Generasjonsskifte og bruk av IKT

Ny nettverksserie. Seminar nr. 1:  Digitalisering internt i virksomheten. Kulturutfordringer på arbeidsplassen.

Vi ser på to typer generasjonsskifte: Samarbeid mellom eldre og yngre arbeidstakere, og forberedelser til å ta i mot morgendagens arbeidstakere.

  • Hvor relevant er aldersforskjeller ved økt bruk av IKT på arbeidsplassen?
  • Hvordan få med hele organisasjonen og samtidig tilrettelegg for framtidige arbeidstakere?
  • Hvilke behov bør vi allerede nå planlegge for?

Program

12:00              Registrering. Kaffe/te og frukt.

12:25              Åpning ved Partnerforums sekretariat

12:30              Digitalisering i Oljedirektoratet: 
                       Samarbeid mellom digitalt innfødt og digital innvandrer 
                       Annika Herold, prosjektkoordinator, Oljedirektoratet

12:45              Effektive videomøter i Oljedirektoratet
                       Sverre Andreas Kvalheim, stipendiat NTNU   

Se del 1 - video                    

13:30              Kort pause

13:45              Digital transformasjon i NAV - drivere, utfordringer og erfaringer
                      Torbjørn Larsen,  IT-direktør, NAV

14:45              Framtidens arbeidstakere:
                       Hvem er de unge, og for hvilke «digitale behov» må vi planlegge bedre?
                       Ola Erstad, professor Institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo
              
15:00              Diskusjon ledet av June M. Breivik, Handelshøyskolen BI      

Se del 2 - video             

Slutt 15:30  Program PDF

Om seminaret

Oljedirektoratet (OD) er ny partner og har som mål å være på nivå med petroleumsnæringen og ligge i front innenfor offentlig sektor innen bruk av IT. OD er opptatt av å være en god arbeidsplass der ansatte har mulighet til å utvikle seg og jobbe med de beste teknologiske verktøyene og løsningene på markedet. Vi får her et innblikk i hva dette innebærer for direktoratets interne endrings- og utviklingsarbeid. OD har etter hvert også stilt seg noen spørsmål rundt hva vi egentlig kan vite om de yngres digitale "virkelighet". Som case nr to presenteres drivere og utfordringer i arbeidet med den digitale transformasjonen av NAV.

Om ODs presentasjon

Vi får en kulturendring på arbeidsplassene når arbeidstakere mister makt til yngre som ofte har bedre verktøybeherskelse med mulitpliserbare forbedringer som effekt.

  • Hvordan sette sammen team for å få en løsning for framtiden som også tar med seg den massive erfaringen som mange sitter på?
  • Hvordan ta vare på et godt samarbeidsklima?
  • Kan eldre føle seg «mobbet» fordi de ikke behersker IT-verktøy, verktøy som blir stadig viktigere? 
  • Er denne kompetansen/kunnskapen organisasjonens?
  • Hvordan få dokumentert denne kompetansen slik at kommende generasjon arbeidstakere kan nyte godt av den?

Å planlegge er å forberede for morgendagens bruk av IT. Hvorfor har OD begynt å bli nysgjerrige på fremtidens arbeidstakere? Hva er OD opptatt av å få svar på?

  • Nye arbeidstakere har andre forventninger til digitale verktøy
  • Hva motiverer en generasjon som er vokst opp med sosiale medier – har dette noe å si for måten vi kommer til å jobbe på?
  • Digitaliseringsrundskrivet legger føringer og løfter
  • Teknologiutviklingen går stadig raskere – hvordan skal alle klare å henge med?

Om Sverre Kvalheims foredrag
Ny kommunikasjonsteknologi omtales og anses som «den store muligheten». Det er for eksempel en gjennomgående optimistisk innstilling til hva videokonferanse kan brukes til, noe som ofte gjenspeiler seg i måten det innføres og brukes på i organisasjonene. Potensielle problemområder havner ofte i skyggen av det enorme potensialet som ligger i denne typen løsninger.

Dette er gjengs for implementering av IT systemer generelt: De potensielle fordelene forventes å komme så fremt man kjøper de nye systemene. Enkelte undersøkelser har imidlertid vist at det er liten sammenheng mellom antall kroner investert i IT og effektivitet. Dette omtales ofte som produktivitetsparadokset. Forløsningen av potensialet i teknologien hviler på hensynet for hvordan mennesker fungerer, og at praksis i organisasjonen tilpasses de nye måtene å jobbe på.

Typisk når man går til anskaffelse av utstyr til videomøterom er at man vurderer tekniske løsninger, uten noen form for systematisk tilnærming til hvordan systemene skal brukes. De tekniske systemene må imidlertid henge sammen med de prosessuelle faktorene for å fungere optimalt. Innlegget beskriver utfordringer ved menneskelig fungering som kan begrense graden av måloppnåelse for virksomheter som i stor grad samhandler virtuelt, og hvilke typiske problemområder man kan forvente å støte på. Presentasjonen inkluderer fremgangsmåte for å komme frem til hvilke videokonferanseløsninger som er best egnet til egen organisasjon.

Om Torbjørn Larsens foredrag 
Foredraget tar utgangspunkt i noen overordnede drivere for utviklingsarbeidet i NAV og hvordan disse former målbilder, strategier og planer.  Deretter diskuteres noen generelle utfordringer knyttet til (digital) transformasjon av virksomheter, samt hvilke erfaringer og resultater som er høstet så langt i NAV.

Om Ola Erstads foredrag
Foredraget gir en innsikt i hva forskningen sier om de unges digitale verden i forhold til arbeid. Dette dreier seg ikke bare om ferdigheter og kompetanse i bruk av digitale medier, men i større grad om mentalitetsforskjeller i forhold til det å utforske og nyttiggjøre seg nye medier til ulike formål. Fokus vil spesielt være rettet mot endrede vurderinger av kompetanse tilpasset de behov som eksisterer nå og for de kommende årene. Generasjonsspørsmål er en interessant dimensjon knyttet til kompetanseutvikling innen ulike områder. Det vil bli gitt referanse til noen eksempler. Foredraget vil også trekke opp noen overordnede problemstillinger for fremtidig utvikling innen dette feltet.

Om innlederne

Annika Herold er prosjektkoordinator i Oljedirektoratet. Hun har en allsidig bakgrunn fra reklame- og IT-selskaper der hun har arbeidet med digitale kommunikasjons- og samhandlingsløsninger hos kunder i mange ulike bransjer. Hennes kompetanse spenner bredt: fra ide- og konseptutvikling til gjennomføring og utrulling av digitale løsninger.  Siden oktober 2013 har Annika vært ansatt i OD der hun har arbeidet med å utvikle samhandlingsløsninger.

Sverre Andreas Kvalheim er stipendiat ved NTNU. Arbeidstittelen på avhandlingen er «informasjonsflyt og storulykkesrisiko i offshore boring». I tillegg til stipendet har han hatt en forskerstilling finansiert av Oljedirektoratet for å bistå dem i forbedring av samarbeid gjennom videokonferanse. Kvalheim er senior sikkerhetsrådgiver i Safetec, og arbeider med problemstillinger i tverrsnittet menneske, organisasjon og teknologi. Han har jobbet spesielt med designanalyser i byggefase for prosjekter i olje og gassindustrien, men han har også arbeidet med risikoanalyser innenfor transportsektoren, kraftbransjen og helse/pasientsikkerhet.

Torbjørn Larsen tiltrådte som IT Direktør i NAV høsten 2015.  Der har han tatt initiativ til en betydelig omstilling av IT funksjonen for å styrke og akselerere det pågående utviklingsarbeidet og den digitale transformasjonen av NAV.  Han kom til NAV fra stillingen som assisterende direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).  Forut for dette har han bl.a. hatt lederstillinger i teknologiselskapene Cisco (Vice President IT) og TANDBERG Telecom (IT Direktør).  Han har også bakgrunn fra programvareindustri og ledelsesrådgivning og har lang erfaring med utvikling og omstilling av teknologi- og kunnskapsvirksomheter.  Larsen er utdannet Master of Science fra NTNU i Trondheim og senere Master in Technology Management fra NTNU/MIT.  

Ola Erstad er professor ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Han har vært opptatt av forsking i spenningsfeltet mellom pedagogikk og teknologiutvikling. Erstad har vært involvert i en rekke prosjekt både nasjonalt og internasjonalt om implementering og bruk av digitale medier i norsk skole og høyere utdanning, og de implikasjonene det kan sies å ha for læring. I de senere årene har han vært spesielt opptatt av det som på engelsk betegnes som '21st century skills', dvs. om endrede kompetansebehov og hvordan utdanning sees i forhold til endringer i arbeidsmarked og teknologiske innovasjoner.
June M. Breivik jobber som utviklingssjef e-læring ved Handelshøyskolen BIs LearningLab. Hun har bred erfaring fra utdanningssektoren og har blant annet vært inspektør og rektor i grunnskolen, tillitsvalgt på ulike nivåer i Utdanningsforbundet og prosjektleder for Digital Skole i Hordaland fylkeskommune. Breivik har siden 1990-tallet jobbet med hvordan teknologi påvirker og endrer kunnskap og utdanning. Hun har nylig utgitt boken Læring i en digital tid.

 

Om Partnerforums nettverk og seminarserie om  digitalisering i statsforvaltningen

Vi møter nye og revolusjonerende digitale muligheter, som også forvaltningen må ta i bruk og tilpasse sine målgrupper. Vi står ved terskelen til samfunnsovergripende forandringer som innebærer fantastiske muligheter mht. tjenester og menneskelig samhandling, men også betydelige farer og etiske dilemmaer. Utviklingen gjør at vi må ta stilling til store og til dels problematiske spørsmål rundt overvåkning, sikkerhet, sårbarhet, personvern, forskyvning av maktforhold.  Hvordan kan statsforvaltningen best møte disse mulighetene og utfordringene?  

Mål for nettverket: Få fram aktuelle problemstillinger og forventninger, bevisstgjøre ansatte i hos våre partnere og bidra til utveksling av relevant erfaring/kunnskap. Avholde nettverksserie (6 seminarer 2016-2018) om den raskt skiftende digitale virkeligheten som gjør at forvaltningens arbeidsdag vil måtte endres både praktisk og organisatorisk.

Målgruppe: alle partneransatte som er opptatt av digitaliseringsarbeidet i statsforvaltningen. Nettverksseminarene er kun åpne for partnernes ansatte.

Arbeidsgruppe

En arbeidsgruppe med representanter fra partnerne  møtes mellom seminarene og fremmer forslag til seminarprogram. Arbeidsgruppen har hatt ett møte, nye deltakere er velkomne, ta gjerne kontakt med din virksomhets kontaktperson.

Klikk her for mer informasjon om hhv Partnerforums nettverksseminarer og digitaliseringsnettverkets arbeid.

Video fra arrangementet

Del 1 før pause:

 

 

Del 2 etter pause:

 

 

Emneord: IKT Innovasjon, Digitalisering, Ledelse, HR og kompetanseutvikling, Kommunikasjon, Mangfold og likestilling
Publisert 10. juni 2016 10:32 - Sist endret 10. des. 2018 13:01