Referat fra møte i sentralt arbeidsmiljøutvalg - 3/2020

Tid: 21. september 2020 kl.0900-0950

Sted: Zoom

Tilstede fra arbeidsgiversiden:

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen

Personaldirektør Irene Sandlie

Eiendomsdirektør John Skogen

Prodekan Elin Olaug Rosvold (Det medisinske fakultet)

 

 

Forfall:

Hovedverneombud Hege Lynne

Dekan Frode Helland (Det humanistiske fakultet)

Dekan Aud Valborg Tønnessen (Det teologiske fakultet

Asle Fredriksen (hovedtillitsvalgt Parat)

Belinda Eikås Skjøstad, (hovedtillitsvalgt Forskerforbundet)

 

SAKSLISTE

Tilstede fra arbeidstakersiden:

Vara hovedverneombud Thomas Aulin

Tina Næss (hovedtillitsvalgt Akademikerne)

Natalia Zubillaga (hovedtillitsvalgt NTL)

Cecilie Wingerei Lilleheil (vara for Belinda Eikås Skjøstad, hovedtillitsvalgt Forskerforbundet) 

Ariel Sevendal (vara for Asle Fredriksen, Hovedtillitsvalgt Parat)

 

 

Observatører:

LMU- og studentrepresentant Karl Oskar Lie Bjerke

Enhet for HMS og beredskap: Johan Løberg Tofte, Steinar Heid, Elin Agathe Hult og Frøydis Schulz (referent)

Enhet for BHT:  Bjørnar Vold-Sarnes, 

 

 

 

 

SAK 23/20

Referat fra møte 2/20

Referatet (pdf) er godkjent.

DISKUSJONSSAK

 
SAK 24/20

Håndtering av koronasituasjonen ved UiO

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen, fung. direktør for HMS og beredskap Johan Løberg Tofte, leder av BHT Bjørnar Vold-Sarnes og personaldirektør Irene Sandlie orienterte om håndtering av koronasituasjonen; status, tiltak og hovedtrekk av erfaringer. Presentasjonen er vedlagt.

Smittetrykket økte noe i samfunnet etter sommeren, men har holdt seg på et stabilt nivå. UiO søker å tilpasse seg situasjonen i samfunnet til enhver tid, og oppdaterer råd, retningslinjer og informasjon i smitteveilederen. Informasjonen fra UiO gir retning, men får ikke svart ut alle problemstillinger. Det er innimellom behov for avklaringer i konkrete tilfeller. Alle enheter ved UiO har smittesporingskontakter som bistår kommunenes smittesporingsteam ved behov. Det er også i sommer opprettet et smittevernutvalg ved UiO som har jevnlige møter hvor hovedsakelig prinsipielle problemstillinger diskuteres.

Det legges vekt på kompetanseutvikling og informasjon til ledere og personalansatte, og en rekke retningslinjer og kurs er utarbeidet for å møte situasjonen. Tips til ledere om personalledelse og arbeidsmiljøoppfølging er samlet på en egen nettside: tips til ledere under koronakrisen.

Bedriftshelsetjenesten har etter gjenåpning i høst mottatt en del henvendelser rundt hvorvidt det er trygt å komme tilbake på jobb og rutiner for hjemmekontor. En del midlertidig ansatte opplever usikkerhet rundt forsinkelser i arbeidet.

Sykefraværet har holdt seg stabilt gjennom perioden med nedstengning, men det er en økning i egenmelding ved syke barn, og velferdspermisjon.

Vedlagt en oversikt over gjennomførte undersøkelser som tar for seg arbeidsmiljø, som er direkte eller indirekte knyttet til koronasituasjoinen. Oversikt over undersøkelser

ORIENTERINGSSAKER

 

SAK 25/20

 

 

 

Verneombudets rolle i dialogmøter med EA

Eiendomsdirektør John Skogen orienterte om roller og deltakelse i dialogmøter. EA har etablert en serie med dialogmøter med brukerne. Disse gjennomføres to ganger i året, hoveddialogmøte i februar og oppfølgende møte i september. Møtene er med ledelsen i enhetene, for å melde inn brukerbehov fra enhetene. I dialogmøtene har man en dialog om prioriteringer. Dette er primært med ledelsen.

EA har hatt dialog med hovedverneombudet om dette, og medvirkning i byggesaker har vært diskutert flere ganger i AMU. EA har innført eiendomskoordinatorer ved alle enheter som skal sikre blant annet riktig medvirkning fra enheten i byggeprosesser. EA anmoder om at ledelsen, eiendomskoordinator og lokalt hovedverneombud deltar i dialogmøtene. Det er opp til enhetene om de tar med lokalt hovedverneombud i møtene eller om de har en prosess i forkant.

I november gjennomføres et fellesmøte hvor EA går gjennom de tiltakene som blir prioritert. Hovedverneombudet inviteres til disse fellesmøtene.

SAK 26/20

Faste orienteringssaker

a.  Aktuelt fra hovedverneombudet

Fra vernetjenesten etterspørres det bedre digitalt kompetansetilbud, arbeidsmiljøundersøkelser og løsninger for vernerunder på hjemmekor. Det er også problematisk at informasjon ikke alltid når ned til lavere nivå av ledere. 

b. Aktuelt fra universitetsdirektøren

c. Aktuelt fra bedriftshelsetjenesten

d. Aktuelt fra HMS-koordinator for UiO 

HMS-opplæring: Klasseromsundervisning er i hovedsak avlyst foreløpig. Modul 5 av HMS-grunnkurset vil tilbys som klasseromskurs i høst. Det tilbys et e-læringskurs som erstatning for grunnkurset for øvrig, i tillegg er gasskurs som e-læring. For utvikling av egne e-læringskurs kurs behøves en e-læringsplattform. 

  1. Aktuelt fra Eiendomsavdelingen

Det er en streikesituasjon blant vekterne, hvor ca 30 % er tatt ut i streik. Ved en evt opptrapping vil museene kunne rammes. 

  1. Aktuelt fra Læringsmiljøutvalget
  2. Referat fra lokale arbeidsmiljøutvalg

 

SAK 27/20

 

 

 

 

 

Referent Frøydis Schulz

Eventuelt

Feil bruk av avvikssystemet resulterte i varsel om misbruk av systemet. Oppklaring rundt bruk av systemene kan fås ved henvendelse til Avdeling for personalstøtte. .

 

 

Publisert 19. okt. 2020 17:51 - Sist endret 6. des. 2021 11:00