Møte nr. 4/2018: Forum for forskningsdekaner

DAGSORDEN FOR FORUM FOR FORSKNINGSDEKANER 23. APRIL 2018

Diskusjonssaker:

SAK 14/18. Erfaring med SFF/SFI ved UiO – resultater og håndtering v/Åse Gornitzka (45 min)

Bakgrunn: Mye tyder på at ordningen med SFF/SFI har hevet kvaliteten i norsk forskning betydelig, og er kanskje den viktigste forskningspolitiske nyvinningen de siste 20 årene. Universitetet i Oslo (UiO) har deltatt/ deltar i om lag halvparten av i 10 av 23 SFFer nasjonalt per i dag. Håndteringen av SFFer ved UiO er av betydning for at hver og en av SFF-/SFIenes gjennomføringsevne. SFF/SFI-forskningsmiljøene har vist å gi sterke, varierte og varige effekter – på universitetet og på samfunnet – og hatt internasjonalt gjennomslag. Dette skal vi diskutere grundig på UiOs styreseminar i mai og vi forbereder et notatet som kartlegger erfaringer med SFF-/SFIer – 1) kvantitative og kvalitative resultater og 2) håndtering av SFF-/SFIer i oppstart, drift og innfasing. (Sakspapirer ettersendes).

Formål/ønsket utbytte: Diskusjon og erfaringsdeling

 

SAK 15/18. Konsulentstøtte til søknads- og prosjektutvikling for eksternt finansierte prosjekter v/Åse Gornitzka (25 min)     

Bakgrunn: For støtte i søknadsfasen til eksternt finansierte prosjekter har UiO i dag en rammeavtale med Yellow Research (YR) som kun dekker søknader til Pillar I i H2020, ERC og MSCA. Rammeavtalen med YR løper til mars 2019. Før vi går i gang med en ny anbudsprosess, bør behovet for konsulentstøtte kartlegges ved fakultetene. (Notat vedlagt)

Formål/ønsket utbytte: Diskusjon om behov og veien videre

 

Orienteringssaker:

SAK 16/18. Nye etiske retningslinjer for veiledningsrelasjoner ved UiO v/ Seniorrådgiver Merethe Bremer, Med (30 min)

Bakgrunn: Ny forskningsetikklov trådte i kraft 1. mai 2017, og i den ble ansvaret for forskningsetikk tydelig plassert hos forskningsinstitusjonen. Det stilles krav om at forskningsinstitusjonene legger til rette for at forskerne enkelt kan følge god vitenskapelig praksis, og at institusjonen skal ha et system som kan bidra til å oppdage og følge opp avvik fra normene og eventuell uredelighet. Det medisinske fakultet har kommet med et forslag til nye etiske retningslinjer ved UiO for veilederrollen (vedlagt).

Formål/ønsket utbytte: Orientering og erfaringsutveksling

 

SAK 17/18. Status høring av ny genteknologilov v/Seniorrådgiver Kristin Flagstad, SFFU (5 min)

Bakgrunn: Avdeling for fagstøtte orienterte i møte 21. mars 2018 om uttalelsen om fremtidens genteknologilov som Bioteknologirådet publiserte 5. desember 2017. Universitetet i Oslo er høringsinstans, og ønsker å gi innspill til ny genteknologilov. Arbeidsgruppen er på plass og har kommet i gang med arbeidet. (Notat vedlagt)

Formål/ønsket utbytte: Orientering

 

SAK 18/18. Presentasjon av Studentakseleratoren Insj v/Leder av Insj Øistein Sonstad, (15 min)

Bakgrunn: Insj er en pilot som studenter har tatt initiativ til, og som setter studenter med ideer i kontakt med veiledere som kan hjelpe til med realiseringen. Akseleratoren er et lavterskeltilbud som ønsker å skape et åpent og inkluderende miljø for innovasjon og entreprenørskap på UiO. Insj skal skape en arena hvor gründere kan vokse og skalere ideer og bedrifter, og vil hjelpe gründere til ta flere steg videre raskere enn de ville kunne gjort alene. Som en del av dette arbeidet må det skapes synlighet rundt, og kjennskap til, Insj hos vitenskapelige ansatte.

Formål/ønsket utbytte: Orientering om satsningen og forankring i forskningsmiljøene

 

Eventuelt:

SAK 19/18.

 

Fint med innspill på saker til kommende møter.

 

Aktuelle orienteringer:

  • ERC Starting Grant 2019 seminar; 22. mai 2018
  • ERC Advanced Grant 2018 seminar; 23. mai 2018
  • Seminar: Proposal Development - Focus Impact; 29. -30. mai 2018
  • Informasjonsmøte om Infrastrukturutlysning i Forskningsrådet; 13. juni 2018 – påmelding innen 5. mai

                              

Kommende møtedatoer avsatt våren 2018

tirsdag                  15. mai

mandag                28. mai

tirsdag                   12. juni

Publisert 3. jan. 2018 08:59 - Sist endret 8. juni 2023 11:08