Møte 3/2016 - Referat

1. Godkjenning av innkalling og referat fra forrige møte

Godkjent.

Rekkefølgen på behandlingen av sakene ble endret under møtet, og sakene blir referert i den rekkefølgen de ble behandlet.

2. Orienteringssaker

Rådgiver Ellen Marie Tefre presenterte funnene i "Rapport over læringsmiljøsaker behandlet i «Si fra-systemet» ved Universitetet i Oslo i 2015".

Rapportene fra de siste årene viser at «Si fra-systemet» profileringskampanjer fører til en økning av innmelding av saker, og at det er behov for å sørge for jevnlig informasjon for å gjøre systemet kjent for studenter og ansatte. Det vil være en årlig profileringskampanje av systemet i februar. Ragnhild Hennum understreket viktigheten av at de alvorlige sakene, det vil si de i rød linje, blir meldt inn og forsvarlig behandlet.

6. Revidering av ex.phil.

Studie- og læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet Line Willersrud presenterte saken for Utdanningskomitéen.

Det var bred enighet i Utdanningskomitéen om at det er på tide å få en gjennomgang av ex.phil. Det ble fremhevet at notatet fra Studentparlamentet har mange fine synspunkter, og således et godt utgangspunkt for videre arbeid med saken. Forslaget til vedtak fra Studentparlamentet ble imidlertid vurdert for detaljert til å kunne realitetsbehandles så tidlig i prosessen. Det ble spesielt rettet innvendinger mot forslaget om å gjøre ex.phil. obligatorisk første år siden enkelte fakulteter har stort fokus på integrering av førsteårsstudenten.

Reidar Maliks var invitert til møtet for å informere om pågående revidering av ex.phil, og at de gjerne tar imot innspill fra Utdanningskomitéen. Maliks kommer gjerne tilbake og presenterer utkastet, som er forventet ferdig i september 2016. Ambisjonen er at endringene skal implementeres fra høsten 2017, seinest våren 2018.

Utdanningskomiteen ønsker å følge revisjonsarbeidet og bistå med å styrke samhandling mellom ex.phil og fagmiljøene som foreslått fra Studentparlamentet. Notatet fra Studentparlamentet tas med inn i dette arbeidet. Forholdet til ex.fac. bør også vurderes i dette arbeidet. Utdanningskomiteen kommer tilbake til saken i møte 14. juni. Avdeling for fagstøtte vil forberede en sak.

3. SAB- oppfølging: Utdanningskvalitet

Dekan Berit Karseth innledet om status for utdanningsvisjonen og koordinering av eksisterende støtteressurser for utdanningsvirksomheten.

Det ble understreket i møtet at flere fakulteter har gode rutiner for arbeid med egne fakultetsinterne og eksisterende felles støtteressurser. En eventuell opprettelse av en sentral enhet må ikke gå i veien for det gode arbeidet som allerede gjøres, og ikke skape større avstand mellom støtteressurser og fagmiljøer.

Flere innspill fra Utdanningskomiteen tyder på at det er skepsis mot organisering av et senter. Komiteen støttet imidlertid budsjettinnspillet for 2017, hvor det er foreslås avsatt midler til en faglig leder og prosjektleder som skal arbeide videre med organiseringen av støtteordningene.

4. Innspill til varslet stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning

Seniorrådgiver Anne Marthe Gibbons informerte om arbeidet med UiOs innspill til stortingemeldinga om kvalitet i høyere utdanning.

Utdanningskomiteen var positiv til foreløpig utkast. Innspill som kom i møtet:

UiOs nasjonale rolle kan understrekes tydeligere. Trekk inn momenter fra studentenes innspill; f.eks fri til planlegging av undervisning på lik linje med forskningsfri og teknologi og IT som viktige rammebetingelser for UiOs virksomhet. Teksten er noe lang, og kan strammes. Innledningen er noe innovervendt – her kan vi være mer offensive. Vektlegg forskningsrelevans og ikke bare arbeidslivsrelevans. Det er spesielt viktig å signalisere at gjennomstrømning er en dårlig måleenhet på utdanningskvalitet. Det er også viktig å få med flere gode eksempler.

5. Budsjettinnspill 2017

Det var konsensus rundt de punktene som var nevnt i innkallingen.

Studentparlamentet etterlyste økt fokus på førsteårsstudenten. Til dette understreket Ragnhild Hennum at førsteårsstudenten er fakultetenes ansvar, og at selv om ressursbruken varierer fra fakultet til fakultet har fakultetene jevnt over økt ressursbruken betraktelig.

7. Planlegging av seminar

Utdanningskomitéen fastholder at det er ønskelig md et seminar høsten 2016. To forslag ble diskutert: kvalitetssikring av sensur og samordning av støtteressurser for utdanningskvalitet.

Utdanningskomiteen samlet seg om at ulike tilnærminger til kvalitetssikring av sensur blir tema for seminaret. Samordning av støtteressurser vil bli tematisert fortløpende i Utdanningskomitéens ordinære møter.

Avdeling for fagstøtte sender ut en doodle til medlemmene i Utdanningskomiteen med aktuelle datoer, og vil legge frem forslag om programkomite til neste møte i Utdanningskomiteen 14. juni.

8. Eventuelt

Det var ingen saker til eventuelt.

Publisert 2. juni 2016 13:09 - Sist endret 31. okt. 2016 16:16