Fordelingsmodellen ved UV

UV etablerte en ny intern fordelingsmodell med effekt fra budsjettåret 2010. Denne ble revidert men ikke fundamentalt endret med effekt fra 2014.

Siste års fordelinger

De siste årenes fordelinger mellom enhetene ved UV er tilgjengelige for nedlasting.

Utvikling av modellen ved UV

Etter den omfattende endringen av universietets tildelingsmodell fra budsjettåret 2009 gav Fakultetsstyret ved UV i styremøtet den 13. mars 2009 sin tilslutning til at arbeidet med utvikling av en ny, intern fordelingsmodell ved fakultetet skulle gjennomføres med fem sentrale forutsetninger:

  1. Sikre at modellen tydeliggjør fakultetets eksisterende aktivitetsnivå, og inneholder gode insentiver for strategisk utvikling;
  2. Bestrebe at koblingen mellom inntekt på fakultetsnivå og inntektsskapende aktivitet på enhetsnivå er så tydelig som mulig;
  3. Vurdere forenklingspotensial i fordelingsmodellen og gjøre datagrunnlaget mindre arbeidskrevende;
  4. Arbeide for at den nye fordelingsmodellen er operativ på fakultetet fra og med 2010;
  5. Tilrettelegge for mekanismer som sikrer at store konsekvenser for den enkelte enhet ved overgang til ny modell modereres.

Arbeidet ble gjennomført med utgangspunkt i at den skulle fungere inntektsnøytralt i forhold til 2009, og med tanke på strategisk stimulans og forenkling ble den også lagt så tett opp til UiOs tildelingsmodell som mulig.

Primærelementer i modellen

I tråd med UiOs modell fordeler UVs modell inntektene fra forskning og utdanning, samt øremerkinger direkte og ubeskåret til enhetene - med noen få unntak:

Publisering

UiOs tildelingsmodell (som baserer seg på KDs tildelingsmodell) gir svært liten uttelling for publiseringspoeng. Dette understøtter fakultetets satsing på styrket publisering på en lite tilfredsstillende måte, og fakultetet har derfor firedoblet tildelingen per publiseringspoeng for å stimulerer til økt publisering ved enhetene.

Grunntildeling

Det er en del grunnkostnader forbundet med enhetsstatus - enten det er snakk om et større fakultet eller et mindre senter. Vi mener UiOs tildelingsmodell burde hensyntatt dette, og har bakt inn en slik mekanisme i vår egen fordelingsmodell til enhetene. Fakultetet har imidlertid gåt bort fra dette i den reviderte modellen fra 2014, og grunntildelingen er ikke lenger en inntektsvariabel. Fjerningen hadde imidlertid ingen økonomisk effekt på implementeringstidspunktet da korrigeringer ble gjort i studieplassfordelingene for å sikre

Enkelte andre tilpasninger ble også gjennomført i forbindelse med etableringen av "utgangspunktet" i den nye modellen, eksempelvis en viderefordeling av studieplasser til enhetsnivå (som tidligere kun var utført ned til fakultetsnivå), implementering av en husleie-mekanisme slik at den enkelte enhet selv beholder eventuelle innsparinger/ utgifter ved redusert/ økt arealbruk m.v.

Les mer i virkemåte-notatet.

Endringer i 2014 og 2015

Modellen ble revidert  med tilsvarende mandat og prosess i 2013 for effekt fra 2014. Denne gangen ble imidlertid modellens fundamentale virkemåte ikke endret. Fokuset lå i stedet på forenklinger, en mer pedagogisk struktur og styrket robusthet for endringer. For å sikre at endringene ikke hadde refordelende effekt ble studieplassene justert mellom enhetene slik at nettotildelingen forble upåvirket av endringene. Merk at selv om virkemåten i hovedsak er den samme som før så er det gjennomført enkelte endringer i 2014 (som også reflekteres i den reviderte 2013-modellen) i tråd med modellutvalgets innstilling, og vedtak i Fakultetsstyret 22. mai 2013.

I september 2014 vedtok Fakultetsstyret å redusere insentivmekanismen for publiseringsmultiplikatoren fra 4x UiOs tildeling og ned til 2x UiOs tildeling. For 2015 kompenseres enhetene med tilsvarende beløp under fanen satsinger slik at nettotildelingen for 2015 forble upåvirket av endringen.

Publisert 20. mai 2015 15:52 - Sist endret 9. okt. 2015 18:01