BusyBee

Biene er viktigere for oss enn man kanskje tenker over til daglig. Det foregår mer enn honning bak kulissene. Birøkterens hverdag og bienes velferd har potensialer vi ønsker å utforske.

Bilde av gruppemedlemmene i BusyBee

Gruppen BusyBee: Bak Fra Venstre: Ådne, Martin Foran Fra Venstre: Anna, Runa, Janni

IntelliBee

Bildet kan inneholde: tre, hardwood, gress.

Introduksjon:

Bilde av honningkrukker

Bienes arbeid bidrar til vår velferd. 

For at vi skal kunne produsere mat er vi avhengig av pollineringen til blant annet biene.

Pollinering fører til dannelse av nye frø som videre kan bli til f.eks. frukt, bær, grønnsaker og mer. Biene bidrar dermed til at vi mennesker får et rikt og variert kosthold.

Dessverre viser en del forskning at insektsbestandene er på vei nedover. Konsekvensene kan bli katastrofale. Et lite steg kan være å hjelpe honningbiene. Derfor vil vi i BusyBee utforske birøkting og sammen med birøktere prøve å komme fram til mulige teknologiske løsninger som kan gjøre birøkting enklere.

Målgruppe:

Etter den første kontakten med ulike birøktere avgrenset vi målgruppen til brukere som røkter på hobbynivå. Da de næringsdrivende birøkterne sannsynligvis har større tilgang til avansert teknologisk utstyr samt større ressurser og økonomi, valgte vi å se bort fra denne gruppen. Det var mer interessant å undersøke behovene- og ønskene til de som i utgangspunktet ikke bruker noe teknologisk ekstrautstyr. I tillegg lærte vi at det er mye usikkerhet i starten, og at man ofte ikke kaller seg erfaren birøkter før man har minst syv års erfaring. Derfor ble vår målgruppe hobbybirktørere som nylig har startet med birøkting. Da hobbybirøkterne vi fikk kontakt med ikke brukte noe teknologi fra før, kunne det også være lettere å bruke fantasien for å designe noe tilpasset dem og deres behov.

Tidligere Idéer:

Noen av problemene birøktere står ovenfor er skadedyr, som varruamidd, og risiko for sverming (at en dronning tar med seg bifolket og flykter fra kuben).
Vi har tidlig blitt fortalt at dette står høyt i listen over problemer birøktere opplever. Vi har lært at arbeidsverktøyet til birøkterne, i hovedsak bikubene, opereres svært manuelt og ikke har særlige hjelpemidler. Det er manuell loggføring og få varslingssystemer. 
Våre foreløpige tanker er at det er potensiale for tettere overvåking av bikuber. Varslingssystemer som ser etter visuell endring, fysisk endring eller endring i bienes adferd vil kunne forutse utvikling av problemene birøkteren står ovenfor. 
Derfor vil vi se videre på mulighetene for å hjelpe til i dette området. 

Datainnsamlingsmetoder

Vi jobbet systematisk for å komme frem til vår problemstilling.

 

Domenekunnskap

I en tidlig fase fokuserte vi på eksplorerende intervjuer og samtaler med birøktere for å lære mer om birøkting generelt. Det var viktig for videre arbeid at grupppemedlemmene hadde en viss grunnkunnskap om domenet. Vi lærte mye om birøkting, bikubene og ikke minst biene. 

research bikuber

Bildet kan inneholde: teknisk tegning, plan, tegning, diagram, tekst.
Reseach bikube

Internt i gruppa laget vi skisser med idéer basert på den kunnskapen vi hadde ved dette tidspunkt. Disse tok vi med oss i hovedintervjuene (prototype 1 - prototyper).

 

Intervjuer

Vi organiserte og gjennomførte tre intervjuer for å etablere data vi ville jobbe videre med i prosjektet. Disse intervjuene ble kodet og analysert slik at vi kunne tilspisse problemområde og jobbe videre.  

Bildet kan inneholde: tekst, diagram.

En lavoppløslig prototype ble presentert for de tidligere intervjuobjektene og vi var med på birøkting for observasjon og gruppesamtaler. 

Bildet kan inneholde: birøkter, apiary, bie, bikube, tilpasning.

Problemområder

Biøktere har flere utfordringer.

  • Varroamidd, som dreper biebestanden, er et generelt problem.
  • Sverming, der biene forlater kuben og området sitt er et utbredt problem hos de vi har snakket med.
  • Få systemer som forutser problematiske hendelser. Det er i dag vanskelig å følge med på kuben uten å måtte dra dit og utføre manuell kontroll. 
  • Kostbart utstyr. Det overrasket oss noe at ikke flere hadde avansert målerutstyr til kubene sine, men det viser seg at det er lite utvalg og dyre løsninger. 

Problemstilling:

Hvordan kan teknologi brukes til å håndtere sverming?

Sverming, når biene forlater kuben og forvinner fra området, er en alvorlig situasjon for en birøkter. Dersom man mister hele biefolket sitt står man på bar bakke og må begynne på nytt. 

 

Prototyper

Prototype 1:

De første prototypene var lavoppløslige skisser vi jobbet med internt i gruppa etter de eksplorerende intervjuene. Disse ble presentert for intervjuobjektene i hovedintervjuene som potensielle løsninger på problemene vi så basert på de eksplorerende intervjuene. 

hive heating som potensiell løsning

Bildet kan inneholde: tegning, linjekunst.

Bildet kan inneholde: tekst, tegning, skisse, tegnefilm, font.

Bildet kan inneholde: honningbie, bie, insekt, humle, membranvinget insekt.

Prototype 2:

Disse prototypene er baser på tilbakemeldingene vi fikk fra birøkterene da vi presenterte de første prototypene. Det er mer tilspisset og vi har jobbet med dataene basert på intervjuene. I denne fasen var prototypene mer tilspisset og vi jobbet videre med birøkterene for tilbakemelding på disse. 

Bildet kan inneholde: tekst, linje, design, diagram, mønster.

Bildet kan inneholde: tekst, linje, font.

Bildet kan inneholde: tekst, diagram, teknisk tegning, tegning, parallell.

Bildet kan inneholde: tekst, tegning, håndskrift, linje, skisse.

Bildet kan inneholde: skuff, møbler.

Prototype 3 (gjeldende):

Etter samtaler med birøktere, HCI eksperter, og internt i gruppa bestemte vi oss for å gå videre med et system som kan varsle birøkter om pågående sverming.

Vi utviklet et tredelt system bestående av en alarmsentral, en chip i birøkters hanske og en svermefanger. 

Bildet kan inneholde: tre, tre, gress.
Alarmsentral
​​​​​
Bildet kan inneholde: skulptur, botanikk, tilpasning, tre, statue.
Birøkterhanske er utstyrt med RFID Chip
Bildet kan inneholde: tre, gress, tre.
Svermefanger

Systemet er bygget på en arduinoarkitektur og interaksjonen mellom birøkter og alarmsentral er gjennom hansken. 

Vi ønsker å ikke endre på vanene til birøkter, ei heller forstyrre det naturlige miljøet til bikubene. 

Bildet kan inneholde: teknologi, tre.
Arduinoarkitektur
Bildet kan inneholde: elektronikk, kretskomponent, linje, diagram, mikrokontroller.
Circuit
Bildet kan inneholde: grønn, gress, gul, lawn, gressfamilie.
Tangible Interaction med en wearable device.

Konsept og formkonsept

Prototypen IntelliBee har tatt utgangspunktet i “enhanced environments”. Vi ønsket å lage noe som ikke forstyrret birøktingsprosessen, men heller videreutvikle vanene brukerne allerede har. En av grunnene til at teknologi kan være vanskelig å bruke er når det er nødvendig med nye vaner, eller at gamle vaner hindrer en. Framfor å gjøre større inngrep i naturen med teknologi, ønsker vi å lage en diskret løsning som likevel kunne støtte birøkteren og biene, samt deres behov. Kontroll over sverming var et viktig behov. Vårt konsept ble derfor trygghet og kontroll. Ved å lage et system som både varsler birøkteren om sverming når det skjer og har en lokkemekanisme som skal gjøre det enklere å fange svermen inn igjen, håper vi å oppnå dette. Visjonen er at det for nye birøktere skal oppleves at man har mer kontroll, selv om man ikke fysisk er i nærheten av kuben. 

Formkonseptet er varierende med tanke på at det er en fragmentert interaksjon. Hansken som brukes til å skru systemet av og på er en vanlig birøkterhanske. Den er “enhanced” med en liten chip, men skal ikke se eller føles noe annerledes enn en vanlig hanske.  Formen på boksen som hansken skannes mot er inspirert av vokskakens heksagonale form. Det brukes mye tre og kryssfiner i tavlene og innsiden av kuben, derfor var idéen å være konsekvent (consistency) med dette materialet. 

Veien videre

Vi har mottatt gode tilbakemeldinger fra brukere og har mye vi kan gå videre med. Det første steget vi vil implementere er en GSM modul som muliggjør kommunikasjon med bruker. 

Deretter vil vi gjennom brukerundersøkelser se på hvordan samarbeidet mellom alarmsentral og svermefanger er. 

I tillegg har vi fått tilbakemeldinger på materialvalg og vi vil gjøre boksen mindre med annet Arduinoutstyr.

 

 

.Bildet kan inneholde: oransje, gul, linje.

Publisert 3. mars 2020 13:43 - Sist endret 10. mars 2021 14:29