Undervisningslunsj 6. januar

"Hvordan bør digitale læringsformer komplementere det fysiske læringsmiljø?" Dette var tema for undervisningsseminaret 6. januar 2023.

Se program for seminaret og bakgrunnsdokumentet Prinsipper for digital satsning. 

Helge Strømsø fra LINK snakket om "Hvordan koble fysiske og digitale læringsformer på en god måte?" Se hans presentasjon 

Oppsummering av spørsmål fra salen og svar fra Strømsø: 

  • Det kan være vanskelig å organisere blended learning ved store grupper på feks 60-100 personer. Det kan være mulig å bruke mentimeter, quiz eller mindre grupper. 
  • For å sikre gruppetilhørighet ved mange studenter som ikke kjenner hverandre og få forelesningstimer, bør man forberede studentene på at det er forventet at de forbereder seg og bidrar. Studentene kan feks. få en oppgave i Canvas på forhånd som de skal forberede seg på, eller de kan bli bedt om å stille spørsmål på forhånd i Canvas. 
  • Video kan være lurt å bruke i forbindelse med studentenes forberedelser til undervisningen. 
  • Formålsløs pensumlesing bør unngås og leseaktiviteten bør ha en retning feks. at studentene får oppgaver som gjør at de må lese pensum for å finne svarene.
  • Det ble stilt spørsmål ved om man behøver forelesninger i det hele tatt. I følge Strømsø trenger det ikke kuttes helt ut, men kan gjerne nedskaleres. Forelesninger brukes gjerne i starten av undervisningen for praktisk info, motivasjon og at studentene samles. Den tradisjonelle forelesningsmengden kan reduseres, i det minste knyttes godt til annen aktivitet og slik at det har klar sammenheng til kurs og video. Passiv lytting er ikke den beste læringsformen. 

Praksis på fakultetet

Det er varierende undervisningsformer på de ulike studieårene, LLM-er og IKRS og mye tradisjonell undervisning. På enkelte studieår/emner er det utviklet egne opplegg med mer aktiv bruk av innslag av digitale læringsressurser, som feks flipped-classroom opplegg for forelesninger, forhåndsinnspilte videoer, digitale bibliotek, mentimeter mv.

Noen undervisere bruker "diskusjoner" i Canvas' for svare på spørsmål fra studenter slik at alle kan se svarene og få mulighet til å kommentere og bidra i diskusjoner. Det varierer en god del hvordan Canvas utnyttes for å strukturere undervisningsressurser og informasjon.

Studentperspektivet fra CELL og JSU

Se presentasjon fra Nasjida Noorestany fra CELL og Terje Horpestad fra JSU

Det er viktig for studentene at nye og flere undervisningsformer ikke fører til økt undervisningsmengde. Det ble stilt spørsmål om dette er et reelt problem dersom studentene sparer tid totalt sett fordi undervisningen er mer effektiv. Forventningsavklaringer om hvor mye tid studentene skal bruke kan avhjelpe dette. 

 

 

 

 

Publisert 11. jan. 2023 09:03 - Sist endret 27. feb. 2023 09:12