Beskjeder

Publisert 10. jan. 2022 13:34

Nå er sensuren ferdig, og dere skal alle ha fått karakter i StudentWeb :)

Sensorveiledningen er publisert her. Husk at sensorveiledningen kun er en veiledning og ment for å gi en pekepin på ca. hvor mye ulike feil skal vektlegges og hvor mye deler av en oppgave bør telle. Retting av en oppgave vil alltid i tillegg baseres på et helhetsinntrykk hvor feilene må sees i sammenheng med resten av besvarelsen.

Ellers, igjen tusen takk for et flott semester! Håper dere får et godt 2022 og en flott studietid videre, med mer fysisk tilstedeværelse på IFI! :)

- Leif Harald

Publisert 16. des. 2021 21:32

Det var noen feil i det originale løsningsforslaget. Jeg har nå publisert et oppdatert løsningsforslag med feilene fikset :)

- Leif Harald

Publisert 15. des. 2021 18:08

Jeg har nå publisert løsningsforslaget til eksamen her. Merk, dette er kun et forslag, så det kan være andre svar enn det som er skrevet her som også vil gi full poengsum :)

Jeg publiserer også sensorveiledning når den er klar. Ha en fin desember så lenge!

- Leif Harald

Publisert 15. des. 2021 10:46

Kolonnen "oppdaget" i tabellene stjerne, planet og måne skal ha type int (inneholder kun et årstall), ikke date slik det står i CREATE-setningene i PDFen. Eksempeldataene er derimot riktige da :)

- Leif Harald

Publisert 15. des. 2021 10:24

To planeter er i samme solsystem om de går i bane rundt samme stjerne.

- Leif Harald

Publisert 15. des. 2021 09:39

Oppgavene til eksamen er publisert som en egen PDF, om man foretrekker å lese dem slik. Her kan du laste dem ned. Jeg har også publisert PDFen som er vedlagt SQL-oppgavene, som beskriver databaseskjemaet. Den kan lastes ned her :)

- Leif Harald

Publisert 15. des. 2021 09:04

Oppklaringsrunde/trøsterunde (hvor man kan stille spørsmål underveis i eksamen) vil foregå på Zoom, og starte én time etter at eksamen har startet (altså klokken 10:00) og vil være åpent frem til eksamen er ferdig (altså klokken 13:30). Her er lenken til Zoom-rommet:

 

https://uio.zoom.us/j/65726938566

Meeting ID: 657 2693 8566

 

Dersom dere har spørsmål vil dere da gå inn på Zoom-møtet, og bli satt i venterom. Deretter vil jeg ta inn én og én etter tur. Ettersom det er mange studenter i dette kurset er det viktig at man er forberedt og har klar alle spørsmål når dere kommer inn i venterommet. Dere kan naturligvis fortsette å jobbe med oppgavene mens dere er i venterommet.

Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål på Mattermost under eksamen, så bruk Zoom-rommet dersom dere lurer på noe.

Husk også å følge med på eventuelle beskjeder...

Publisert 13. des. 2021 10:03

Det er nå to dager til eksamen, og her kommer litt praktisk informasjon om den.

 

Eksamen er en 4 timers digital hjemmeeksamen i Inspera. Alle hjelpemidler er tillatt ved skriftlig hjemmeeksamen. Det er opp til deg å innhente informasjon fra tilgjengelige kilder, vurdere kvaliteten og sette det hele sammen til en besvarelse basert på egen bearbeiding av stoffet. Besvarelsen som leveres skal reflektere eget kunnskapsnivå.

Det er derimot ikke lov til å diskutere oppgavene med andre medstudenter, stille spørsmål relevant for eksamen på Stackoverflow/Reddit el.

 

Modellering vil enten foregå med et egnet prog...

Publisert 26. nov. 2021 10:17

Her kommer lenker til tidligere eksamenssett som dere kan bruke til eksamensforberedelsene :)

Selv om eksamen i år er hjemmeeksamen er den fortsatt bare 4 timer, så tidligere eksamener vil være representative for årets eksamen. Her er lenker til tidligere eksamener:

Publisert 25. nov. 2021 14:52

Opptak fra dagens repetisjonsforelesning er nå publisert på timeplanen :) Jeg har også publisert løsningsforslaget til oppgavene jeg har gjennomgått denne uken.

Om dere ønsker mer repetisjon er det også opptak av fjorårets repetisjonsforelesninger tilgjengelig på fjorårets timeplan :)

Jeg skal publisere lenker til tidligere eksamener så snart jeg får tid (lenkene ligger også ute på tidligere semestersider da).

Lykke til med forberedelsene! :)

- Leif Harald

Publisert 23. nov. 2021 15:09

Opptak fra dagens repetisjonsforelenings om modellering og normalformer er nå publisert på timeplanen. Jeg kommer til å publisere løsningsforslaget for alle repetisjonsoppgavene etter forelesningen på torsdag. Dersom noen er veldig nysgjerrige ligger allerede løsningsforslaget til prøveeksamen ute på semstersiden til høsten 2020. (Men ikke snik-kikk på løsningene til SQL-oppgavene før du har forsøkt deg på dem!)

- Leif Harald

Publisert 22. nov. 2021 12:10

Jeg har nå publisert de konkrete oppgavene jeg kommer til å gjennomgå på de to repetisjonsforelesningene denne uken. Oppgavene er publisert på timeplanen, og det er der også listet opp nøyaktig hvilke oppgaver jeg kommer til å gjennomgå.

Oppgavene er basert på prøveeksamen H20. Merk at enkelte oppgaver er redusert (altså inneholder kun deler av oppgaven) fra prøveeksamen høsten 2020, og disse er markert med teksten "[Redusert fra prøveeksamen H20]". Enkelte oppgaver er også endret (gjelder kun SQL-delen) for å tilpasse det dere ønsker at jeg skulle gjennomgå. Disse oppgavene er makert med "[Endret fra prøveeksamen H20]".

Lykke til med oppgavene! :)

- Leif Harald

Publisert 19. nov. 2021 10:59

Basert på tilbakemeldingen jeg fikk på forrige forelesning, og at så mange ønsket gjennomgang av tidligere eksamensoppgaver, tenker jeg å gjennomgå deler av prøveeksamen fra i fjor. Jeg rekker ikke å gå igjennom alle oppgavene, så må gjøre et utvalg av oppgavene, og forenkle enkelte. Her skal jeg forsøke å følge vektingen dere oppga i Mentimeter-slidene :) Det vil ellers naturligvis være mulighet til å stille spørsmål til alle oppgavene, også de jeg ikke gjennomgår.

Så om dere har tid, er det lurt å forsøke å løse hele prøveeksamen før repetisjonsforelesningene.

På modelleringsrepetisjonen på tisdag tenker jeg å gjennomgå følgende:

- Oppgave 1

- De vanskeligere delene av oppgave 2 og 3

- Deler av oppgave 4

- Oppgave 11

- Oppgave 12

- Oppgave 13

Dersom det blir tid kan det væ...

Publisert 18. nov. 2021 10:09

I dagens forelesning vil jeg først holde en liten forelesning om interessant utvidelser av relasjonsdatabaser (Streams og romlige data (eng.: "spatial data")). Dette er ikke pensum, men viser interessant anveldeser av (små utvidelser) av det dere har lært i kurset.

I andre time skal vi starte litt på repetisjonen, og jeg kommer også til å ha en poll om hva jeg bør fokusere på i repretisjonsforelesningene neste uke :)

Forelesningen er som vanlig i Simula.

- Leif Harald

Publisert 15. nov. 2021 22:23

Ukens videoer om indekser og spørreprosessering er nå publisert på timeplanen :)

- Leif Harald

Publisert 11. nov. 2021 14:38

Opptak og løsningsforslag fra dagens forelesning om sikkerhet er nå publisert på timeplanen :)

- Leif Harald

Publisert 11. nov. 2021 08:25

Grunnet sykdom blir dessverre dagens forelesning digital via Zoom. Lenker er publisert på timeplanen.

- Leif Harald

Publisert 9. nov. 2021 10:36

Oppgavene for torsdagens forelesning om sikkerhet og SQL-injection-angrep er nå publisert på timeplanen.

Publisert 8. nov. 2021 12:01

Ukens videoer om sikkerhet i databaser og programmer som intragerer med databaser er nå publisert på timeplanen :)

- Leif Harald

Publisert 4. nov. 2021 15:39

Neste ukes ukesoppgaver om programmering med SQL og denne ukens løsningsforslag er nå publisert under Ukesoppgaver.

- Leif Harald

Publisert 4. nov. 2021 15:19

Oblig 4 om avansert SQL og programmering med SQL er nå publisert under obliger. Fristen er, som vanlig, om to uker, altså torsdag 18. november 23:59. Det er også, som vanlig, to forsøk på obligen. Dette er siste oblig i dette kurset.

Lykke til! :)

- Leif Harald

Publisert 4. nov. 2021 15:17

Opptak og løsningsforslag fra dagens forelesning om programmering med SQL er nå publisert på timeplanen :)

- Leif Harald

Publisert 3. nov. 2021 13:09

For å bruke Python til programmeringsoppgavene må man ha psycopg2 installert. For å installere dette må man kjøre følgende kommando:

pip3 install psycopg2-binary

Så kan du kjøre programmene med Python 3 som beskrevet i videoen :)

 

- Leif Harald

Publisert 2. nov. 2021 21:04

Oppgavene om programmering med SQL som jeg kommer til å gjennomgå på torsdagens forelesning er nå publisert på timeplanen.

Merk: 1. time gjennomgår jeg løsningen med Python, 2. time gjennomgår jeg løsningen med Java. Om man ikke vil se begge kan man velge å kun komme på én av timene.

- Leif Harald

Publisert 1. nov. 2021 13:45

Ukens videoer om programmering med SQL er nå publisert på timeplanen. Der er også lenker til alle filene/programmene som brukes/skrives i videoene. Generelt kan man i dette kurset velge om man ønsker å bruke Python eller Java som programmeringsspråk (også på obligen). Det betyr at dere kun trenger å se én av de to siste videoene (altså enten 11-03 om Python eller 11-04 om Java). De som vil kan selvfølgelig se begge :)

Dere vil få tilsendt en mail i løpet av i dag eller i morgen med info om database-brukere dere skal bruke for tilkobling til databasene i programmene dere skriver (som vist i videoene). Grunnen til at vi gir dere egne brukere som skal benyttes til programmeringen er at man må lime passordet inn i programmene, og da er det fint å slippe å lime inn sitt vanlige UiO-passord i klartekst. Disse nye brukerne dere får vil ha brukernavn lik deres vanlige brukernavn men med "_priv" l...