Innbyggermedvirkning for bedre implementering av politiske beslutninger

Hvordan kan vi samarbeide bedre med privat - og frivillig sektor for løsning av våre samfunnsoppgaver?  Aktualitetsseminar om hvilke muligheter innbyggermedvirkning åpner for.

  • Hva er de viktigste utfordringene og mulighetene ved innbyggermedvirkning og samskaping? 
  • Erfaringer med samskaping fra KS, Oslo kommune og Danmark.

 

Program

12:00

Registrering og enkel bevertning

12:30

Velkommen ved Partnerforums sekretariat

 

12:35

Samskaping  – om status, bakgrunn, arbeidsmåter og effekter  (PDF)
Anne Romsaas, seniorrådgiver innovasjon,  KS
 

13:05

13:35

Pause

13:50

Designprosesser for offentlig sektor - om å involvere innbyggere i tjenesteutvikling
Kaja Misvær Kistorp, Designit Oslo

14:20 Erfaringer med innbyggerinvolvering i tjenesteutvikling for å sikre effektiv iverksetting av beslutninger   (PDF)
Trine Lind, fagsjef digitalisering i Oslo kommune
 

14:30

Diskusjon med innspill fra salen ledet av Trine Lind

15:30 Slutt

Program (pdf)

Påmelding

Aktualitetsseminarene er forbeholdt ansatte hos partnerne

 

Om innlederne

 

 

Anne RomsaasAnne Romsaas er seniorrådgiver i KS – Kommunesektorens organisasjon, innenfor området Forskning, Innovasjon og Digitalisering. KS representerer alle landets kommuner og fylkeskommuner, og jobber for en selvstendig og nyskapende kommunesektor. Anne er utdannet sosiolog ved UiO, og har jobbet mange år i Oslo kommune med tjenesteinnovasjon, strategisk kompetanseutvikling og digitalisering. I KS jobber hun med utviklingsprosesser og interessepolitisk arbeid som styrker kommunal sektors evne til innovasjon og nyskaping. Hun sitter i styret i Nasjonalt program for Leverandørutvikling, og jobber mye med innovative offentlige anskaffelser, offentlig-privat samarbeid, tjenesteinnovasjon, samskaping og innbyggerinvolvering.

 

Jacob Torfing er professor i politik og institutioner på Roskilde Universitet i Danmark og professor 2 på Nord Universitet i Norge. Han er daglig leder av the Roskilde School of Governance og forsker, publiserer og blogger innenfor 'netværksstyring', 'samarbejdsdrevet innovation', 'offentlig ledelser' og 'omstilling af den offentlige sektor til en arena for samskabelse'.

 

 

 

 

Kaja Misvær Kistorp er utdannet tjenestedesigner fra Aalborg universitet, og er spesialist på brukerdrevne innovasjonsprosesser og utvikling av offentlige tjenester. Hun var med på å etablere Designit Oslo (2007) og har arbeidet tre år på Arkitektur – og designhøgskolen i Oslo med å etablere et strategisk initiativ innen Design for offentlige tjenester.  Hun er i dag ansvarlig for tjenestedesign i Designit Oslo, hvor hun bl.a. arbeider med å forbedre brukeropplevelsen til organisasjoner som Forskningsrådet, Utdanningsdirektoratet og Statsbygg. I tillegg underviser Kaja i tjenestedesign i offentlige tjenester på AHO.

 

Trine Lind leder program for elektroniske tjenester til innbyggere og næringsliv i Oslo kommune og er fagsjef for digitalisering. Hun er utdannet forvaltningsinformatiker fra universitetet i Oslo – som handler om sammenhengen mellom teknologi, juss og organisasjonsutvikling. Trine har  erfaring fra både strategiske og operative roller i digitalisering av offentlig sektor. Programmet har i dag en portefølje på mer enn 30 prosjekter knyttet til digitalisering av tjenester til innbyggere og næringsliv. Hun har ledet prosjekt for felles funksjonalitet og løsninger i kommunens arbeid med digitalisering. Har tidligere arbeidet med IKT-strategi og elektronisk samhandling i IKT-staben til Nav-direktøren, IKT-politikk i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, samt personvern og informasjonssikkerhet i Rikstrygdeverket.

 

Om innleggene

Anne Romsaas sitt innlegg tar for seg Samskaping og involvering av innbyggere som likeverdige parter i utvikling av nye løsninger og modeller. Hvordan jobber kommunene med samskapende sosial innovasjon og hva er erfaringene?

Jacob Torfing vil forelese om: "Vores samfund står overfor store komplekse problemer, som kalder på nye og innovative løsninger. Ny forskning har vist at tværgående samarbejde mellem forskellige relevante og berørte parter er den mest potente innovationsstrategi. Samarbejde skaber bedre problemforståelser, større iderigdom og fællesejerskab, som letter implementeringen. Samtidig forandres vores forestilling om indbyggermedvirken, som ikke længere blot handler om at styrke demokratiet og fremme borgernes selvstyring, men om at gøre indbyggerne til en aktiv ressource i udvikling af innovative løsninger, som vi skaber sammen. Denne udvikling stemmer fint overens med den nye interesse for samskaping, som kan stimuleres gennem etablering af platforme og arenaer og udvikling af nye former for lederskab."

Kaja Misvær Kistorp skal forelese om hvordan man utvikler offentlige tjenester basert på innbyggeres behov gjennom bruk av tjenestedesign. Hun vil forklare hva tjenestedesign er, hvilke prinsipper tjenestedesignere jobber etter og verdien som skapes gjennom praktiske eksempler.

Trine Lind sitt innlegg vil ta for seg hvordan vi skal gå frem for å sikre innbyggerinvolvering, helhet og konsernperspektiv. Oslo kommune har store ambisjoner og visjoner for å lykkes med digitalisering av kommunens mer enn 200 tjenesteområder fordelt på 50 virksomheter og mer enn 50.000 ansatte. Politisk ledelse «slår alarm» om den digitale transformasjonen. Vår erfaring viser at tjenestedesign, brukerreiser og labs er sentrale virkemidler/metoder. Innen produktutvikling er tjenestedesign og brukerreiser etablerte metoder. Oslo kommune valgte for flere år siden denne tilnærmingen for å løse en utfordring som det har vært snakk om i mange år: en fragmentert og lite sammenhengende offentlig sektor med stor organisatorisk kompleksitet. Behovet for tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid er sentralt og synliggjøres gjennom visualisering av det juridiske, organisatoriske og tekniske samspillet.

 

Emneord: Samskaping, Digitalisering, innbyggere, medvirkning
Publisert 31. jan. 2018 12:30 - Sist endret 5. juli 2018 12:52