Andre utvekslingsprogrammer

UiO tar imot utvekslingsstudenter på en rekke ulike programmer. Dersom studentene tas opp på varige utvekslingsavtaler inngått i programmene, får avtaleeier mobilitetstilskudd etter vanlige retningslinjer.

Innhold

Fulbright

Fulbright er et prestisjetungt stipendprogram for amerikanske studenter og forskere på master eller phd-nivå. Stipendet skal bidra til å finansiere to semester ved et utenlandsk lærested og utbetales direkte fra The Fulbright Foundation.

Hvert år mottar UiO mellom  to og seks studenter og forskere gjennom Fulbright. Disse kommer til UiO for et opphold på to semestre. Noen kommer kun for å ta emner mens, andre kommer for å være tilknyttet et forskningsprosjekt. Noen kombinerer også forskningsaktiviteter med å avlegge emner.

For å bli vurdert for å motta stipendet, må søkerne fylle ut en omfattende søknad til Fulbright innen deres frist på høsten. I søknadene presenterer de sin faglige bakgrunn, samt motivasjonen bak sitt ønske om å komme til UiO. I søknaden må de vise til et Letter of Affiliation/invitasjonsbrev fra UiO. Et Letter of Affiliation må være utstedt fra en vitenskapelig ansatt og tillegges stor vekt i Fulbrights utvelgelse av stipendmottakere. Den vitenskapelige som har utstedt et Letter of Affiliation vil bli kontaktet av Fulbright når søknadene om stipendene behandles for å undersøke søkernes tilknytning til UiO og om invitasjonen står ved lag.

Et Letter of Affiliation/invitasjonsbrev regnes som et løfte om opptak (såfremt andre forbehold ikke er nevnt i brevet, og med et generelt forbehold for at søker vil motta stipend). Da Fulbright-søkerne ikke er en ensartet gruppe, gir ikke SK noen råd til slike invitasjonsbrev.

Når enkeltstudenter tar kontakt med UiO, kan disse henvises til UiOs nettsider om Fulbright.

NB! Denne gruppen er unntatt å betale studieavgift.

Etter at Fulbright har avgjort hvem som mottar stipend, sender de en liste over mottakere til kontaktperson i Seksjon for studiekvalitet (SK). SK er ansvarlige for å registrere studentene på MA-nivå i FS som innreisende bilaterale studenter med ‘Fulbright’ som utvekslingsprogram. SK og Seksjon for opptak (OPP) følger opp studentene med informasjon om bolig og semesterregistrering. Studentene faller innunder UiOs boliggaranti for internasjonale studenter, men må betale semesteravgift + Kopinor-avgift.
Fulbright-kandidater som kommer på phd-nivå, er enhetene selv ansvarlige for å registrere.

Uavhengig av studienivå, er enheten som mottar Fulbright-stipendiaten må selv bistå med følgende:

  • Registrere stipendiaten til emner (hvis de ikke får registrert seg selv i Studentweb),
  • Legge til rette for deltakelse i lab,
  • Følge lokale prosedyre for invitasjon til PhD-er/gjesteforskere, inkludert koble på ISMO for mottak.

INTPART og UTFORSK

INTPART er et program for internasjonalt partnerskap som samadministreres av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (HK-dir, tidl. Diku) og Norges forskningsråd (RCN), mens UTFORSK administreres av HK-dir. Gjennom disse programmene kan fagmiljøer søke finansiering til prosjektsamarbeid med partnere i utvalgte land.

Innreisende studenter på prosjekter som har fått finansiering gjennom INTPART-/UTFORSK- og Eurasia må registreres i FS på egne avtaler inngått og registrert for hvert prosjekt (eller på allerede opprettede bilaterale avtaler som administreres lokalt, dersom egne avtaler ikke finnes).

Studenter som skal være på UiO på regulære semesteropphold på BA- og MA-nivå kan nomineres i nominasjonsweben på lik linje med bilaterale studenter.

Studenter som kommer på kortere opphold må registreres manuelt i utvekslingsperson-bildet som innreisende utvekslingsstudenter. Studentene bør være registrert innen de fristene som gjelder for innreisende utvekslingsstudenter slik at de kommer med i felles kjøringer (for eksempel for studierett og UiO brukernavn).

Krav til engelskkunnskaper gjelder som for bilaterale studenter (men man kan se bort fra dokumentasjonskravet for studenter som skal være ved UiO på kortere opphold enn ett helt semester).

Seksjon for studiekvalitet lager standard opptaksbrev til studenter som kommer via nominasjonsweben (dvs. de som registreres inne fristene, kommer til semesterstart og som skal være hele semestre). Studenter som registreres i FS etter fristene, eller som skal være på korte opphold utenom vanlig semesterordning, må få eventuelt opptaksbrev av den enheten som administrerer prosjektet. Det er også prosjektet selv som må lage eventuelle brev med bekreftelse på stipend (til bruk ved søknad til UDI).

For bolig gjelder det samme som for bilaterale studenter, for de som registreres innen fristene og ellers oppfyller kravene til å prioriteriteres for studentbolig.

For nyttige tips om oppfølging av studentene (visum, stipendutbetaling, etc.), se nettside om oppfølging av NORPART-studenter (egne nettsider for INTPART og UTFORSK kommer).

Se også:

Mobilitetsstipend for norsk språk og litteratur (tidl. KD/UD semesterstipend)

Mobilitetsstipend for norsk språk og litteratur er et stipend som deles ut via Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir, tidl. Diku), tidligere kalt semesterstipend (finansiert av UD, deretter KD).

Mobilitetsstipendet tildeles til studieopphold for norsk språk og litteratur av én til tre måneders varighet (som ikke genererer mobilitetstilskudd). UiO skal få tilsendt liste fra HK-dir over hvilke studenter som skal til UiO. Mobilitetsstipend-studentene blir registrert i FS med utvekslingsprogramkode "UD-SEMSTIP" (avtale-id nr. 1491). Dessverre er noen av studentene ikke blitt registrert i FS fordi UiO har fått mangelfull informasjon fra Diku.

Registreringsrutiner for disse studentene var på høring i 2014 og etter innspill fra HiOA, NTNU og UiO ble det bestemt at de skal registreres i FS uten studentrettigheter, og at det ikke skal opprettes noen ny studierettstatus til denne gruppen gjestestudenter.

Studentene omfattes ikke av boliggarantien hos SiO og søker ofte bolig på annen måte. Stipendet ble tidligere levert ut i Knutepunktet, fra 2021 overføres det direkte til studentens bankkonto.

Les mer om Ordningen for norgeskunnskap i utlandet på HK-dirs nettside og på Studyinnorway.no

EEA-programme (EEA - Norway Grants)

Gjennom EØS-midlene kan norske utdanningsinstitusjoner samarbeide med institusjoner i de landene som representerer mottakersiden i programmet. EEA Grants/Norway Grants omfatter støtte og samarbeid på en rekke områder.

Samarbeid innenfor EEA-programmet som inneholder student- og ansattutveksling skal formaliseres utvekslingsavtale som registreres i FS. Avtalen må signeres av "Legal Representative", som for dette programmet er universitetsdirektøren. Kontakt derfor ansvarlig for EEA i Seksjon for studiekvalitet når avtale er klar for signering og registrering.

EEA-studenter som skal være hele semestre ved UiO skal nomineres av hjemmeinstitusjonen innenfor de samme fristene som gjelder for Erasmus-studenter. Studenter som skal være på korte opphold, eller som skal være på PhD-nivå, må registreres manuelt i FS av avtaleeier, se rutiner for:

Praksisstudenter opprettes manuelt på en egen id 17 for EEA-praksis. Les mer om opptak av praksisstudenter

Se også UiOs nettside om EEA and Norway Grants og HK-dirs nettside om EØS-midlene for mer informasjon.

NORPART

NORPART er et program for internasjonalt samarbeid og mobilitet som erstatter Kvoteordningen (som ble utfaset fra studieåret 2016/17).

Programmet omfatter mange aktiviteter og studentmobilitet er sentralt (både innreisende og utreisende). Studentmobiliteten omfatter studieopphold på master- og ph.d.-nivå.

Les mer om NORPART.

Utgåtte programmer

Se oversikt over tidligere programmer som nå er utgått.

Publisert 7. feb. 2013 11:11 - Sist endret 4. jan. 2024 13:34