Møte i FFF 3. februar 2022

Tid: 3. februar 2022, 13.30 - 15.00

Sted: MED / Digitalt

Til stede:

Merethe og Mari (MED),  Andrea (HF), Jean Raphael og Natalia (MN), Ida (SV), Gørill (JUS), Hege (TF), Sumera (UV), Anna, Jonny og Åse-Marit (LOS), Natalia (OD) til stede på deler av møtet.

Forfall:

Ingebjørg (SV)

Referat fra forrige møte

Lenke til referatet

Saker fra fakultetene

1. Stipendiater fra UiO-enheter uten eget ph.d.-program: hvilke rutiner har disse enhetene for å sikre at de som tilsettes møter opptakskravene til ph.d.-programmet ved det fakultetet de skal søke opptak ved? Fakultetene har noe ulike opptakskrav til sine program (f.eks. krav til engelskkunnskaper, og hvordan man tolker "femårig mastergrad eller tilsvarende"), er dette problematisk for enhetene uten ph.d.-program når de tilsetter stipendiater? (HF (+ litt MN))

Dette gjelder primært SUM og STK, som har kandidater ved ph.d.-programmer på ulike fakulteter. er det et problem med ulike opptakskrav? trengs en felles policy?

Konklusjon: Det er de samme grunnleggende reglene som gjelder for alle uansett. Det er åpning for fleksibilitet og behov for å gjøre faglige vurderinger. Generelt så må søker forholde seg til de kravene som er ved fakultetet de vil søke, men forskriften åpner for å kunne avvike fra kravene, det er det faglige som til syvende og sist gjelder. SUM og STK må selv sikre at kravene oppfylles, HF må vurdere om de vil ta kommunikasjonen.

2. Sammendrag, norsk eller engelsk eller begge? Sammendrag på engelske og norske nettsider for kunngjøring av disputas? (JF)

runde rundt bordet: ulik praksis.

Merk at KD har meninger om dette, uttdrag fra tildelingsbrevet:  "Norskspråklig undervisning, formidling og vitenskapelig publisering henger tett sammen med forskningens samfunnsrelevans […] Det forventes også at alle bachelor- og masteroppgaver og ph.d.-avhandlinger som er skrevet på et annet språk har et sammendrag på norsk".

Diskusjonen vil måtte tas videre i Forskningkomiteen eller Dekanmøtet..

3.Kostnadsberegning og finansiering av veiledning og opphold for eksterne ph.d.-kandidater ved institusjonen (UIO): det har vært mulig for gradsgivende institusjoner å ta betalt for veiledning og for å dekke kostnader knyttet til opptak av nærings-ph.d.-er (https://www.forskningsradet.no/siteassets/midler-fra-fr/narings--og-os-phd/UHR-rapport-pdf). Vi vil gjerne høre om praksis ved andre fakulteter og hvis eksterne ph.d.-kandidater ansatt i instituttsektoren eller i bedrifter omfattes av samme regler (MN)

Det er stor variasjon mellom institusjoner, men også innad på UiO. Behov for veileder (med sjekkpunkter hadde vært bra her, TDI-modellen som grunnlag) som både tar for seg kostnadsberegninger og habilitetsproblematikk knyttet til eksterne ph.d.-kandidater.

4. Kjapp runde: Hvilket format planlegger dere hovedsakelig for disputasene framover (heldigitalt, fysisk, hybrid)? (MED)

Alle fakulteter har åpning for bruk av hybrid og stedlig disputas, og digital hvis nødvendig: Må vurdere ressursbruken i forhold til hva vi får igjen: Svært tidkrevende (men gir også mye), bedre opponenter tilgjengelig, miljøhensyn å minimere flyreiser, flere har standardisert opplegget med faste disputasdager etc.for å sikre tilgang til teknisk perosnell og egnede lokaler.

Saker fra LOS

1. Nettsider for digitale disputaser. USIT ønsket å avpublisere disse sidene, men etter innspill fra FFF og LOS blir nettsidene liggende en stund til. De er imidlertid svært komplekse, og vi vil gjerne ha innspill om hvordan de brukes og hvordan de kan forenkles.

Forrige sak viser behovet for å ha muligheter for hybride/digitale disputaser, men de eksisterende nettsidene vil forenkles. 

2. UiOs prosedyrer for gjennomføring av doktorgradsprøver, se notat til dekanmøtet 12. januar 2022. Dekanmøtet støttet forslaget, og LOS forbereder intern høring. 

Følges opp av Jonny/Åse-Marit..

3. Er det behov for samsnakk om den forestående DBH-rapporteringen? Er det innspill vi bør ta med oss tilbake til kollegene i Seksjon for digitale tjenester?

Oppdatering fra FS til Tableau går bare hver lørdag. Har tidligere brukt FS-rapporter direkte. Ønske om å få tilbake de gamle FS-rapportoppskriftene i tillegg til Tableau-oppskriftene

Noen av veiledningene er ikke komplette. Er et ønske om å få bedre veiledninger. alle oppfordres til å komme med bilder på hva som kan bli bedre.

 Det skal skje en ny oppgavefordeling i digitale tjenester. Send ph.d.-saker til FS-hjelp (ikke til en dedikert person), får hjelp fra dem.

Avsjekk av lista "Saker til oppfølging"

Eventuelt

1. Avrapportering fra EUA-CDE focus group "Doctoral education in Europe: Where are we heading?" og UNICA webinar "The impact of international experience in the academic careers of Doctoral candidates" (Anna)

2. Forslag til gode forelesere på veilederseminar?
Jus skal ha et seminar for ph.d.- veiledere. Dessverre har ikke de vi kontaktet kunnet. Er det andre fakulteter som kan anbefale noen?

 

Publisert 7. jan. 2022 17:17 - Sist endret 18. mai 2023 16:32