Kunnskapsdeling og kompetanseforvaltning.

Partnerforums fjerde nettverksmøte om arbeids- og  organisasjonsformer handler om hvordan arbeidsprosesser kan fremme kunnskapsdeling og effektiv bruk av medarbeidernes kompetanse.

Om nettverksseminaret

Over tre nettverksmøter ser Partnerforum på ulike aspekter ved kunnskapsarbeid i offentlig forvaltning. Tidligere har vi sett på hvordan hhv. IKT og fysisk arbeidsmiljø kan påvirke kunnskapsarbeid og effektivitet i forvaltningen.

Denne gangen vil vi studere hvordan arbeidsformer og -prosesser kan organiseres for å fremme effektivitet, samarbeid og kunnskapsdeling. Hvordan kan arbeidsprosessene organiseres slik at en greier å ta i bruk den kompetansen som finnes, og hvordan kan arbeidsplassen tilrettelegge for arbeidsformer som bidrar til effektiv kunnskapsdeling? Vi får presentert forskning på området, og erfaringer fra to av Partnerforums medlemsvirksomheter.

Program

11:30     Registrering. Kaffe/te og frukt.
12:00     Åpning ved Partnerforums sekretariat.
12:05     Kilder til og resultater av kunnskapsdeling og kunnskapsskjuling i 
              organisasjoner. 
              Anders Dysvik, professor, Handelshøyskolen BI
12: 35    Myths and facts about employee innovation.
              Miha Škerlavaj, førsteamanuensis, Handelshøyskolen BI
13:05     Pause. 
13:25     Veien til suksess og kunnskapsdeling - et arbeidsklimaperspektiv.*
              Christina G. L. Nerstad, postdoktorstipendiat, Handelshøyskolen BI   
13:55     Si det med video.       
              Mona Hovland Jakobsen, seniorrådgiver, Direktoratet for forvaltning og IKT  
14:15     Erfaringer med teamorganisert kunnskapsarbeid.
              Lise Hauge, avdelingsdirektør, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
14:35     Diskusjon ledet av
              Bjørn Magnus Jakobsen, seniorrådgiver, Kulturdepartementet
15:15     Slutt

* Deltakere på seminaret kan henvende seg til Partnerforums sekretariat angående 
  Nerstads lysark.
 

Program i pdf.

Om kunnskapsarbeid

Når mange forvaltningsansatte beveger seg fra å være «linjebyråkrater» til å i større grad være prosjektmedarbeidere, er det ikke lenger nok å være dyktig innenfor ett isolert fagfelt: Man bør også ha andre, bredere ferdigheter.

En slik rollevridning setter også nye krav til kunnskapsarbeid. Her står sammenhengen mellom arbeidsformer, IKT og fysisk arbeidsmiljø sentralt. Hvordan kan statsforvaltningen kombinere disse hensynene slik at det legger til rette for en mer effektiv forvalting – hvor medarbeidere samarbeider og kommuniserer på tvers av fysisk, faglig og organisatorisk plassering?

Se mer informasjon om Partnerforums nettverk om arbeids- og organisasjonsformer.

Om bidragsyterne

Anders Dysvik er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI og har sin doktorgrad derfra. Han er involvert i flere nasjonale og internasjonale forsknings-prosjekter innenfor temaet Human Resource Management. Forskningsinteressene inkluderer trenings- og utviklingstiltak, organisasjonsatferd og -psykologi, kunnskapsdeling, samarbeid, kreativitet og innovasjon. Han har publisert sin forskning i flere internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter, og blir ofte invitert til å holde foredrag om HR-relaterte tema.

Lise Hauge er avdelingsdirektør i Regionalpolitisk avdeling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Avdelingen har ca. 40 ansatte, har siden 2002 vært teamorganisert og har i dag 10 team. De fleste ansatte arbeider i to team, avdelings-direktørene leder to team. Hauge leder teamet for lokal samfunnsutvikling og team for informasjonsarbeid og intern drift. Lise Hauge har hovedfag i planlegging og lokalsamfunnsstudier fra Universitetet i Tromsø.

Bjørn Magnus Jakobsen jobber som seniorrådgiver i Personal- og organisasjonsseksjonen i Kulturdepartementet. Han leder KUD-skolen, som er departementets system for koordinert og planmessig kompetanseutvikling. Han jobber dessuten med rekruttering, de ansattes medvirkning og tariffsaker. Jakobsen har mastergrad i personalledelse fra Universitetet i Poitiers, og har studert endringsledelse og arbeidsrett ved Handelshøyskolen BI.

Mona Hovland Jacobsen er seniorrådgiver i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), Avdeling digital forvaltning, hvor hun jobber med å fremme fokus på brukeren i digitaliserings-prosjekter. Hun har også lang erfaring med brukerstudier fra Telenors forskningsavdeling. Jakobsen har hovedfag i Medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo og en Master of Management fra Handelshøyskolen BI.

Christina G. L. Nerstad er postdoktor ved institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun har idretts-psykologisk bakgrunn fra Norges idrettshøgskole og tok sin doktorgrad ved Handelshøyskolen BI i 2012. Hennes forskningsinteresser omfatter i hovedsak områdene motivasjon, motivasjonsklima, ledelse, prestasjon, helse og velvære. Hun har publisert i tidsskrifter som Academy of Management Journal, Human Resource Management og Journal of Applied Social Psychology.

Miha Škerlavaj er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Han forsker bl.a. på ansattes kreativitet og innovasjon, kunnskap og læring, prososial motivasjon og proaktiv atferd på jobb, samt endringsledelse. Škerlavaj er også tilknyttet University of Ljubljana, Faculty of Economics, og han har også tidligere har vært i ledelsen i Center of Excellence for Biosensors, Instrumentation, and Process Control. Han deltar i et antall internasjonale forsknings- og samarbeidsprosjekter og er også redaktør i flere akademiske tidsskrifter. Škerlavaj har mottatt flere nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid.

 

Ønsker du å stå på Partnerforums abonnementsliste?
Send e-post til partnerforum@uio.no og få tilsendt invitasjon til Partnerforums arrangementer.

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Kommunikasjon, HR og kompetanseutvikling, Ledelse, Effektivitet
Publisert 25. aug. 2014 13:33 - Sist endret 19. des. 2017 17:06