English version of this page

MED-nytt, nr 1 – 2023

Godt nytt år fra dekan Hanne Flinstad Harbo. Møt det nye dekanatet. Semester kick-off for hele fakultetet 18. januar. 

MED-nytt.

Leder: Godt nytt år 2023Hanne Flinstad Harbo

Ny dekan Hanne Flinstad Harbo ønsker velkommen til et nytt år med nye utfordringer og muligheter. Les litt om hennes bakgrunn og tanker om hvordan hun skal ta fatt på vervet som vår dekan.

Vår nye dekan inviterer oss alle til semester-kick-off onsdag 18. januar i Store auditorium i Rikshospitalet.

Les hele lederartikkelen
 

De nye forskningsdekanene Visedekan Grete Dyb, dekan Hanne Flinstad Harbo og prodekan Jan Bjålie

Prodekan for forskning og innovasjon Jan Bjålie og visedekan for forskning og forskerutdanning Grete Dyb deler sine tanker ved oppstarten av dekanatets fireårsperiode.

Les hele saken i ledelsens spalte
 

De nye studiedekaneneProdekan Magnus Løberg, dekan Hanne Flinstad Harbo og visedekan Eli Feiring

Prodekan Magnus Løberg og visedekan Eli Feiring presenterer seg og noen av sine tanker om arbeidet fremover.

Les hele saken i ledelsens spalte

 

 

 

Semester kick-off for MED-fakultetet

Nytt dekanat ønsker alle ansatte og studenter ved fakultetet velkommen til kick-off for vårsemesteret 2023: Onsdag 18. januar  Semester kick-off for MED-fakultetet Kl 14.30-16 Store Aud RH og fra kl 16-18 Studentkantina, Domus Medica

Arrangementet er to-delt: Det blir foredrag i Store auditorium på Rikshospitalet først, mingling, servering og underholdning ved Oslo medisinske pikekor i Domus Medica etterpå. 

Utlysning K.G. Jebsen medisinske sentre 2023

Stiftelsen K.G.Jebsen har lyst ut nye sentre som skal ha en virketid på 5 år med oppstart i 2024. Sentrene får 4,5 mill NOK per år i fem år. Fakultetet samarbeider med OUS om prekvalifisering for forskningsmiljøene. Sentrene skal bestå av forskergrupper med komplementær kompetanse og et stort utviklingspotensial inn mot translasjonell medisinsk forskning. Minst en av forskergruppene pr. senter må ha en klinisk innretning. Søknad om K.G.Jebsen senter stiller store krav til egenfinansiering. Les mer om å søke prekvalifisering og instituttenes vilkår for søknad.
Kontaktpersoner ved MED: Rune Larsen.
Frist: Send søknadsutkast for prekvalifisering innen 24. februar kl 12:00.

Internasjonal heder til endokrinologisk forskningIvar Følling hedret

Studie om feokromocytomer, ledet av Ivar Følling, er kåret til beste artikke i 2022 av fagmiljøet. Forskingsdekan Jan G. Bjålie gratulerer Ivar følling og hans kollegaer. – Dette er en velfortjent annerkjennelse av Følling som har vært en viktig forsker på sitt felt på Ahus.
Les hele saken på instituttets nettsider.

Studier

Lene conradiKommunene satser på folkehelsearbeidet for å skape et bærekraftifg samfunn

Med en master i folkehelsevitenskap og epidemiologi jobber du for å utjevne sosiale ulikheter og fremme sosial trivsel i samfunnet. Les intervjuet med ordfører Lene Conradi om hvordan hun mener vår master kan gi viktig kompetanse som kommunene trenger.
Les hele saken på studiesidene.

Alessandro CataliottiHelseinnovatørskolen fremmer innovasjonskultur

I forskningsgruppen til professor Alessandro Cataliotti (Klinmed) har Helseinnovatørskolen en viktig rolle i opplæringen av unge forskere. Både professoren og hans doktorgradsstudent Reza Parvan synes skolens innovasjonskurs er svært relevante for å utvide karrieremulighetene for unge forskere.

Les hele saken på nettsidene til Veksthuset for verdiskaping.

Helseinnovatørskolen – meld deg på!illuatrasjonsbilde kurs

Helseinnovatørskolen er en nordisk skole som tilbyr kurs for både PhD-studenter, postdoktorer, gruppeledere og professorer. UiO driver skolen i samarbeid med NTNU, Karolinska Institutet og Københavns Universitet.Takket være finansiering fra Novo Nordisk Fonden er kursene gratis for deltakerne.

Kurs 1: Helseinnovasjon og entreprenørskap er nå åpent for søknader. Frist 3. februar.

 

Informasjon til ansatte

  • Dagens medisin: Klokt å styrke utdannings-kapasiteten ved UiO – raskt 
    Innlegg avBildet kan inneholde: briller, hår, briller, hake, organ. dekan Hanne Flinstad Harbo og rektør Svein stølen. Ut ifra befolknings-grunnlaget er utdanningskapasiteten i medisin lavest i området til Universitetet i Oslo (UiO) og Helse Sør-Øst HF (HSØ). Derfor bør utdanningskapasiteten økes ved UiO, og vi tar nå grep for å utdanne flere leger på Sør-Østlandet. Det er klokt.

  • Rektoratbloggen: Flere leger bør utdannes i Norge av Svein Stølen, Cathrine M. Lofthus og Nina Mevold. Universitetet i Oslo (UiO) og Helse Sør-Øst RHF (HSØ) vil støtte regjeringen hvis den vedtar Grimstad-utvalgets forslag å opprette 440 nye studieplasser innen medisin – og vi vil legge til rette for nye studieplasser i Sørøst-Norge.

  • Nytt navn innovasjonsenhet: Veksthuset for verdiskaping
    I 2022 ble Veksthuset for livsvitenskap etablert som UiOs innovasjonsenhet for livsvitenskap, helse og teknologi. I 2023 skifter vi navn til Veksthuset for verdiskaping for å synliggjøre at vi dekker alle institutter og sentre ved både MED-fakultet og MN-fakultet.
    Les hele saken på Veksthusets sider.

  • illustrasjon treningTren i arbeidstiden: Vårens treningstilbud er klart! Alle ansatte kan trene inntil 1,5 time i uken. Benytt deg av vårens treningstilbud: innebandy, yoga, styrketrening og nakke/skuldre er noen av aktivitetene du kan velge.

  • Overføring av feriedager til gode fra i fjor
    Ansatte som har uavviklet ferie fra 2022, kan søke om overføring i selvbetjeningsportalen, av inntil 14 feriedager til 2023. Les mer på nettsidene våre for ansatteFrist: 31. januar

  • UiO: Energisparing på UiO. Oppdatert informasjon om tiltak.

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • UiOUiO samler strategiske spydspisser. Morten Dæhlen, Vebjørn Bakken, Hilde Nebb, Carl Henrik Gørbitz
    Veksthuset for verdiskaping, dScience – Senter for data- og beregningsvitenskap, UiO:Livsvitenskap og UiO:Energi og miljø er nå samlokalisert i Forskningsparken i Oslo. – Slik får UiO muligheten til å utvikle sine strategiske initiativer og styrke innovasjonstenkningen, sier UiOs viserektor Per Morten Sandset.

  • Per HolckKhrono: Artiklene hans ble lest 2,7 millioner ganger i fjor. Per Holck er i særklasse den mest leste forfatteren i Store norske leksikon (SNL). I oppsummeringen av fjoråret kan redaksjonen skilte med 108 millioner leste artikler. I rekordmåneden januar hadde leksikonet 3,5 millioner unike brukere. SNL er samtidig en av de største formidlingskanalene for fagfolk. Det er nå 1100 fagansvarlige og over 5000 artikkelforfattere. De fleste kommer fra universiteter og høyskoler. Bare ved UiO er det nesten 172 fagansvarlige. Leksikonet ønsker seg flere, og trålet i fjor lærestedene på jakt etter skribenter. Er du interessert? Ta kontakt med Håvard Ringsevjen(SNL)

  • DIASA 2-studien som ledes av professor Kåre Birkeland, søker å finne bedre måter å forebygge og behandle diabetes hos personer av sørasiatisk opprinnelse spesielt, og hos kvinner som tidligere har hatt svangerskapsdiabetes generelt. Nå søker de friske kontrollpersoner til sin diabetes-studie

  • Bjørn HofmannPodcast om moderne reproduksjonsteknologi med professor Bjørn Hofmann (Helsam). Episoden drøfter muligheter som Hofmann mener at vi alle bør tenke igjennom og være forberedt på: Bjørn Hofmann | Fremtidens Designerbarn, Genmodifisering Av Barn, Syntetisk Foster, Kunstig Livmor. Hør på Spotify. 

Ledelsens møter

Referat fra Lederforum 20. desember. Utstyr kl. II - Vertskapsavtalen - Mal for sakkyndig vurdering - Kvalitetssystem for forskerutdanning - Studiesaker - Forskningssaker - Nytt fra instituttene

Protokoll fra forrige Fakultetsstyremøte 13. desember

Møter i Universitetsstyret i 2023. Sist møte 6. desember. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med.

Frister

  • Se alle viktige frister for søknader om forskningsmidler i Funding opportunities.

  • Prisutlysninger: Følg med i årshjulet for prisutlysninger som oppdateres løpende.

    • Monrad-Krohns legat til fremme av neurologisk forskning. Frist: 15. januar.

    • Utdanningskvalitetsprisen for 2023. Nominer din kandidat innen 13. januar.

  • K.G. Jepsen -logoSøk om prekvalifisering for K.G. Jebsen senter 2023: Sentrene skal bestå av forskergrupper med komplementær kompetanse og et stort utviklingspotensial inn mot translasjonell medisinsk forskning. Minst en av forskergruppene pr. senter må ha en klinisk innretning. Intern frist er 24. februar kl 12.

  • The Innovative Health Initiative (IHI) has published call 3. Call 4 is pre-published. Deadline: 15 March 2023. 

  • ERC Consolidator Grant: The European Research Council (ERC) has announced the deadline for the 2023 Consolidator Grant. Deadline 2 February 2023.

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også kurs fra USIT.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

  • 16 January Guest lecture with Franz Theuring: Tau-Aggregation-Inhibitors (HMTM) for the treatment of Alzheimer's Disease: Being a Tauist in the land of Amyloid. Welcome to a lecture organized by SPARK Norway and Nansen Neuroscience Network. At Forskningsparken/ Zoom, 1:00 PM–2:30 PM.

  • 18. januar Semester kick-off for MED-fakultetet. Kl 14.30-16 Store Aud RH, kl 16-18Foredragsholdere og koret som bidrar til arrangementet Studentkantina, Domus Medica. Nytt dekanat ønsker alle ansatte og studenter ved fakultetet velkommen til kick-off for vårsemesteret 2023. Arrangementet er to-delt: Det blir foredrag i Store auditorium på Rikshospitalet først, mingling, servering og underholdning ved Oslo medisinske pikekor i Domus Medica etterpå. 

  • EU Horisont Europa arrangerer: Infodays 2023
    Bildet kan inneholde: virveldyr, gest, mennesker i naturen, linje, font.
    Fakultetsledelsen oppfordrer til å delta på disse internasjonale arrangementene som blant annet kan gi deg hjelp med å bygge ditt consortium for 2023 calls og til å få innsikt i hvilke tema som lyses ut i programmene i år. Registrer deg i dag:

    • 17 – 18 January EU Missions info days – The event aims to inform potential applicants about the new topics included in the EU Missions work programme 2023.

    • 19 January  Horizon Europe info day - Cluster 1 – This info day aims to inform (potential) applicants about topics included in the Cluster 1 'Health' work programme of 2023

    • 20 January CLUSTER Health - Horizon Europe Brokerage Event 2023. Don't miss the opportunity to get involved in the next Horizon Europe 2023 Health proposals!

  • Arrebrotforelesningen 2023 med Anne Spurkland

    22. januar Aarebrotforelesningen 2023 med Anne Spurkland kl. 18. Fysisk og digital deltakelse. Les også instituttets intervju med Anne i anledning forelesningen. Lenke til streaming legges ut på denne nettsiden.

  • I år fyller NOKUT 20 år og inviterer derfor til jubileumsfest onsdag 25. januar og konferanse torsdag 26.januarSe program og meld deg på her

  • ethics event27 January Webinar series:
    One health – Reconnecting for the future: 

    Integrity and International Collaborations in an Open Science Environment Join our Ethics in Global Health Crosscutting Theme leader, Rosemarie Bernabe, as she convenes experts to discuss integrity challenges in international collaborations.

  • 2. og 3. februar 2023Lederkonferansen 2023  - den viktigste møteplassen for ledere i helsetjenesten! Hvordan lede i endring og hvordan møte fremtiden? Kampen om personell. Nye krav. Dårlig økonomi. Prioriteringer og oppgavedeling. Digitalisering og hjemmesykehus.

  • Helseinnovasjon og entreprenørskap: Søk om oilluatrasjonsbilde kurspptak til Helseinnovatørskolens kurs 1 våren 2023. Hvordan kommersialisere forskning og ideer? Hvordan kan innovasjon komme til nytte i kliniske sammenhenger? Kurset er for PhD-studenter og postdoktorer samt unge førsteamanuenser, universitetslektorer, klinikere og forskere. Helseinnovatørskolen dekker alle kostnader. Les mer om kurset  og opptakskriterier, og søk om opptak.
    Søknadsfrist 3. februar 2023.

  • Livsvitenskapskonferansen13. - 15. februar
    Livsvitenskapskonferansen 2023. Velkommen til Norges største møteplass for livsvitenskap! 
    Livsvitenskapskonferansen 2023 vil utforske samspillet mellom helse, teknologi og samfunn. Få med deg hovedinnlegg av styreleder i Novo Nordisk, Helge Lund og næringsminister Jan Christian Vestre, debatter, foredrag, store nettverksmuligheter, mottakelse i Oslo rådhus, publikumsarrangementer og mye mer. 
    Påmeldingen har åpnet, meld deg på allerede i dag.

  • 16. februar Arbeids- og velferdskonferansen 2023: «Jakten på arbeidskraften»

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Anne spurkland på labben

IMB: Spurkland gir deg 200 minutter om kroppens evige kamp for å overleve av Cecilie Bakken Høstmark. Arvestoffet er livets mening. Og hva kan du gjøre for å hjelpe immunforsvaret med å holde deg frisk nok? 22. januar får du høre mye om dette fra Anne Spurkland.

Fastlege og pasientMedisinbloggen: Hvorfor er noen typer fett sunnere enn andre? av Karoline Henriksen

Fett er ikke "ett fett". Men hva er forskjellene på fett og fett? Og hvorfor er det lurt å velge riktig?

 

 

Harry Torpe på labbenIMB: Risikoen for Klebsiella er høyere på sykehus enn fra gårdsdyr eller vann av Cecilie Bakken Høstmark. Hvert år blir mange syke av bakterien Klebsiella pneumoniae, og noen varianter står imot nesten alt av antibiotika. Forskere har funnet ut mer om hvordan disse variantene smitter. 
 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 12. jan. 2023 10:28 - Sist endret 11. jan. 2024 09:16