English version of this page

MED-nytt, nr 6 – 2023

I denne utgaven av MED-nytt kan du lese om blant annet: Dekanens opplevelse fra sin første kreering av doktorander i Universitetets aula. Åpent møte om forbedring av undervinsingen. Sommerskole, postdoktorprogram og Ukraina-midler. Grip muligheten til å engasjere deg i samfunnsoppdragene fra regjeringen.

MED-nytt.Hanne Harbo holder tale ved kreeringen i Mars 2023Leder: Gratulerer med kreering!

Dekan Hanne Flinstad Harbo forteller om sin første kreeringseremoni som dekan.

– Seremonien viser på en imponerende måte den store bredden og betydningen av det viktige forskningsarbeidet som gjøres ved vårt fremragende bredde-universitet, forteller dekanen. MED-fakultetet er desidert den største bidragsyteren til antallet doktorgrader ved UiO. De medisinske avhandlingene omtaler en stor brede av tema, denne gangen både innen psykiatri, kirurgi, indremedisin, immunologi, kreft, nevrofag, kvinne/barn, samfunnsmedisin, folkehelse.

Les hele lederartikkelen

Ledelsens spalte

En god start for våre undervisereMagnus Løberg

Studiedekan Magnus Løberg planlegger å forme et program for forbedring av undervisningen ved fakultetet, og inviterer til et åpent innspillsmøte for studenter og ansatte 4. mai fra kl. 14 - 16. – Vi ønsker å lære av de beste miljøene vi har på fakultetet og universitetet, og utvikle et tilbud som vil kommer ennå flere til gode, forteller studiedekanen.

Les mer og hold av tid 4. mai kl 14.

Grete Anita DybSommerskole, postdoktorprogram og Ukraina-midler

Visedekan for forskning og forskerutdanning Grete Dyb er nylig valgt til chair for NorDoc. Hun oppfordrer alle som har mulighet til å delta på sommerskolen som i år handler om antibiotikaresistens. Les også om postdoktorprogrammets kurs og om utlysning av Ukraina-midler. Velkommen til stort fagmøte den 14. september om Ukrainasituasjonen.
Les hele innlegget i ledelsens spalte.

Jan BjålieHvordan kan vi bidra til to nye samfunnsoppdrag?

Forskningsdekan Jan Bjålie adresserer de to nye samfunnsoppdragene i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Hvordan kan din forskning bidra til regjeringens utvalgte samfunnsoppdrag? Kunne du tenke deg å for eksempel bidra inn i et panel som kunne jobbe frem noen forslag på hvordan MED kan bidra?
Les hele innlegget i ledelsens spalte.

 

Får 8 millioner fra Kreftforeningen for å utkonkurrere tumorerTor Erik Rusten

I sitt prosjekt skal Tor Erik Rusten finne ut hvilke molekylære og cellulære mekanismer som skal til for å utføre cellekonkurranse. Målet er å bremse utviklingen av kreft i fremtiden. 

– Vi gratulerer Tor Erik Rusten og gruppen hans med den spennende og velfortjente tildelingen. Dette viser at satsing på grunnforskning over tid gir resultater av høy kvalitet, sier forskningsdekan Jan Bjålie.

Les mer på instituttets nettsider.

Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskningOle Andreassen

Professor Ole Andreassen får belønningen for fremragende forskning innen psykiatrisk molekylær genetikk. Prisen deles ut av det Norske Videnskaps-Akademi onsdag 3. mai.
– Det er en glede å gratulere Ole A. Andreassen med Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, sier forskningsdekan Jan Bjålie. – Hans langsiktige og grundige forskning innen psykiatrisk molekylær genetikk fortjener oppmerksomheten denne prisen gir!

Les saken på instituttets nettsider.

Studier

Dra på feltarbeid under mastergraden dinuio studenter

Studenter ved masterprogrammet i International Community Health ved Universitetet i Oslo er et helt semester på feltarbeid. Lær mer om professor Heidi Fjelds feltarbeid i Sør-Asia.

Informasjon til ansatte

  • Postkasse for gode innspill til ledelsen ved postkasseMED: Har du en god idé? Eller innspill det kan være nyttig for fakultetsledelsen å få høre om? Svar på nettskjemaet og send inn dine innspill og ideer. Postkassen er et prøveprosjekt frem til sommeren 2023. Alle innspillene vil bli lest. Følg med i MED-nytt for oppdateringer. 

  • Valg av midlertidig ansatte til Universitetsstyret. Nominer din kandidat innen 31. Mars.

  • UiO: Energisparing på UiO. Oppdatert informasjon om tiltak.

  • Krigen i UkrainaUkraina - Universitetet i Oslo

  • armhuleduftLukter du på armhulene dine? Hvordan oppfatter vi våre egne og andres kroppslukter? Bruk 10 minutter på å hjelpe forskere ved IMB med å undersøke dette spennende temaet. Studien ledes av professor Uta Sailer ved Avdeling for atferdsmedisin.

  • Delta i Omega-3PT studienlaks
    Vil du være med i en studie for å teste hvordan inntak av omega-3 påvirker dine fettstoffnivåer? Prosjektleder er professor Stine M. Ulven ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo.

  • Har du en ERC-søknad i magen? The European Research Council (ERC) finansierer forskere både tidlig i karrieren og på mer etablert nivå. Et ERC-stipend gir muligheten til å følge egen forskningsidé over fem år, og er blant de mest prestisjefylte bevilgningene en forsker kan oppnå.

  • Bygg deg opp for Horisont Europa EUs rammeprogram Horisont Europa byr på mange finansieringsmuligheter innen helseforskning. 

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Se referat fra møtet 28. februar. Referat fra forrige møte 14. mars kommer. Neste møte er 28. mars. Frist for innmelding av saker 23. mars.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Referat fra forrige møte 7. mars. Neste møte: 2. mai.

Møter i Universitetsstyret i 2023. Forrige møte var møte 7. mars. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 5. mai.

Frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

 

illustrasjon ungdomshjernen - ung jente

Medisinbloggen: Ungdomshjernen – fra følelser til fornuft av Anne Margrethe Myhre. Den menneskelige utviklingen kan deles inn i mange ulike områder som skjer i ulike perioder. I tenårene er utviklingen av følelser, intellektuell kapasitet, sosial funksjon og identitet spesielt viktig.
 

illustrasjon hjertesykdom på sykehus
Klinmed: Alvorlig covid-19 kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom av Julie Nybakk Kvaal
Pasienter som har vært innlagt med alvorlig korona har fått varige endringer i kolesterolet sitt, viser ny studie. Dette kan øke risikoen deres for hjertesykdom på sikt.



MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 23. mars 2023 10:21 - Sist endret 9. okt. 2023 15:38