Referat fra møte i koordineringsgruppen for likestilling

Tilstede: Åse Gornitzka, Ina Marie Ausland (TF), Tony Joakim Ananiassen Sandset (MED), Helga Reiss (HF), Marthe Amundsen (MN), Janne Elin Reseland (OD), Anne Julie Semb (SV), Anders Moss (UV), Rigmor Smith-Gahrsen (KHM), Beret Bråten (STK).

Ikke tilstede: Irene Sandlie, May-Len Skilbrei, Aud Valborg Tønnessen, Karl Oskar Lie Bjerke, Hugo de Boer.

Referent: Marie Johanne Talleraas (likestillingsrådgiver)

Agenda:


Sak 1: Godkjenning av innkalling til dagens møte

Åse ønsket velkommen. Innkallingen godkjent, og ingen saker til eventuelt.

Sak 2: Godkjenning av referat fra møte 26. oktober 2021

Referatet godkjennes.

Sak 3: Møtedatoer våren 2022

Møteplan våren 2022:

  • 21. februar 2022, klokken 13:00-15:00
    • Møtet ledes av SV og UV
  • 26. april 2022, klokken 13:30-15:30
    • Mangfoldsrapport ved UiO fra STK
    • Evalueringsmøte - hvordan har rulleringsordningen fungert? 
  • 28. juni 2022, klokken 13:30-15:00
    • Kommer

Sak 4: Mangfoldserklæringen og forslag til ny engelsk oversettelse

Åse legger frem saken. Koordineringsgruppen er enig i den engelske oversettelsen. 

Sak 5: Orienteringssaker

  • The Guild-møte 09.09.21 og 28.10.21 om definisjoner av "gender" og "diversity". Krevende arbeid å omforenes om innholdet i ulike begreper. Enighet om at definisjonene publiseres som et notat for Guild-universitetene, som en inspirasjon for videre arbeid. 
  • Orientering om Forskningsrådets  og Horisont Europa sitt krav til Gender Equality plans fra og med 2022. UiO møter kravene for å søke om finansiering.  Likestillingsrådgiver er i gang med å revidere UiOs nettside for likestilling, og denne vil synliggjøre at vi møter kravet. GEP-kravet er på institusjonsnivå, og UiOs enheter skal ikke trenge å dokumentere lokale planer eller data når de søker midler. 

Sak 6: OD og MED

Tiltak som kan sikre at minoriteter søker seg til faste vitenskapelige stillinger

Dagens tema fortsetter diskusjonen om hva vi mener og ønsker med mangfold. Hvordan jobber vi konkret for å motivere flere søkere med ulike bakgrunner til å søke seg til våre faste vitenskapelige stillinger? 

MED og OD hadde ansvaret for denne delen av møtet, og ønsker å undersøke på hvilke måter vi kan bruke eksisterende virkemidler for kjønnsbalanse også for mangfold. Hvilke innfartsveier eksisterer allerede, og hvordan beveger vi oss fra et mer abstrakt mangfoldsbegrep til konkrete mangfoldstiltak? Hvordan operasjonalisere deler av mangfoldsbegrepet? I hvor stor grad skal mangfoldsbegrepet inkludere internasjonalisering?

Tony Sandset la frem situasjonen ved MED: høy andel studenter med innvandrerbakgrunn, men få i vitenskapelige stillinger. Hvordan viser vi at akademia er en gangbar yrkesvei? 

MED har allerede noen tiltak som fungerer godt for å øke generell rekruttering, Forskerlinjen og postdoktorprogrammet. MED ønsker å ta i bruk kontaktflatene som allerede eksisterer og gjøre disse bedre rustet til å øke rekruttering fra flere grupper. En mulighet er å lage mentorordninger på alle nivåer. Et annet er kvalifiseringsstipend rettet mot grupper som fyller noen kriterier. Mulig å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi er ikke i mål med likestilling mellom kjønnene, men det betyr ikke at vi trenger å vente med tiltakene knyttet til mangfold.

Janne Elin Reseland la frem situasjonen ved OD: På fakultetet er det nå en markant ubalanse målt i kjønn, hvor det er flest kvinner blant studentene og blant fast vitenskapelig ansatte. Av faste ansatte er det 25/30% som har internasjonal/innvandrerbakgrunn. OD ønsker må ha konkrete tiltak for å sikre at underrepresenterte grupper søker seg til stillinger hos dem. 

Gruppediskusjon. Arbeidet for å spisse tiltak må gjøres lokalt for å oppnå gangbare tiltak tilpasset lokale situasjoner og utfordringer. Kompleksiteten i UiO og dype strukturelle mekanismer gjør det vanskelig å sette spissede tiltak på overordnet nivå. Situasjonen må kartlegges lokalt og deretter må det settes inn lokale tiltak. Mangfoldsbegrepet rommer så mange momenter, og som lært fra situasjonene ved OD og MED eksisterer det ulike utfordringer på enheter som også ligner på hverandre. 

Sak 7: Eventuelt

Ingen saker til eventuelt.

Publisert 3. des. 2021 10:58 - Sist endret 22. juni 2023 22:58