MUS2371 – Improvisasjon

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Dette er et praktisk-teoretisk emne som kombinerer kunnskap om improvisasjon - basert på forskning og litteratur om fenomenet - med utøvende ferdigheter og øvingsteknikker. Improvisasjon er en sentral uttrykksform i en rekke musikalske sjangre og musikkulturer, spesielt i jazz, men også i samtidsmusikk, fri-impro, rock, blues, folkemusikk, flamenco, indisk musikk m.m. Det vil bli lagt mest vekt på jazz, men også andre sjangre (inklusive samtids-/kunstmusikk) vil bli trukket inn. Emnet inkluderer praktiske improvisasjonsøvelser og analyser. Musikk av sentrale improvisasjonsutøvere i det 20. århundre vil bli analysert. Emnet vil også trekke inn noen gjester, med høy kunstnerisk kompetanse i feltet.

Emnet er nedlagt. Studenter på bachelorprogrammet i musikkvitenskap med opptak før høsten 2022 som mangler et praktisk-teoretisk emne i utdanningsplanen sin, henvises til et av de andre emnene.

Hva lærer du?

Målet for emnet er å gi forskningsbasert kunnskap om improvisasjon som fenomen, samt grunnleggende utøvende basisferdigheter innen improvisasjon.

Etter at emnet er gjennomført vil studenten:

  • ha innsikt i sjangre og kontekster hvor improvisasjon står sentralt
  • kunne improvisere i en praktisk-musikalsk sammenheng, både sjangeruavhengig og med utgangspunkt i sjanger
  • ha praktisk erfaring med improvisasjon, som grunnlag for utvikling av egen musikalsk kreativitet, gehørskompetanse og forståelse av improvisasjonens egenart og funksjon
  • kunne analysere hvordan improvisasjon uttrykker estetiske, kulturelle og sosiale verdier i ulike samfunn og delkulturer, i kombinasjon med spesifikk musikalsk lyttekunnskap
  • kunne vurdere sentrale aspekter ved improvisasjon som fenomen, historisk og i samtida, samt syntetisere sentrale spørsmål i forskningslitteraturen

Opptak til emnet

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer. Emnet er ikke åpnet for enkeltemnestudenter.

Emnet krever opptak til bachelorprogrammet i musikkvitenskap.

Obligatoriske forkunnskaper

Overlappende emner

Undervisning

  • 6 dobbelttimer forelesninger
  • 8 dobbelttimer gruppeundervisning (utøvende)
  • Et 6-timers seminar
Obligatoriske aktiviteter
  • En muntlig/utøvende kvalifiseringsoppgave

Informasjon om oppgavene og innleveringsfristene vil bli gitt i undervisningen og i Canvas. Du må levere arbeidene til gjeldende frister, og er selv ansvarlig for å sette deg inn i kravene for de obligatoriske aktivitetene.

Godkjente obligatoriske aktiviteter er gyldig de to neste gangene emnet blir gitt. All obligatorisk aktivitet må være godkjent for at du skal kunne gå opp til eksamen. Du er selv ansvarlig for å holde oversikt over eventuelt fravær, og å sjekke at du har fått alt godkjent.

Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte.

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

  • En semesteroppgave på ca. 8 sider (en side er ca 2300 tegn, mellomrom ikke medregnet). Problemstilling og tittel bestemmes i samråd med faglærer.

Du må oppfylle kravet til obligatorisk aktivitet for å kunne gå opp til eksamen.

Emnets sensorveiledning finner du her.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Mer om eksamen ved UiO

Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 27. juli 2024 00:30:15

Fakta om emnet

Nivå
Bachelor
Studiepoeng
10
Undervisning
Vår

Undervisning tilbys siste gang vår 2023

Eksamen
Vår

Eksamen tilbys siste gang vår 2023

Undervisningsspråk
Norsk