BRiGHT

Om Gruppen

Vi er en gruppe bestående av Marius, Anh-Minh, Thor og Sonia. Sammen har vi utviklet et prosjekt dedikert til å forbedre hverdagen for våre eldste samfunnsmedlemmer, spesielt de som er hjemmeboende og over 65 år. Vårt mål er å skape enkle, tilgjengelige og trygge teknologiske løsninger som adresserer deres unike behov og utfordringer.

Bildebeskrivelse

Fra venstre: Anh-Minh, Marius, Sonia og Thor.

Målgruppe

Målgruppen for vårt prosjekt er eldre over 65 år som bor hjemme.

Konsept

Fra analyseringen av første brukerundersøkelse fant vi ut at kjøkkenet var et område hvor de var åpne for nye ideer som kunne være til nytte for dem. Dermed ble konseptet vårt definert som kjøkkenhjelp.

Formkonsept

Vårt formkonsept for den endelige løsningen er mikrobølgeovn. For mange i vår målgruppe kan nye teknologiske løsninger være utfordrende og overveldende. Ved å definere et formkonsept som våre brukere allerede var godt kjent med, følte vi at vår teknologiske løsning kunne bli oppfattet som mer intuitiv og brukervennlig. Under evalueringen av den lavoppløselige prototypen, ønsket den ene brukeren at designet skulle være mer lik en mikrobølgeovn. Dermed ble vi enige om at form-, farge- og materialvalg skulle ligne en mikrobølgeovn.

Datainnsamlingsmetoder

Vi har innhentet samtykke og hatt intervjuer med relevante brukere, og identifisert at de eldre ønsker:

  • Teknologiske løsninger som gir dem fysisk støtte eller hjelp i deres daglige aktiviteter.
  • Eldre foretrekker enkelhet og en lettvint tilnærming i bruk av teknologien.

Senere har vi hatt et nytt intervju der vi presenterer våre low-fidelity prototyper. Dette ga oss innsikt i hvordan eldre reagerer på og bruker disse prototypene, samt at de kunne komme med gode innspill. Etter at vi har bestemt oss for én prototype og laget en high-fidelity prototype av denne, vil vi gjennomføre observasjon og brukertesting for å evaluere den nye prototypen.

Brukerundersøkelse og problemområdet

I undersøkelsen vår identifiserte vi at kjøkkenet var et område hvor brukerne våre var åpne for nye idéer som kunne hjelpe dem. De ønsket løsninger som var mer tilrettelagt for dem som eldre, dvs. enkle å gripe, tydelig markering og bedre synlighet, og at de ønsket noe som tok seg godt ut på kjøkkenbenken.

Prototyper

bilde av alle prototyper

Prototype 1: Deighever

Deighever er designet for å heve deig effektivt, uten bekymringer for temperatur i rommet og andre miljøfaktorer. Arduinoen styrer temperatur og fuktighet basert på programmerte innstillinger. Varmeelementene i boksen generer varme for å holde deigen på en optimal temperatur, mens dampdysene tilfører nødvendig fuktighet for å unngå at deigen tørker ut.

Prototype 2: Målebeger hjelper

Målebegeret med dreiehjul er designet for å gi brukeren nøyaktig mengde væske ved å velge ønsket volum fra 1 til 10 desiliter. Arduinoen er programmert til å gi beskjed til brukeren når den valgte mengden er nådd, basert på den innstilte dl-verdien brukeren ønsker.

Prototype 3: Inventar varsler

Platen er designet for å kunne legges inn i en kjøkkenhylle, for å hjelpe brukeren med å holde styr på mengden av ulike bakevarer. Arduinoen er programmert til å måle mengden av hver bakevare med hjelp av vektsensor, og varsler brukeren med rødt eller grønt lys avhengig av om det er lite eller nok mengde igjen.

Høyoppløselig prototype: Deigheveren

Deigheveren er et kjøkkenapparat som utfører flere funksjoner som innebærer å skru seg ‘Av og På’. Den skrur seg på ved at man vrir på dreiehjulet til ønsket varighet. Den ultrasoniske sensoren begynner å måle deigens høyde kontinuerlig, og gir tilbakemelding til brukeren gjennom LED-stripen som indikerer hvor langt i prosessen deigen har kommet. Her brukes et trafikklys-konsept. Temperatursensoren overvåker og justerer varmeelementet og dampdysen, slik at ideelle forhold for deigheving opprettholdes. Når prosessen er ferdig, dvs. når deigen har nådd en viss størrelse, eller nedtellingen er fullført, vil varme- og dampelementene skrus av. Samtidig vil hele LED-stripen lyse grønt for å kommunisere til brukeren at deigen er ferdig hevet.


Lenke til Presentasjon 1

Lenke til Presentasjon 2


Lenke til Kode

Publisert 21. apr. 2024 15:43 - Sist endret 27. mai 2024 21:29