Sakskart for møte i Programrådet for masterstudiet i rettsvitenskap

J.nr.: 2012/9579

Tid og sted: Tirsdag 21. august 2012 kl 13.15-16.00. Kollegieværelset DA 1. etg

Sak 1

Protokoll

Protokoll fra PMR-møte 19. juni 2012 er allerede godkjent

   
Sak 2

Diskusjonssak: Oppfølgning Tysk for jurister

Se sak 5 fra PMR møte 19. juni 2012 

PMR var positive til at det arbeides videre med å legge om språkemnene på slik måte at de kan inngå som valgemne på 3. studieår. Samtidig ønsket PMR at det ble innarbeidet mer juss i litteraturlistene til emnene. Faglærerne Kjell Bjørnskau og Knut-Erich Papendorf deltar for å diskutere hvordan kravet om økt juridisk litteratur kan samsvare med språkkunnskapene til studentene når de starter på emnet.

Se læringskrav og litteratur for emnet høsten 2012/våren 2013

   

Sak 3

Erfaringer fra studieårene, LLMs, JSU og nytt fra Kirsten

Orientering om feilregistrering av karakter ved eksamen JUS2111 våren 2012

- Notat fra Randi Saunes

- Redegjørelse fra STA

- Pressemelding

   

Sak 4

Vedtakssak: Forslag om endring av plassering av faget menneskerettigheter på 1. studieår  

Notat fra John Asland og Kristin Steen Slåttå

Notat fra Cecilia Baillet

Forslag til vedtak

Våren 2013 innføres ny JUS1111 med følgende fagkombinasjon: Rettskilder til fots (1 stp), Avtale- og kjøpsrett (10 stp) og Erstatningsrett (9 stp).

Høsten 2013 innføres ny JUS1211 med følgende fagkombinasjon: Innføring i rettsstudiet (5 stp), Menneskerettigheter (4 stp), Fast eiendoms- rettsforhold (9 stp) og Familie og arverett (12 stp)

PMR bes vurdere følgende overgangsordninger:

1. Innføringen av ny JUS1111 og ny JUS1211 gjøres uten overgangsordninger. Det legges til rette for at studenter selv kan melde seg til undervisning på fag de vil mangle eksamen i.

2. Studentgrupper som mangler eksamen i fag i overgangen til ny JUS1111 og JUS1211 må i tillegg til å avlegge ordinær eksamen levere en mappeinnlevering i fagene de mangler. Slik mappeinnlevering organiseres som obligatorisk aktivitet under emnet, dvs. at mappeinnleveringen må godkjennes for at sensur i emnet skal være gyldig. Mappeinnleveringene brukes som overgangsordning våren 2013 og høsten 2013, PMR bes vurdere om det er ønskelig med slik ordning utover dette.

 

 

Sak 5

 

Vedtakssak: Forslag om semesterbytte mellom dynamisk tingsrett og pengekravsrett, 3. studieår  

Notat fra Lasse Simonsen

Notat fra Kristin Steen Slåttå

Forslag til vedtak

Våren 2013 innføres ny JUS3111 med følgende fagkombinasjon: Avtalerett (4 stp), Obligasjonsrett I og II (20 stp), Dynamisk tingsrett (1 stp) og Obligatorisk kurs (5 stp).

Høsten 2013 innføres ny JUS3211 med følgende fagkombinasjon: Dynamisk tingsrett (6 stp), Selskapsrett (6 stp) og Rettshistorie (6 stp)

PMR bes vurdere følgende overgangsordninger:

1. Innføringen av ny JUS1111 og ny JUS1211 gjøres uten overgangsordninger. Det legges til rette for at studenter selv kan melde seg til undervisning på fag de vil mangle eksamen i.

2. Studentgrupper som mangler eksamen i fag i overgangen til ny JUS3111 og JUS3211 må i tillegg til å avlegge ordinær eksamen levere en mappeinnlevering i fagene de mangler. Slik mappeinnlevering organiseres som obligatorisk aktivitet under emnet, dvs. at mappeinnleveringen må godkjennes for at sensur i emnet skal være gyldig. Mappeinnleveringene brukes som overgangsordning våren 2013 og høsten 2013, PMR bes vurdere om det er ønskelig med slik ordning utover dette.

   
Sak 6

Vedtakssak: Digital eksamen - Forslag til revidert Nærmere regler for Det juridiske fakultet og forslag til Retningslinjer for digital eksamen ved Det jurdiske fakultet 

Notat fra Aleksander Lorentzen

Forslag til vedtak

 PMR innstiller til følgende vedtak:

1) Revidert Nærmere regler for Det juridiske fakultet kapittel 2 og 4 vedtas av dekanus, jfr. Nærmere regler for Det juridiske fakultet § 5-1.

2) Retningslinjer for digital eksamen ved Det juridiske fakultet vedtas.

3) Revidert reglement trer i kraft snarest slik at den blir gjort gjeldende for eksamensgjennomføringen høsten 2012  

   
Sak 7

Orienteringssak: Digital eksamen - Orientering om tilrettelegging med penn og papir ved digital eksamen  

Notat fra Aleksander Lorentzen

   
Sak 8

Vedtakssak: Opprettelse av arbeidsgruppe for alternative eksamensformer på rettsstudiet

I PMR-møte 5. des 2011 ble forslag fra JSU om opprettelse av arbeidsgruppe for alternative eksamensformer diskutert. PMR var positive til slik arbeidsgruppe, men grunnet høy aktivitet i 2012 ble det foreslått at opprettelsen ble utsatt til høsten 2012.

Se notat fra JSU her, side 9.

Forslag til vedtak

Det opprettes en arbeidsgruppe for å vurdere alternative eksamensformer på rettsstudiet, arbeidsgruppen bes ta sikte på å levere en innstilling til PMR i desember 2012.   

Arbeidsgruppen skal bestå av tre vitenskaplige ansatte, to studenter fra JSU og en administrativt ansatt. PMR bes foreslå og oppnevne arbeidsgruppen representanter. 

Forslag til mandat:

Arbeidsgruppen skal utrede muligheten for alternative eksamensformer, såvel muntlig eksamen som andre eksamensformer på rettsstudiet, fortrinnsvis på studieårsemnene. Konkrete forslag om endret eksamensform på ett emne bes diskuteres med fagmiljøet før det legges frem for PMR.

   
Sak 9

Vedtakssak: Revisjon av Instruks for studieårsansvarlige lærere og ansvarlige faglærere

Instruksen revideres for å konkretisere at studieårsansvarlig og ansvarlig faglærer har et overordnet ansvar for avdelingsemnene. Avdelingsemnene vil videreføres som privatistemner tom våren 2016 i henhold til saneringsplanen. Inntil avdelingsemnet er endelig nedlagt må læringskrav og litteraturlister holdes oppdaterte, på denne måten kan oppgaveutvalgene legge til grunn at læringskrav og litteratur er oppdaterte for emnene når eksamensoppgavene lages for avdelingen

Forslag til revidert instruks

Forslag til vedtak

Forslag til revidert instruks vedtaks med øyeblikkelig virkning

   
Sak 10

Diskusjonssak: Ulike læringskrav for valgemner på bachelor- og masternivå

PMR vedtok den 13. mars følgende for valgemner som skal opprettholdes på ba- og ma-nivå:

a. Læringsmålene skal være ulike. Forskjellen kan finnes i innhold eller dybde eller begge. Forskjellene skal gjenspeile forskjellene i kvalifikasjoner for ferdige BA- respektive MA-kandidater, jfr. Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk.

Se sak 2 her: /for-ansatte/enhetssider/jus/ledelses-og-utvalgsmoter/pmr/moter/2012/pmr3/protokoll.html

Vedtaket holder det relativt åpent hvordan ansvarlig faglærer skal skille mellom ba- og ma-nivået når det kommer til læringskrav og klarere retningslinjer er blitt etterlyst av noen faglærere. Bachelorvarianten av valgemnet inngår nå som del av 3. studieår og det er innført karakterer også for dette nivået. Det må være klart for studentene hva som kreves av dem for å oppnå en god karakter for de to ulike nivåene. Har PMR noen anbefalinger til hvordan ansvarlig faglærer bør skille mellom nivåene?

   
Sak 11

Orienteringssak: Læringsmiljøundersøkelsen 2012

Læringsmiljøundersøkelsen ble foretatt i april/mai 2012, og er en større undersøkelse der bla studenter ved UiO har deltatt. Undersøkelsen er foretatt av TNS Gallup, og hovedfunnene er kvalitetssikret av UiO sentralt. Tallene er brutt ned på fakultetsnivå.

Hele Læringsmiljøundersøkelsen (96 sider med mye grafikk) kan lastes ned fra denne siden

Studieadministrasjonen vil utarbeide en handlingsplan basert på resultatene som framkommer for jus til behandling i PMR i september/oktober.

   
Sak 12

Orienteringssak: UHRs karaktersamling  

UHRs årlige karaktersamling holdes fredag 26. oktober på Radisson Blu Airport Hotell, Gardemoen

Komplett program vil gjøres tilgjengelig i september, skikkethet og internasjonalisering er noen av stikkordene for årets samling. Det er ønskelig at fakultetet er representert på samlingen, PMRs medlemmer bes undersøke om de har anledning til å delta den aktuelle dagen.

   

Sak 13

Saker tatt på fullmakt: 

- Godkjent oppdatering av innføringslitteratur og tilleggslitteratur i Strafferett JUS4211 

- Godkjent oppdatering av hovedlitteratur i emnet JUR1260/JUS5260 English Law of Contract 

- Godkjent registrert overlapp mellom emnene JUS5801 Selskapsrett og 3. studieår/3. avdeling 

- Godkjent justering av læringskrav/litteratur for i Obligasjonsrett I og II (JUS3111 og JUS3211)

- Godkjent oppdatering av læringskrav/hovedlitteratur i emnet JUR1981/JUS5981 Skatterett I Grunnleggende skatterett

- Godkjent presisering av læringskravene for ex.fac (JFEXFAC04)

- Godkjent ny faglærer i JUS4211 Straffeprosess, Anne Robberstad

- Godkjent oppdatering av læringskrav/litteratur for JUS1270/JUS5720 Samerett

- Godkjent oppdatering av ny hovedlitteratur for Arverett JUS1211 

- Godkjent ny ansvarlig faglærer for Kjøpsrett JUS1111, Herman Bruserud

- Godkjent oppdatering av hovedlitteratur Dynamisk tingsrett JUS3111 

- Godkjent å flytte emnet Allmenn rettsteori JUS5500 fra høst til vår emne 2013/2014. Dvs. at eksamens avholdes høsten 2012, våren 2013 og våren 2014 

 

 

 

Sak 14

Eventuelt


 

 

Publisert 4. jan. 2012 17:11 - Sist endret 12. mars 2014 10:49