Forskningdata ved prosjektavslutning

Ved prosjektslutt må du først ta stilling til hva som skal slettes og hva som skal tas vare på. Videre må du avgjøre/vurdere hva som skal gjøres tilgjengelig etter prinsippet "så åpent som mulig, og så lukket som nødvendig".

Sjekk og tenk gjennom følgende spørsmål:

Beskrivelse og lisens

Uavhengig av hvor dataene arkiveres er proveniens i form av informasjon om hvor og hvem som har samlet, beskrevet og arkivert dataene viktig å ta med. Dette kan dokumenteres i en README-fil: Se generell mal for DataverseNO README File (zenodo.org).

Data som skal arkiveres må eksporteres til arkivvennlig åpne formater. Der mye informasjon går tapt ved eksport, kan du vurdere å ta vare på originalformatet. Les mer om filformater

Lisensene bør være internasjonalt anerkjente, maskin- og menneskelesbar, samt  legge så få begrensninger som mulig på tilgang, gjenbruk og videredistribusjon av dataene. Les mer om lisenser

Hvor åpent?

I sin politikk for forskningsdatahåndtering sier UiO at forskningsdata skal gjøres åpent tilgjengelig for videre bruk, under like vilkår, så fremt det ikke er juridiske, etiske eller sikkerhetsmessige grunner til ikke å gjøre det. Les mer om hva "så åpent som mulig" innebærer.

Data som er delt åpent vil det også være lettere for deg som forsker å gjenbruke i fremtidig forskning, dersom ansettelsen ved UiO opphører. 
 

Neste steg: Arkivering av forskningsdata

Hovedside for forskningsdatahåndtering