English version of this page

MED-nytt, nr 7 – 2023

Les dekanatets påskehilsen. Les om kronisk legemangel og om hvordan vi vil bidra til å løse problemet. Om dekanens offisielle besøk til Nepal med senter for Global helse. Få med deg arrangementer og frister m.m. 
God velfortjent påske!

MED-nytt.

Leder: God påske! dekanatet

Dekanatet gir en oppsummering av semesteret så langt, om pågående aktiviteter ved MED og eksternt samarbeid. Hold av tiden til stort møte om Global helse i Domus Medica 20. juni og Ukrainamøte i Aulaen i sentrum 14. september. – Takk for den store, imponerende jobben dere gjør for å løse vårt felles, viktige samfunnsoppdrag på en veldig god måte. God velfortjent påske!

Les hele lederartikkelen.

Ledelsens spalte: Landet med kronisk legemangelMagnus og Hanne

Dekan Hanne Flinstad Harbo og studiedekan Magnus Løberg engasjerer seg i debatten om legemangel i Norge. – Vi har planer om opptrapping av antallet medisinstudenter, men dette alene er ikke nok, sier de.
Les hele innlegget.


 

Hanne Flinstad Harbo og Jeanette H. MagnusGjesteinnlegg: Reisebrev fra Nepal 

Leder for Senter for Global helse, Jeanette H. Magnus, har skrevet et gjesteinnlegg for ledelsens spalte. Dekan Hanne F. Harbo ble invitert på sitt første offisielle besøk til Institute of Medicine (IOM) ved Tribhuvan Universitet. Med seg hadde hun blant andre leder for Senter for Global helse og leder for Women in Global Health Norway.
Les hele innlegget og se de flotte bildene fra besøket.

Studier

mann som drikkerAlkohol- og rusmisbruk er et folkehelseproblem

Tiltak på individ- og befolkningsnivå er viktig for å redusere rusmisbruk. Med vår nye mastergrad i Folkehelsevitenskap og epidemiologi lærer du å iverksette og vurdere tiltak for å bedre folkehelsen. 
Les mer

Få kompetansen samfunnet trenger

– Studieretningen innen folkehelsearbeid og bærekraftige helsetjenester er ideell for deg som ønsker å jobbe overordnet og strategisk med de store folkehelseutfordringene i samfunnet, sier programleder og førsteamanuensis Randi Opheim. Les mer.

Informasjon til ansatte

  • Elbilpool UiO har inngått ny avtale for bildeling. De nye elbilene er på plass fra 20. april 2023. Mellom 1. og 19. april er UiOs elbilpool dessverre utilgjengelig.

  • Arbeidstid i påsken: Ansatte i staten har fri fra klokken 12.00 onsdag før skjærtorsdag, i den grad arbeidsforholdene tillater det. For øvrig er fridager i påsken: skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, 1. og 2. påskedag.
    I år gjelder dette 6.-10. april.

  • Postkasse for gode innspill til ledelsen ved postkasseMED: Har du en god idé? Eller innspill det kan være nyttig for fakultetsledelsen å få høre om? Svar på nettskjemaet og send inn dine innspill og ideer. Postkassen er et prøveprosjekt frem til sommeren 2023. Alle innspillene vil bli lest. Følg med i MED-nytt for oppdateringer. 

  • Helsam: Tre nye professorer ved HELSAMJonas Minet Kinge, Heidi Fjeld og Ruth Prince fikk opprykk til professor ved Institutt for helse og samfunn i løpet av 2021/2022. Vi gratulerer!

  • Uniforum: UiO skal finne plass til flere skoleeksamener på grunn av ChatGPT. Administrasjonen ved UiO er i gang med å se på hvordan universitetet kan forholde seg til ChatGPT. I første omgang, er en av utfordringene å finne plass til flere skoleeksamener.

  • UiO: Retningslinjer for bruk av TikTok og Telegram på UiOUiO følger anbefalingene fra Justis- og beredskapsdepartementet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og ber ansatte la være å installere og bruke appene TikTok og Telegram på sine mobiltelefoner og andre digitale enheter eid av UiO.

  • Uniforum: UiO vil fortsatt bruke TikTok for å nå de unge. Både UiO og resten av staten har bedt alle sine ansatte om å fjerne TikTok-appen fra tjenestetelefonene sine.  UiO kommer likevel til å bruke både TikTok og Meta for å nå ut til søkere og studenter, bekrefter kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossiné.

  • IMB: Ønsker du kostholdsveiledning under graviditeten? Eller kjenner du noen som er gravid i 1. trimester og som planlegger å føde på Ullevål sykehus som gjør det? – Vi søker deltakere til en studie der vi skal fokusere på Helsedirektoratets kostanbefalinger for gravide, i tillegg til at vi ønsker å teste helseeffekten av å spise økologiske matvarer, sier PhD-student ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Kristin Stenger Rosnes.

  • UiO: Energisparing på UiO. Oppdatert informasjon om tiltak.

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • Rektoratbloggen:

  • Lukter du på armhulene dine? Hvordan oppfatter vi våre egne og andres kroppslukter? Bruk 10 minutter på å hjelpe forskere ved IMB. Studien ledes av professor Uta Sailer.

  • Delta i Omega-3PT studien
    Vil du være med i en studie for å teste hvordan inntak av omega-3 påvirker dine fettstoffnivåer? Prosjektleder er professor Stine M. Ulven.

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Se referat fra møte 14. mars. Referat fra møtet 28. mars kommer. Neste møte er 18. april. Frist for innmelding av saker 13. april.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 2. mai.

Møter i Universitetsstyret i 2023. Forrige møte var møte 7. mars. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 5. mai.

Frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

Erik ArnesenIMB: Denne snacksen er bra for hjertet av Cecilie Bakken Høstmark.

Å spise nøtter og frø ofte kan redusere risikoen for å få hjertesykdom, viser en stor samlestudie. Stipendiat Erik Arnesen ved IMB er førsteforfatter på studien.

 

Ping QinKlinmed: Ping Qin leder UiOs bidrag i EU-prosjekt på forebygging av selvmord av Elin Martine Doeland. I EU-prosjektet PERMANENS er målet å utvikle en programvare som skal hjelpe klinikere til å forebygge selvmord i arbeid med pasienter.

 

illustrasjon natur og helse

Medisinbloggen: Klima- og naturkrisen er også en helsekrise av Ernst Kristian Rødland. Er det behov for leger i klima-, natur- og miljøarbeidet? Som lege ved folkehelseinstituttets område for klima og miljø blir jeg ofte stilt dette spørsmålet. Jeg synes det er godt. Ikke så lett å svare på.

 

Laura Bojarskaité og Rune Enger.IMB: Pumpende blodårer vasker hjernen mens du sover av Cecilie Bakken Høstmark. Ordet «hjernevask» gir oss en dårlig følelse. Men hjernen vår er trolig avhengig av det. Nå har forskere ved Universitetet i Oslo gjort nye og viktige funn om hva som skjer mens du sover.
 

illustrasjon sykehusMotiverer økt fraværsgebyr flere pasienter til å møte til timer i helsetjenesten? av Mathilde Coraline Aarvold Bakke. Joar Røkke Fystro, stipendiat ved UiO, har kartlagt argumenter for og imot fraværsgebyret i offentlige dokumenter.


 

barn lekerHelsam: Stipendiat Frode Eick har bidratt til ny rapport om papirløse barns erfaringer med helsevesenet i Norge av Mathilde Coraline Aarvild Bakke.
Rapporten «De usynlige barna» ble publisert av Kirkens Bymisjon i mars 2023. 

 



MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 5. apr. 2023 08:52 - Sist endret 9. okt. 2023 15:39