Informasjon om forskningspraksis

Alle lektorstudenter har 15 dager praksis i sitt 9.semester. I emnet DIFO4015 er denne obligatoriske praksisen delt mellom fem dager analysepraksis og ti dager forskningspraksis.

Hva er forskningspraksis?

Forskningspraksis er den siste praksisen du gjennomfører i Lektorprogrammet. Praksisen er på masternivå og knyttes tett til metodeopplæringen i masterspesialiseringen og ditt eget masterprosjekt.

Forskningspraksis skal brukes til å innhente kunnskap som er relevant for ditt fagdidaktiske masterprosjekt. I forkant av forskningspraksis vil du i samarbeid med masterveilederen din lage en plan for datainnsamling. Den må ha et omfang på 10 dager og kan inkludere forberedelser, utprøving og etterarbeid i tillegg til selve datainnsamlingen. Etter dette skal du samle inn datamaterialet i tråd med planen, og få denne godkjent av din masterveileder.

Etter fullført forskningspraksis skal du skrive et kort refleksjonsnotat. Hovedtemaet i notatet skal være ditt masterprosjektets relevans for lærerprofesjonen.

For å hjelpe deg til å se sammenhengen mellom det å skrive en masteroppgave og profesjonsutøvelsen som lærer, vil du får tildelt en skolementor fra en av våre praksisskoler. Din mentor vil ta kontakt og invitere deg til en samtale i forbindelse med forskningspraksis, samt vurdere ditt refleksjonsnotat.

Gjennom forskningspraksis vil du få praktiske kunnskaper, ferdigheter og kompetanse til forske på egen og andres praksis, noe som vil hjelpe deg til å skrive en masteroppgave som er relevant for lærerprofesjonen og ikke minst, relevant for din fremtidige yrkesutøvelse.

Godkjenning av datainnsamling som praksis

Forskningspraksis kan brukes på ulike måter for å samle data som er relevant for ditt masterprosjekt. Dagene kan for eksempel brukes til å utvikle og pilotere intervjuguide, gjøre observasjoner, intervjuer eller samle inn annet datamateriale fra skoler, undersøke og velge ut eksisterende videomateriale. Det er viktig at du setter deg inn i reglene om godkjenning av datainnsamling som praksis, før du setter i gang.

Når du har forsikret deg om at datainnsamlingen du har planlagt kan godkjennes som forskningspraksis, skal du fylle ut plan for datainnsamling. Masterveileder skal involveres i utarbeidelsen av planen for å sikre at den har tilstrekkelig omfang og er gjennomførbar. Masterveileder skal også godkjenne planen når praksis er gjennomført. 

Skoler og andre informanter

I forskningspraksis er du selv ansvarlig for å finne skoler og informanter for å samle inn datamateriale til masteroppgaven. Vi oppfordrer derfor til å begynne tidlig med å finne skoler og informanter som kan bidra til ditt prosjekt. Det er mulig å samle inn data fra skoler og informanter over hele landet. Mange samler inn data i Oslo og Akershus, og noen studenter kan oppleve at det er vanskelig å få tilgang til informanter. Andre steder i landet, der pågangen på skolene kanskje er mindre, kan det ofte være enklere.

Mentorsamtale og refleksjonsnotat

I forbindelse med forskningspraksis gjennomfører du en mentorsamtale med din skolementor. Hovedfokus i denne samtalen skal være ditt masterprosjektets relevans for lærerprofesjonen. Som forberedelse til mentorsamtalen skal du fylle ut mal for mentorsamtale og sende den til skolementor sammen med prosjektbeskrivelsen din. Fra 14. august vil du finne navn og kontaktinformasjon til din skolementor i Canvas. Det er skolementor som tar kontakt for å avtale tid. 

Etter fullført forskningspraksis skal du skrive et refleksjonsnotat som skal vurderes av din skolementor. Hovedfokuset i notatet skal være masteroppgavens relevans for lærerprofesjonen.

Du vil få en skriftlig tilbakemelding fra skolementor som du kan bruke i det videre arbeidet med masteroppgaven og i din videre utvikling som lærer.

Under lenken refleksjonsnotat  finner du mer utfyllende informasjon om form og innhold av notatet. 

Frist for innlevering

Plan for datainnsamling og refleksjonsnotatet skal leveres i Canvas innen 16. november 2020. For å kunne ta den avsluttende eksamen i DIFO4015 må du levere begge dokumentene innen fristen og både plan for datainnsamling og refleksjonsnotatet må være godkjent. Du får svar om du fikk godkjent plan for datainnsamling og refleksjonsnotatet innen 30. november. I tillegg får du også en skriftlig tilbakemelding fra din skolementor om refleksjonsnotatet ditt.   

 

Publisert 6. mai 2020 11:36 - Sist endret 7. sep. 2020 12:44