Temamøter for LOS

Høsten 2016 var Prosjekt UiO: Forskerstøtte på dialogmøterunde med ledelsen ved fakultetene, museene og sentrene. I tillegg får prosjektet også innspill fra FANE-UiO, lokale FANE-nettverk og andre interessenter på enhetene. Parallelt ønsker vi innspill fra ansatte i LOS gjennom en serie temamøter. Hensikten med møtene er å få forslag til hvordan LOS kan utvikle sin forskerstøtte innen ulike temaer knyttet til ekstern finansiering. Man bør se på arbeidsoppgaver, organisering, roller og ansvar.

Møtene er avholdt, og det er ikke lenger mulig å melde seg på. Oppsummeringer fra møtene ligger på nettsiden for hvert enkelt møte.

Målgruppe

Innen hvert tema vil vi invitere noen spesielt som arbeider med temaet, men møtene er åpne for ansatte i LOS. Man kan melde seg på ett eller flere møter som man er interessert i. Vi oppfordrer alle til å tenke litt "utenfor boksen" - slik at man også deltar på møter hvor temaet kan ligge litt utenfor det man jobber med til daglig. Les for øvrig mer om hvert enkelt tema og problemstillingene før dere melder dere på. Om det er temaer dere synes mangler, så meld gjerne inn til prosjektleder.

Opplegg

Prosjektgruppas medlemmer har ansvar for å planlegge, gjennomføre og oppsummere møtene. Etter en kort innledning jobbes det i grupper med å besvare spørsmål og problemstillinger innen hvert tema. Det blir enkel servering (vi serverer lunsj i møtene som går over lunsjtid).

Felles spørsmål

Innenfor hvert enkelt tema er det en rekke spørsmål som kan være interessante å diskutere nærmere, så som:

  • Hva anser dere er LOS sine oppgaver innen dette temaet?
  • Hvordan gjøres dette i dag?
  • Bør noe gjøres annerledes?
  • Samhandling i LOS - hva fungerer godt, og hva kan vi gjøre bedre?
  • Bør roller og ansvar avklares tydeligere?
  • Hvordan er kapasiteten på området?

Temaene

Dialog med eksterne finansiører og aktører. Analyse og statistikk knyttet til ekstern finansiering

Enkelte eksterne finansieringskilder er så viktige for UiO at det er behov for en helhetlig plan og struktur for dialogen og kontakten mellom UiO og finansieringskilden. Noen finansieringskilder, som EU-Kommisjonen, har også krav og forventninger om at det finnes et institusjonelt kontaktpunkt med formelt ansvar for visse oppgaver på vegne av institusjonen. I slike tilfeller vil det være naturlig at LOS har en rolle, men også i kontakt med andre finansieringskilder kan man se for seg at et sentralt kontaktpunkt kan ha ansvar for koordinert kontakt og systematisk oppfølging.

 Mer info og påmelding

 

Økonomi, standarder og maler

UiO får en basisfinansiering over statsbudsjettet fra Kunnskapsdepartementet til å bedrive kjerneaktivitetene forskning, undervisning og formidling. Utover basisfinansieringen har UiO mulighet til å søke tilleggsfinansiering til sine kjerneaktiviteter, deriblant forskning. Denne tilleggsfinansieringen, hvor NFR og EU er de største bidragsyterne, kalles eksternt finansiert virksomhet.

Det er etablert en minimumsstandard som sier hva slags støtte og support prosjektledere-og eiere (instituttledere) som et minimum skal motta av økonomifunksjonen  ved UiO i de ulike fasene av et eksternt finansiert forskningsprosjekt. Hva skal LOS sin rolle være for å sikre god prosjektøkonomistøtte for hele UiO?

Mer info og påmelding

 

Jus, IPR, kontrakter og Open Science

Økte eksterne inntekter og flere samarbeidspartnere stiller ytterligere krav til avtaler, kontrakter, juridisk bistand og rådgivning og avklaring av intellektuelle rettigheter.

Med de eksterne midlene og økningen av antall samarbeidspartnere følger også krav og ønsker om «open science», ikke minst når det gjelder publisering, men også deling og lagring av data osv. Dette innebærer også juridiske vurderinger, IPR-problematikk og avtaler. I tillegg medfører det en rekke andre utfordringer, bl.a. knyttet til utvikling av infrastruktur.

Mer info og påmelding

 

Kompetansebygging, kurs, rekruttering og karriere for forskningsadministrasjon

Som bidrag til å øke UiOs suksessrate i konkurransen om nasjonale og internasjonale forskningsmidler skal kompetansen og kvaliteten på den administrative støtten som gis til forskerne styrkes. Et viktig område er derfor å utvikle gode ordninger for kompetanseutvikling.

Mer info og påmelding

 

Kommunikasjon, informasjon til enhetene og nettsider knyttet til ekstern finansiering

Ekstern finansiering blir stadig viktigere å ha kunnskap og informasjon om for dem som jobber med forskning eller forskerstøtte. Det er viktig å nå ut til forskningsadministratorer, ledere og forskere med informasjon om ekstern finansiering. Dette gjelder både informasjon om finansieringsmuligheter i en søknadsfase, men også alt man skal forholde seg til i driftsfasen

Mer info og påmelding

 

Spisskompetanse på eksterne finansieringskilder

Mer komplekse prosjekter, internasjonalt samarbeid og økte krav fra finansieringskilder gir behov for god kompetanse på eksterne finansieringskilder, og at UiO organiserer sin forskerstøtte på en god måte. Flere fagfelt må inn i både søknads- og driftsfasen.

Mer info og påmelding

Publisert 11. okt. 2016 10:22 - Sist endret 7. feb. 2020 16:53