Tjenester på tvers - bedre samspill mellom forvaltning og brukere

Offentlig sektor er introvert, og nytenkning må til om vil skal bli bedre samordnet og mer innovative. Er tillitsreformen en del av løsningen? Hvordan kan departementene bidra til at innbyggerstemmen blir hørt av virksomhetene?

Roere som ror i takt

Roing krever samordning både blant roerne, og underordnet en styrmann/kvinne. Foto: Mitchell Luo, Unsplash

Om seminaret

Dette seminaret er en del av Partnerforums seminarserie der vi går i dybden på temaet Samordning i statsforvaltningen. Vi følger opp foregående seminarer og ser nærmere både på samspillet mellom brukerne og forvaltningen, og samordningsbehovet i forvaltningen. Vi får blant annet en presentasjon fra en ny doktoravhandling om statsforvalterens samordningsarbeid.  

Opptak av seminaret  

Del 1 - til pausen

Del 2 - etter pausen

Målgruppe

Alle partnerforums arrangementer er skreddersydd for å heve kompetansen til ansatte i statlig forvaltning, og dette seminaret er bare åpent for partnerne i Partnerforum. Du kan delta fysisk eller digitalt, og påmelding kreves i begge tilfeller. Lenke til streamen sendes ut på e-post like før.

Program:

12:00 Registrering og enkel servering

12:30 Velkommen ved Kåre Svensson, Partnerforums sekretariat, UiO

  • Tjenester på tvers – brukerorientert forvaltning
    Hvordan gå fra ord til handling innenfor brukerorientert forvaltning? 
    Seminarleder Petter Lodden, tidligere fagdirektør, nå rådgiver, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
  • Nytt departement setter innbyggerne i sentrum (PDF)
    Vi lever ikke våre liv i sektorer. De viktigste samfunnsutfordringene er sektorovergripende. 
    Christine Hamnen, konst. departementsråd, Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)

  • Kommentar ved Petter Skarheim, departementsråd, Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD)

  • Kommuneperspektivet: Hva trenger kommunene fra de to systemdepartementene KDD og DFD?  (PDF)
    Harald Danielsen, tidligere kommunedirektør i Arendal kommune

Pause - mingling og enkel bevertning
 

15:00 Panelsamtale ledet av Petter Lodden 
      
Delta i diskusjonen via Slido.com ved å bruke koden: # samordning

15:30 Slutt

Påmelding

Påmelding fysisk eller stream  

Deltakelse på seminarserien er forbeholdt ansatte hos partnerne og spesielt inviterte.
Du kan delta fysisk eller digitalt. Alle som melder seg på vil i forkant av seminaret få tilsendt lenke for streaming av seminaret.

Om innlederne og deres innledninger

Portrett av Petter LoddenPetter Lodden er tidligere fagdirektør hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, nå (pensjonist) rådgiver samme sted. Han var fagansvarlig for (styrings)dialogen mellom embetet og kommunene og ledet også Fylkesmannens faglige arbeid med kommunereformen i Vestfold, da 14 kommuner ble til 6. Han arbeidet tidligere i Kommunaldepartementet, der han bl.a. en periode ledet sekretariatet for Frikommuneforsøket.

Om foredraget: Departementene er systemansvarlige. Hvordan kan de legge til rette for nyskapning og mer brukerorienterte tjenester? Hvordan forbedre samspillet mellom stat og kommune? I det moderne Norge er de offentlige tjenestene og den offentlige myndighetsutøvelsen vevd sammen med folks privatliv på en fundamentalt annen måte enn bare for et par generasjoner siden. Barnehager og skoler er rammen for mye av hverdagslivet til våre barn og unge; tilsvarende for eldre og andre som er avhengig av offentlige tjenester for å kunne leve sine dagligliv. Konsekvensen er helt nye avhengigheter mellom folk og forvaltning, og det oppstår nye sårbarheter i samspillet mellom brukere og tjenester. På dagens seminar spør vi om forvaltningen er på høyde med denne utviklingen? Er vi åpne og innovative nok for å møte brukerbehov på måter som faktisk virker? Hvordan skal vi få vår sektor- og nivådelte forvaltning til å møte sammensatte brukerbehov på helthetlige måter? Hvordan kan staten legge bedre til rette for at kommunene skal klare å løse sine mangfoldige samfunnsoppdrag?er seminarets møteleder. Lodden er rådgiver hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Han har studert statsvitenskap og har i snart 30 år bl.a. hatt ansvaret for embetets kommunerettede samordningsarbeid og dialog med kommunene i Vestfold. Han har tidligere jobbet i Kommunalavdelingen i Kommunal- og moderniseringsarbeidet, der han bl.a. ledet frikommuneforsøket i flere år.

Portrett av Lars Erik Kjekshus

Christine Hamnen er konstituert departementsråd i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD). Hamnen har vært ekspedisjonssjef i Kommunal- og distriktsdepartementet siden 2021, og før det i Kulturdepartementet siden 2014. Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har også videreutdanning fra Handelshøyskolen BI.
 

Om foredraget: Tilliten til forvaltningen er under press. Hvordan kan forvaltningspolitikken bidra til bedre samordning på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer? 

Portrett av Petter Skarheim

Petter Skarheim er departementsråd for Kommunal- og distriktsdepartementet. Han var før dette departementsråd for Kunnskapsdepartementet, direktør i Utdanningsdirektoratet, og var også med på å opprette Udir i 2004. Fra 2011 til 2013 hadde han permisjon og fungerte som ambassaderåd i den norske delegasjonen til OECD. Skarheim er medlem i Partnerforums styringsgruppe
 

Portrett av Harald Danielsen. Foto: Arendals Tidende

Harald Danielsen er nylig blitt pensjonist etter ca. 30 år som kommunedirektør, Tvedestrand kommune 1992 – 98, Arendal kommune 1999-22. Han var i 8 år leder for KS sitt kommunedirektørutvalg. Han startet karrieren i Vegdirektoratet, har vært leder for interkommunalt selskap i Arendalsområdet på 1980- tallet og etatsjef i Aust-Agder fylkeskommune mellom de to kommunedirektørjobbene. 

Om foredraget: Kan lokalt handlingsrom og lokal involvering også gi bedre departementer? Nasjonal politikk og kommunal gjennomføring - utfordringer og løsninger. Forventninger til og muligheter i bedre samordning mellom stat og kommune, og mellom departementene

Portrettbilde av Ingebjørg HartoIngebjørg Harto er daglig leder i Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Fra 2017 til 2022 ledet hun NHOs Brussel kontor. Hun er advokat, har i en rekke år ledet NHOs Næringspolitiske og -juridiske arbeid, og deltatt i en rekke lovutvalg og offentlig utredninger.
LUP hjelper kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter med å gjennomføre innovative anskaffelser og har 14 ansatte som er innovasjonspådrivere og eksperter på hvordan man gjennomfører innovative anskaffelser fra forberedende fase til prosjektgjennomføring. LUP er eid av NHO, KS, Innovasjon Norge og NFR og jobber under 4 departementer.

Om foredraget: Årlig kjøpes det inn for 740 milliarder i stat og kommuner i Norge. Her ligger det et stort potensial for å utvikle nye og bedre løsninger for store samfunnsutfordringer, gjennom offentlig privat samarbeid. Kun 3,5 % av disse er innovative anskaffelser. LUP sitt oppdrag er å sikre god behovsavklaring og tidlig dialog med markedet, som er essensen i en innovativ anskaffelse. Offentlig – privat samarbeid bidrar til at akademia og offentlige behov treffer næringslivets innovasjonskraft. LUP kobler kunnskap og kommersialisering på viktige samfunnsutfordringer og løfter oss ut av "dødens dal".

 

Portrettbilde av Anne Cathrine HolthAnne Cathrine Holth er fagdirektør hos Statsforvalteren i Innlandet og høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet. Hun har grunnutdanning som lærer, med master i utdanningsledelse og har nylig tatt en doktorgrad med tema samordning i offentlig sektor. Hun har bred erfaring fra ulike stillinger innenfor utdanningssektoren, fra lærer, skoleleder og kommunalsjef på kommunenivået til utdanningsdirektør hos Statsforvalteren på det regionale nivået. Hun avsluttet i desember 2023 en offentlig doktorgrad, og hun var i hele ph.d-perioden ansatt hos Statsforvalteren i Innlandet. I dag har hun sin hovedstilling ved Høgskolen i Innlandet og en mindre stilling hos Statsforvalteren i Innlandet. Hva er målsettingen med samordning i offentlig sektor? Hvordan skal vi nå målsettingen?
Om foredraget: Hvordan kan statsforvalteren forstå og fylle sin samordningsrolle? Sektorisert stat og styringen fra nasjonalt nivå gir lite rom for å håndtere kompleksiteter i utfordringene. Det er spesielt statsforvalterens samordningsrolle som trekkes frem, men innholdet kan også ses ut ifra andre nivåer i offentlig sektor. Anne Cathrine Holth hevder at styringen i offentlig sektor gir lite rom for å forstå og gripe samordningsrollen slik at de komplekse utfordringene håndteres. Hun vil vise hvordan samordning må ligge som en overordnet tenkning dersom vi skal kunne nå målsettingen om helhetlige og sammenhengende løsninger i velferdssamfunnet.

Anne-Catherine Gustafson er politiinspektør ved Politidirektoratet  og leder av "Innbyggerstemmen" i politiet. Gustavson har jobbet i politiet siden 1990, hun er utdannet politi med videreutdanning innen ledelse ved BI, HINT, NTNU og PHS.

Om foredraget: Skal Politidirektoratet være brukerorientert må det jobbes på nye måter. Dette krever forskyving av makt, myndighet og beslutninger. Men er departementene villige til å bruke/lytte til innsikten vi finner? Politidirektoratets nybrottsarbeid med å skaffe bedre innsikt i brukernes behov var et av hovedtemaene på Partnerforums samordningsseminar nr 3 (Bedre offentlige tjenester med brukeren i sentrum. Hvordan kan vi samarbeide bedre med og for brukerne? Hvilken innsikt trenger vi?). En målsetning er at innbyggerne aktivt skal kunne påvirke hele organisasjonen. Hvilke utfordringer møter direktoratet i dette arbeidet?

Partnerforums seminarserie om samordning i statsforvaltningen 

Samordning er et krevende tema for statsforvaltningen. Hvorfor er det et ekstra trykk på dette nå?  Målet er å få fram aktuelle problemstillinger og forventninger, bevisstgjøre ansatte i statsforvaltningen og bidra til utveksling av relevant erfaring/kunnskap. Seminarene er kun åpne for partnernes ansatte og spesielt inviterte. Vi ønsker å lære mer av hverandre og vil presentere cases med dilemmaer og løsninger med overføringsverdi på tvers av sektor og nivå.

Behovet for samordning er økende i takt med en stadig mer kompleks og sektorisert virkelighet.  Økt brukerorientering krever at staten evner å samordne seg bedre på tvers av etater og sektorer. Smart på innsiden – enkel på utsiden; hvilken - og hvor mye stat trenger vi? Gjenstridige problemer går på tvers av sektorer og kan ikke deles opp og fordeles til avgrensede ansvarsområder og krever samordning på et høyere nivå. Hva innebærer og krever slik samordning – både i teori og praksis? Hvilke utfordringer står ledere og medarbeidere overfor når de skal manøvrere i denne kompleksiteten?

Tidligere seminarer:

  1. Hemmes samordning av sektorprinsipp og ministerstyre?

  2. Staten som regional samordner ved tverrgående samfunnsutfordringer

  3. Bedre offentlige tjenester med brukeren i sentrum

  4. Vi må endre finansieringsmekanismer for å styrke utviklingsarbeidet på tvers

 

Arrangør

Partnerforum
Emneord: Forvaltningspolitikk, samarbeid, Kommunikasjon, Styring
Publisert 14. feb. 2024 17:26 - Sist endret 24. apr. 2024 12:23