidslivet for å få arbeidserfaring. Innføre seremoni ved avslutning av BA?

Internasjonale studier: Lagt om seminarundervisningen for å innføre mer reell flerfaglighet/tverrfaglighet; flere seminarledere inne i seminargruppene. Innført fordypning i jus. Praksisordning til vurdering. Utfordrende på dette programmet med så mange obligatoriske emner. Sovende alumniordning. Aktiv skolebesøksordning.

TIK: Skal velge ny programkoordinator og ansette vikar for dagens studiekonsulent. Vurderer å opprette eget metodeemne fra 2017/18. TIK-studenter har ikke utvekslingsavtalerde kan benytte for utenlnadsopphold, og ESST-studentene har avtaler som fungerer dårlig. TIK vil derfor etablere utvekslingsavtaler basert på eksisterne forskningsnettverk som TIK-ansatte deltar i. Mulige nye studieprogram under vurdering: Master i Innovasjon og Entreprenørskap, evt i samarbeid med IFI, Nordic Master in Innovation and Development.

4. Studentrekruttering

Utkast til rekrutteringsplan diskuteres i møtet.
Lenke til rekrutteringsfilmene om samfunnsgeografi og sosiologi.
Lenke til UiOs rekrutteringskampanje
Lenke til rekrutteringsfilm ved Institutt for sosialantropologi, UiB

5. Arbeidslivsarrangement Finn din Framtid - fra lesesal til jobb - saken utsettes til et senere møte

Fakultetet har i samarbeid med Karrieresenteret, SVSU, EconLink, Arbeidslivsgruppa på sosiologi, ALU Statsvitenskap og Antropologer i arbeid satt i gang en arrangementsrekke, der studenter kan møte fremtidige arbeidsgivere og bli inspirert og finne ut hvordan de kan bruke sin kompetanse som samfunnsviter, både under og etter utdannelsen. Presentasjon av arrangementet ved arbeidslivskoordinator Anita Wold.

6. Eventuelt

Ingen saker.

Orienteringssaker

A. Utdanningskomiteen

UiOs nettside om Utdanningskomiteen inkludert møter og referater

B. Forum seminar 22.-23. september

Innspill til temaer presenteres i møtet.

C. UiOs satsning i 2016: Arbeids- og læringsmiljøåret

Ressursside om hva som skjer ved UiO

Rektors blogg

D. Utkast til UiOs utdanningsvisjon

Møteplan for 2016

26. mai, 22.-23. september (lunsj-til-lunsjseminar), 17. november

Publisert 12. feb. 2016 11:31 - Sist endret 11. juni 2023 04:49