Digital forvaltning – fornying, forenkling og samarbeid

Seminar nr. 3 i nettverk for digitalisering i statsforvaltningen. Om digitalisering, nytenkning og samarbeid med næringslivet.

Det foregår omfattende digitalisering på flere fronter i både offentlig og privat sektor med mål om å gi bedre tjenester og bruke mindre ressurser. Hvilke hindringer og muligheter ligger i dette arbeidet?

  • Klarer forvaltningen å skape et godt samarbeid med næringslivet?
  • Hva satser Regjerningen på? Hva innebærer dette for statsforvaltningen?
  • Eksempler på løsninger fra forvaltning og næringsliv
  • Digitalisering og nytenkning. Hvordan opplever publikum tjenestene? Hva er vanskelig?

    

Publisering i etterkant:To av foredragene er gjengitt i opptak (Video består denne gang kun av lyd og lysbilder), og gjelder hhv Skodbos og Bratteteigs presentasjoner.
Partnerforum har som prinsipp at forelesere selv må samtykke til publisering av egne foredrag. Diskusjonene publiseres ikke da vi er opptatt av å ha en spontan og åpen debatt med seminardeltakerne. Lysark er linket til foredragene.
 

Program 

12:00  Registrering kaffe/te og frukt  
12:25   Velkommen ved Partnerforums sekretariat
12:30

Regjeringens forenklingsarbeid. Historikk, status og arbeid fremover
Hans-Jørgen Blomseth, prosjektleder, Nærings- og fiskeridepartementet

13:05 Forenkling av digital forvaltning sett fra et næringslivspersktiv
Morten Skodbo, Administrerende direktør, Rambøll
   
13:35

Kort pause

13:45

Forenkling av sykefraværsoppfølgingen

Ingrid Nicolic, prosjektleder, Arbeids- og velferdsetaten

14:15

Hvor enkelt kan det bli? Positive og negative aspekter ved digitalisering

Tone Bratteteig, Professor, Informatikk, Universitetet i Oslo

   
14:45

Diskusjon

Ledet av Robert Steen, Byråd for finans i Oslo kommune

15:30 Slutt   

Program (pdf)

Påmelding

Om presentasjonene

Hans Jørgen Blomseth er involvert i regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet. Rett før sommeren ble deler av dette arbeidet oppsummert i en pressemelding: «15 milliarder kroner spart årlig» (21/6-17) https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/15-milliarder-kroner-spart-hvert-ar/id2558387/

Morten Skodbo: Digitalisering i offentlig sektor har stor oppmerksomhet fortiden. Ambisjonene er høye men klarer vi å leve opp til dem? Gjennom 10 år har Rambøll gjennom undersøkelsen «IT i Praksis» fulgt utviklingen. . I foredraget oppsummeres læringen fra dette arbeidet og vi ser nærmere på betydningen av samspill mellom offentlig og private virksomheter for å lykkes med offentlig digitalisering.  

Ingrid Nikolic leder NAVs arbeid med prosjekt for digitalisering av sykefraværsoppfølgingen. Målet er å redusere tid medgått til administrative oppgaver og legge til rette for en god oppfølgingsdialog mellom den syke og arbeidsgiver. Fra NAV kommer Ingrid Nikolic og orienterer om hva som er nytt, og hvilke fordeler dette kan gi for arbeidsgiver og arbeidstaker. 

NAV og prosjektet vann digitaliseringsprisen for årets digitale suksesshistorie på Digitaliseringskonferansen; "Årets vinnar er eit godt døme på korleis ein kan gjere ting på nye måtar og leverer tenester som både effektiviserer forvaltninga og gjer kvardagen enklare for brukaren. Både regjeringa og Difi har store forventningar til digitaliseringa av offentleg sektor, seier direktør Steffen Sutorius i Difi".

Tone Bratteteig: Digitalisering av offentlige tjenester betyr automatisering og forenkling av arbeidet i forvaltningen og samtidig at tjenestene gjøres mer tilgjengelige for befolkningen. Men digitalisering innebærer også å utnytte nye muligheter for både tjenester og måter å jobbe på som kan endre organisasjonen fundamentalt.  I foredraget presenterer Bratteteig også forskning om hvordan digitale tjenester oppleves av brukerne.

Mer info om de øvrige presentasjonene kommer

Om bidragsyterne

Hans-Jørgen Blomseth er prosjektleder i Nærings- og fiskeridepartementet. Blomseth er prosjektleder for regjeringens forenklingsarbeid for næringslivet. Han har bred erfaring fra over 30 år med lederstillinger i det private næringsliv, både i Norge og internasjonalt, innen økonomi, finans og som toppleder. Han har ledet dette arbeidet siden i 2012.


Morten Skodbo er direktør i Rambøll Management Consulting. Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen bygg & arkitektur, samferdsel, byutvikling, energi, vann, miljø & helse, olje & gass og management consulting. Rambøll har vært sentrale i utviklingen av en rekke av de sentrale virkemidlene i digitaliseringen av offentlig sektor, og vært en sentral aktør i arbeidet med forenkling for næringslivet. 


Tone Bratteteig er professor ved Institutt for Informatikk ved UiO. Hun leder Design av informasjonssystemer: en tverrfaglig forskningsgruppe som har fokus på menneske-maskin interaksjon og brukermedvirkning i design av IT. Forskningen dreier seg i stor grad om å studere faktisk bruk av IT og bruke kunnskap om positive og negative effekter til å designe alternative løsninger.


Ingrid Nikolic er prosjektleder for Digitalisering av sykefraværsoppfølging og seksjonsleder for HR-partner i Arbeids- og velferdsetaten. Hun har blant annet flerårig erfaring med prosjektledelse, tjenesteutvikling og prosessforbedring.


Robert Steen har siden 2015 vært Oslos byråd for finans. Steen er utdannet fra Handelshøyskolen BI med Master of Management- og Master of Business Administration-grader. Han har også satt i gang tiltak for å forbedre IT-kompetansen til ledere på alle nivåer, og satsing på helhetlig digital transformasjon av kommunens virksomheter.prosessforbedring.

 

 

Om Partnerforums nettverk og seminarserie om digitalisering i statsforvaltningen

Vi møter nye og revolusjonerende digitale muligheter, som også forvaltningen må ta i bruk og tilpasse sine målgrupper. Vi står ved terskelen til samfunnsovergripende forandringer som innebærer fantastiske muligheter mht. tjenester og menneskelig samhandling, men også betydelige farer og etiske dilemmaer. Utviklingen gjør at vi må ta stilling til store og til dels problematiske spørsmål rundt overvåkning, sikkerhet, sårbarhet, personvern, forskyvning av maktforhold.
Hvordan kan statsforvaltningen best møte disse mulighetene og utfordringene?  

Mål for nettverket:

  • Få fram aktuelle problemstillinger og forventninger, bevisstgjøre ansatte i hos våre partnere og bidra til utveksling av relevant erfaring/kunnskap.
  • Avholde nettverksserie (6 seminarer 2016-2018) om den raskt skiftende digitale virkelighetens innvirkning på statsforvaltningen.

Målgruppe: alle partneransatte som er opptatt av digitaliseringsarbeidet i statsforvaltningen. Nettverksseminarene er kun åpne for partnernes ansatte.

En arbeidsgruppe med representanter fra partnerne møtes mellom seminarene og fremmer forslag til seminarprogram.

For mer informasjon: se nettverkets nettside (link)

Emneord: Digitalisering, IKT, IKT Innovasjon, Kommunikasjon
Publisert 25. okt. 2017 14:23 - Sist endret 10. des. 2018 12:58