Teksting med Autotekst i Panopto

Sette opp Autotekst i Panopto

Autotekst tilbyr høy kvalitet på automatisk teksting på norsk, samt teksting på flere språk samtidig, noe den innebygde tekstingen til Panopto (Speechmatics) ikke tilbyr.

Merk: Teksting med Autotekst skjer ikke umiddelbart, men kan ta noe tid avhengig av hvor mange det er som bruker tjenesten samtidig.

Tekstingen til Autotekst vil føres som Default uavhengig av valgt språk. Det er mulig å endre dette, men det har ingen påvirkning på innholdet, som vil bli språket valgt ved bestilling.

Tekste en eksisterende video i Panopto

Hvis du har lastet opp en video, uten å sette at innholdet i mappen skal tekstes med Autotekst, kan du endre dette i etterkant.

Hvis opptaket allerede er tekstet, må den gamle tekstingen slettes før man kan bestille ny med Autotekst (uavhengig av hvor den gamle tekstingen kommer fra):

1. Naviger til opptaket du skal gjøre opptak av
  2. Flytt musepekeren over videoen du ønsker å legge til undertekster på. Trykk på tannhjulet øverst til høyre for å gå til innstillinger

Skjermbilde av Panopto med tannhjul-knapp plassert over en video uthevet.

1. Trykk på Captions i menyen til venstre

Skjermbilde av innstillinger for video med en venstre meny og 'Captions' alternativet uthevet.

1. Trykk på det som står under Available Captions øverst. Dette vil ofte være Norsk [Norwegian], men kan også være f.eks. English. Slett så tekstingen som er der

Skjermbilde av Captions-innstillinger med 'Norsk [Norwegian]' uthevet. Skjermbilde av Captions-innstillinger med 'Delete Captions' uthevet.

1. Under Request captions har du valget til å bestille teksting.
    • Velg valget du ønsker, som heter Autotekst. Tekstingen er tilgjengelig i bokmål, nynorsk, engelsk og auto (som vil gjenkjenne språk, f.eks. om man skal tekste tysk, fransk, spansk osv.). Auto støtter også teksting av flere språk i opptaket.

Skjermbilde av Captions-innstillinger med rullegardinmenyen for 'Choose a caption service' og tilgjengelige autotekstalternativer uthevet.

• Du vil bli fortalt at tjenesten koster penger, dette gjelder ikke for UiO-brukere.

Bekreftelsesboks som spør: 'Er du sikker på at du vil bestille teksting for denne videoen? Dette vil medføre en kostnad på kontoen din. Forespørsler om teksting kan ikke avbrytes.' med alternativene 'Ja' og 'Nei'.

1. Tekstingen settes i en kø, og opptaket vil normalt innen et par timer tekstes med valgt språk. Resultatet av teksting bør ses over, og eventuelle feil rettes.

Les mer i Panoptos egen veiledning om hvordan laste opp undertekster (for flere språk).

Skjermbilde av Captions-innstillinger med bestilling av teksting lagt i kø uthevet.

Sette automatisk teksting med Autotekst som standard for en mappe

Hvis du har behov for at flere videoer tekstes med Autotekst (f.eks. for et emne) kan du sette dette på mappenivå, slik at alle opptak som blir lastet opp til mappen blir tekstes automatisk.

1. Naviger til mappen du ønsker at skal bruke Autotekst som standard
  2. Trykk på tannhjulet øverst til høyre for å gå til innstillinger

Skjermbilde av Panopto med tannhjul-knapp øverst til høyre uthevet.

1. Trykk på Settings i menyen til venstre

Skjermbilde av innstillinger for mappen med en venstre meny og 'Settings' alternativet uthevet.

1. Bla ned til Captions
  2. Trykk på nedtrekksmenyen til Automatically caption new sessions using
    • Velg typen du ønsker som heter Autotekst. Tekstingen er tilgjengelig i bokmål, nynorsk, engelsk og auto (som vil gjenkjenne språk, f.eks. om man skal tekste tysk, fransk, spansk osv.). Auto støtter også teksting av flere språk i opptaket.

Skjermbilde av Captions-innstillinger med rullegardinmenyen for 'Captions' og tilgjengelige autotekstalternativer uthevet.

• Du vil bli fortalt at teksting koster penger, dette gjelder ikke UiO-brukere.

Bekreftelsesboks som spør: 'Er du sikker på at du vil bestille teksting for denne videoen? Dette vil medføre en kostnad på kontoen din. Forespørsler om teksting kan ikke avbrytes.' med alternativene 'Cancel' og 'OK'.

Videoer som lastes opp i mappen vil nå få satt teksting med Autotekst automatisk. All teksting settes i en kø, og en ny video vil normalt tekstes innen et par timer med valgt språk.

Tekste til flere språk/oversette

I utgangspunktet støtter Panopto flere undertekstspråk samtidig (ved å laste opp flere tekstfiler). Det er per dags dato ingen god måte å bestille dette fra Autotekst inne fra Panopto. Ved behov kan tjenesten autotekst.uio.no benyttes. I nettversjonen kan du få den til å oversette teksting til engelsk, og laste opp dette i Panopto etterpå. Det finnes per nå ingen enkle måter å oversette teksting på utover denne funksjonaliteten.

Dersom det er behov for dette anbefales det å ta kontakt med IT-hjelp for å få informasjon om mulighetene som finnes.

Publisert 12. okt. 2023 08:00 - Sist endret 16. jan. 2024 21:11