Hvorfor velge dette programmet?

Hvorfor og hvordan forandres gjenstander og malerier over tid, og hvordan kan forandringene håndteres? Masterstudiet i konservering er det eneste studiet i Norge hvor du kan utdanne deg til å bli maleri- eller gjenstandskonservator.

Utdann deg til konservator

På masterprogrammet i konservering lærer du om hvordan gjenstander eller malerier har blitt fremstilt, hvordan du konserverer typiske skader og hvordan du kan skrive om dette. Studiet presenterer deg for fagets grunnlagsproblemer: i hvilken grad du kan vite noe om måten gjenstander og malerier forandres på, hvilke forandringer som må aksepteres og hvilke som bør behandles. Studiet gir forsåtelse for skader og nedbrytning, samt og kunnskap om hvordan du analyserer, dokumenterer og behandler skader ved gjenstander eller malerier.

Programmet består av to studieretninger

Les mer under hver studieretning

Studieretningen for gjenstandskonservering gir deg dybdekunnskap innen konservering av arkeologiske og kulturhistoriske gjenstander, mens studieretningen i malerikonservering gir dybdekunnskap i konservering av nordeuropeisk oljemaleri.

Hva kan du jobbe med?

Masterstudiet i konservering er profesjonsrettet og gir deg godkjenning som konservator i henhold til europeisk standard (ENCoRE) etter endt utdanning og ett års yrkespraksis. Konservatorer jobber på museer og ved samlinger, gallerier, ved private konserveringsatelieer og forskningsinstitusjoner. En konservator jobber ofte tverrfaglig, i tett samarbeid med andre fagfolk som kuratorer og kunsthistorikere.

Les mer om jobb og videre studier.

Hvordan tar vi vare på vikingskipene?

Konservator David Hauer har studert bachelor og master i konservering ved UiO, og jobber i dag med vikingskipene ved Vikingskipsmuseet. Han har hatt ansvar for sikringen av gjenstandene i Vikingskipsmuseet siden 2016, og fra 2022 jobber han med det krevende arbeidet å flytte vikingskipene til stedet hvor nytt vikingtidsmuseum bygges.

Bildet viser David Hauer, ansatt ved KHM i refleksvest og ansattkort. Han står ved siden av en av vikingskipsmuseets sleder.
Foto: Ola Gamst Sæther

Les mer om flyttingen av vikingskipene og David Hauers jobb i UNIFORUM.

Hvordan er det å være student på konservering?

Masterstudiets første år består av seks emner, og andre året består av masteroppgave og praksisopphold. Du vil lære om ulike nedbrytningsprosesser og skadefenomen, og om hvordan disse har blitt undersøkt, dokumentert og behandlet før og nå, og få bedre forståelse av fagets forskningsfelt og forskningsdebatt. I studiets andre år vil du jobbe med masteroppgaven din, som er er et selvstendig forskningsarbeid knyttet til en gjenstand/gjenstandsgruppe eller et relevant tema innen gjenstandskonservering (gjenstandskonservering), eller maleri (malerikonservering).

Konservering er et lite fagmiljø – og studentmiljø. Det er tett kontakt mellom studentene og mellom studenter og undervisere. På programmet blir det tatt opp seks studenter på hver studieretning, og de vil mye sammen med gjennom studiet.

Praksisperiode – i Norge eller utlandet?

I siste semester, etter at du har levert masteroppgaven, vil du ta et praksisemne. Praksisemnet består av hospitering ved et museum eller en relevant institusjon i minst 14 uker.

Du velger hvor du skal hospitere i samarbeid med veileder. Det er mulig å hospitere både i Norge og i utlandet. Praksisperioden gir deg mulighet til å benytte kunnskaper fra studiet, fordype deg i nye problemstillinger og bli kjent med konservatoryrket.

Undervisningen vår er basert på forskning

Fagmiljøet i konservering jobber både med undervisning og forskning, og undervisningen oppdateres kontinuerlig med ny forskning, nye metoder og nye læringsformer. Ved vårt institutt forsker vi på kulturarv, malerikonservering og gjenstandskonservering, utdanner doktorgradsstipendiater og samarbeider med forskningsmiljøer både i Norge og internasjonalt.

Ett av våre aktive forskningsprosjekter er Aula-prosjektet, som jobber med bevaringen av de 11 monumentale lerretsmaleriene av Edvard Munch i Universitetets Aula. De forsker på støv, sot og annen luftforurensing som jevnlig akkumuleres på Munchs farger og som sakte forandrer dem.

Avstandsbilde av fire studenter som jobber på veggmaleriet "Solen" av Edvard Munch. Studentene sitter og står i et stilas, som står foran hele veggmaleriet.
Fire masterstudenter fra konserveringsstudiet ved Institutt for arkeologi, konservering og historie (IAKH) jobbet sommeren 2022 med å kartlegge og reparere skader på Edvard Munchs maleri Solen. Foto: Ola Gamst Sæther

Les mer om Aula-prosjektet her og om studentarbeidet i Aulaen i denne saken i UNIFORUM.

Honours-sertifikat

Er du faglig ambisiøs? Det er mulig å supplere mastergraden med et honours-sertifikat på 20 studiepoeng. Du tar sertifikatet samtidig med masteren. Honours-sertifikatet er ikke spesielt rettet mot konserveringsstudiet, men et felles sertifikat for masterstudier ved UiO.

Publisert 15. nov. 2023 15:20 - Sist endret 11. jan. 2024 13:05