Høstkonferanse: Fremtidens kompetansebehov i staten

Vi som er ansatt i statsforvaltningen skal ivareta borgerne og demokratiet. Hva slags kompetanse trenger offentlig forvaltning i dag og i fremtiden? Hvordan lærer vi, og hvordan vet vi at kompetansetiltakene virker? 

Her viser lederen for universitetets elektroniske regneanlegg Per Ofstad frem regneanlegget som for første gang ble benyttet i kommunevalget i 1967

Kompetansebehov endrer seg i takt med samfunnet. Her viser lederen for universitetets elektroniske regneanlegg Per Ofstad frem regneanlegget som for første gang ble benyttet i kommunevalget i 1967. Også avbildet: rektor Vogt, universitetsdirektør Trovok og prorektor Brodal. Foto: NTB

Byråkratene - menneskene i staten - er en helt sentral ressurs, og kompetansen vi besitter må ivaretas og utvikles. Hvilken kompetanse er spesifikk for offentlig sektor, og hvordan kan denne forvaltes best mulig? Hvordan forbereder forvaltning og utdanningsinstitusjoner seg til fremtidens kompetansebehov? Partnerforum legger til rette for en dagskonferanse om dette temaet, og inviterer alle interesserte til å delta fysisk på arrangementet som vil finne sted i universitetets aula. Dette arrangementet vil ikke strømmes da vi ønsker å bidra til nettverksbygging og samtaler på tvers av virksomheter.

 

 

 

 

Program

08:30

Kaffe/te og enkel servering i Domus Bibliotheca (Obs! Det er ikke lov å ta med mat og drikke inn i aulaen!)
Registrering i Aulaen

09:00 Velkommen ved UiOs viserektor Bjørn Stensaker

09:10

Kompetanse i offentlig forvaltning:  Hvordan skape vilkår for utvikling av individuell og kollektiv ekspertise? ved professor Sten Ludvigsen, Institutt for pedagogikk, UiO

09:25

Tilgang til kunnskapen som finnes: Hvordan kan Kudos bidra til å heve kompetansen til ansatte i forvaltningen? ved prosjektleder John-Olav Sæter, DFØ 
09:40 Implementering i tidlig fase - evaluering av fagfornyelsen ved Gaute Heyerdahl, Avdeling for forskning og internasjonale studier i Utdanningsdirektoratet
09:55 Hva vet vi om omfanget i evalueringer, og hva lærer vi av dem? ved forsker Hilde Reinertsen, Senter for teknologi, innovasjon og kultur, UiO
10:15 Pause med kaffeservering i Domus Bibliotheca - OBS: Det er ikke lov å ta med mat og drikke inn i aulaen!
10:30

Hvordan bør akademia forberede seg på fremtidens kompetansebehov? 
Korte innlegg og panelsamtale ved 

  • Bjørn Stensaker, viserektor ved UiO
  • Bjørn Erik Mørk, professor ved Institutt for strategi og entreprenørskap Handelshøyskolen BI
  • Arild Henrik Steen, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet
  • Carina Hundhammer, leder for høyere utdanning- og forskningspolitikk i Abelia 
  • Kristin Danielsen, konstituert områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet 
  • Panelsamtalen ledes av journalist og forfatter Linn Stalsberg
11:40 Lunsj i Domus Bibliotheca
12:40 Livslang læring og arbeidsrelevans – kompetansepolitikkens betydning for statsforvaltningen
ved ekspedisjonssjefene Anne Line Wold og Erik Blom-Dahl, Kunnskapsdepartementet
13:00

Fremtidens kompetansebehov i staten
ved direktør Sveinung Skule, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

13:15

Tverrgående kompetanse for fremtidens forvaltning
ved professor Thomas Hoholm, Handelshøyskolen BI

13:30 Pause

13:45

Hva slags kompetanse trenger offentlig forvaltning i dag og i fremtiden?

Korte innlegg og panelsamtale ved 

  • Departementsråd Petter Skarheim, Kunnskapsdepartementet
  • Utenriksråd Tore Hattrem, Utenriksdepartementet
  • Departementsråd Heidi Heggenes, Justis- og beredskapsdepartementet
  • Departementsråd Tom Rådahl, Klima- og miljødepartementet
  • Departementsråd Eivind Dale, Kommunal- og distriktsdepartementet
  • Direktør Sveinung Skule i HK-Dir leder samtalen
15:15 Slutt

Påmelding

 

Påmelding

 

Om innlederne

Bildet kan inneholde: briller, smil, erme, gest, halsbånd.Sten Ludvigsen er professor i læring og digitalisering ved Institutt for pedagogikk, UiO. Han har gjennomført studier av bruk av digitale omgivelser og ressurser de siste 20 årene i skole og arbeidsliv, og ledet arbeidet med NOU 21014:7 og NOU 2015:8 om fremtidens skole. Han var dekan ved det Utdanningsvitenskapelige fakultet fra 2017-2020.  Ludvigsen har arbeidet med digitale, sosiale og kognitive dimensjoner i design av omgivelser for læring i en rekke nasjonale og internasjonale prosjekter. 
Sten vil ta utgangspunkt i at samfunnet står midt en rekke store endringsprosesser der prioriteringer stadig vil bli mer avgjørende. Spørsmål om kompetanseutvikling bør rettes mot hvordan vi kan koble sammen ulike typer av ekspertise fra flere kunnskapsområder. I dette inngår utvikling av generiske kompetanseområder knyttet til beslutninger, digitalisering og systemkunnskap koblet til dyp innsikt i spesialiserte kunnskapsdomener. Er forvaltningen "rigget" for utvikling av kollektiv ekspertise?  

Viserektor Bjørn StensakerBjørn Stensaker er viserektor for høyere utdanning ved UiO og forøvrig professor ved Senter for læring og utdanning. Hans akdemiske interesser retter seg blant annet mot høyere utdanning, styring og organisering av utdanningsinstitusjoner og utdanningsreformer. Bjørn vil delta i panelsamtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.
 

John-Olav Sæter, DFØJohn-Olav Sæter er statsviter og seniorrådgiver i Divisjon for styring, organisering og ledelse i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. John-Olav er prosjektleder for Kudos - nettstedet som samler 17 000 kunnskapsdokumenter i offentlig sektor på ett sted. Dette er et verktøy som skal bidra til kunnskapsdeling på tvers og bedre samordning. Hvordan kan Kudos bidra til å heve kompetansen vår og sikre at vi har god og relevant kunnskap? 

 

Portrett av Gaute Heyerdahl. Gaute Heyerdahl er ansatt i Avdeling for forskning og internasjonale studier, Utdanningsdirektoratet. Han har en PhD fra Norges idrettshøgskole, og jobber som prosjektleder i Utdanningsdirektoratet for evalueringen av fagfornyelsen.

 

 

Hilde Reinertsen, UiOHilde Reinertsen er historiker og ansatt som forsker ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved UiO, der hun blant annet leder det pågående forskningsprosjektet Evalunation. Dette prosjektet tar for seg evalueringsfaget og hva vi egentlig ser når vi evaluerer, og hvordan evalueringsmetodene påvirker hva vi kan se. 

 

 

Professor Bjørn Erik MørkBjørn Erik Mørk  er organisasjonssosiolog og førsteamanuensis i innovasjon ved institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI. Han er Programdirektør for helse og leder sammen med Thomas Hoholm forskningssenteret Senter for helseledelse ved BI. Videre er han fagansvarlig for den nasjonale lederutdanningen i primærhelsetjenesten, og for Topplederprogrammet i helsesektoren.  I sin forskning trekker han på praksisbaserte perspektiver for å belyse temaer som innovasjonsprosesser, læring, tverrfaglig samarbeid, grensearbeid, makt og teknologiens betydning i organisasjoner. Bjørn Erik vil delta i panelsamtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.

Carina Hundhammer, AbeliaCarina Hundhammer er leder for forskning og høyere utdanning i Abelia, og har 20 års erfaring fra Forsknings- og høyere utdanningssystemet. Hun har lang erfaring på EUs rammeprogram for forskning og innovasjon også knyttet til EU politikken og kjenner derfor til tverrsektorielt samarbeid med offentlig sektor godt. Tidligere har hun vært leder for forskningspolitikk ved SINTEF, forskningsdirektør ved Høyskolen Kristiania og flere år i Norges Forskningsråd. Carina vil delta i panelsamtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.

Professor Bjørn Erik MørkArild Henrik Steen var Arbeidsforskningsinstituttets instituttdirektør fra 2005-2018, og har også fungert som prosjektleder for flere av instituttets prosjekter relatert til områdene arbeidsmiljø, arbeidslivspolitikk og integrering. Han har også arbeidet med tema som arbeidsmarked og sysselsetting, organisasjonsforhold i arbeidslivet, arbeidsmiljø, lønnsdannelse og forhandlingssystem, rekrutteringsforhold, yrkesvalg, og næringspolitikk. Steen har utviklet Arbeidslivsbarometeret - en årlig statusrapport om tilstanden i norsk arbeidsliv når det gjelder lønnsdannelse, organisasjonsforhold, kompetanse, arbeidsmiljø og inkludering. De senere årene har Steen jobbet med utvikling av etterutdanningstilbud på AFI/OsloMet. Arild vil delta i panelsamtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.

Kristin Danielsen, ForskningsrådetKristin Danielsen er konstituert områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet. Kristin har en doktorgrad frå University of Kentucky seks års erfaring fra næringslivet før hun startet i Forskingsrådet i 2002. Kristin vil delta i panelsamtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.
 

Linn Stalsberg er sakprosaforfatter, sosiolog og journalist, og vil lede samtalen om hvordan akademia bør forberede seg på fremtidens kompetansebehov.

 

 

 

Anne Line WoldAnne Line Wold er ekspedisjonssjef i avdeling for høyere utdanning, forskning og internasjonalt arbeid i Kunnskapsdepartementet, har blant annet jobbet med livslang læring og finansiering av universiteter og høyskoler.  Anne Line vil sammen med Erik Blom Dahl se på kompetansepolitikkens betydning for statsforvaltningen.
 

Erik Blom-DahlErik Blom-Dahl er ekspedisjonssjef i Avdeling for videregående opplæring, fagskole og kompetansepolitikk i Kunnskapsdepartementet. Han har jobbet i flere avdelinger i KD, og har vært ekspedisjonssjef i BLD, JD og kommunaldirektør i Oslo kommune.

Om innlegget til Anne Line og Erik: Ulike syn på kunnskap, kompetanse og ferdigheter påvirker hvordan vi utformer politikk, styrer og dimensjonerer utdanningstilbud og rekrutterer. Hva har vært politikken de siste 20 årene? Vil en situasjon med mangel på arbeidskraft, økende internasjonal uro og nødvendigheten av et grønt skifte påvirke hvordan vi utvikler kompetansepolitikken fremover?

 

Sveinung SkuleSveinung Skule er direktør for Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Skule har doktorgrad i industriell økonomi fra Norges Tekniske Høgskole (nå NTNU). Han har vært forsker og forskningsleder ved forskningsstiftelsen Fafo, forskningsdirektør ved Høgskolen i Oslo (nå OsloMet), og i perioden 2010 – 2020 ledet han Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Han er også leder for Kompetansebehovsutvalget. Sveinung vil holde et innlegg om fremtidens kompetansebehov, der han forteller om utvalgets arbeid og ser på konkrete kompetansebehov i departementene. I tillegg vil han lede panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

Thomas HoholmThomas Hoholm  er førsteamanuensis og instituttleder ved Strategi og entreprenørskap, Handelshøyskolen BI.  Hans forskingsfelt inkluderer organisasjoner, innovasjon og innovasjonsledelse, entreprenørskap og kunnskap/læring.

 

 

Departementsråd Petter SkarheimPetter Skarheim er departementsråd i Kunnskapsdepartementet.  Før det var han direktør i Utdanningsdirektoratet i 12 år, og har blant annet erfaring som ekspedisjonssjef i samme departement og som ambassaderåd i den norske delegasjonen til OECD. Petter vil delta i panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

 

Utenriksråd Tore HattremTore Hattrem er utenriksråd i Utenriksdepartementet og har tidligere vært ambassadør og statssekretær i samme departement. Tore vil delta i panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

 

 

Departementsråd Heidi HeggenesHeidi Heggenes er departementsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, og har tidligere jobbet som ekspedisjonssjef på Statsministerens kontor og som ekspedisjonssjef i Finansdepartementet. Heidi vil delta i panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

 

Eivind DaleEivind Dale er departementsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Han var ekspedisjonssjef i kommunalavdelingen fra 2000.  I 2006 ble han departementsråd for Kommunal- og regionaldepartementet, etter hvert Kommunal- og destriktsdepartementet. Eivind vil delta i panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

 

Departementsråd Tom RådahlTom Rådahl har siden 2011 vært departementsråd i Klima- og miljødepartementet. Han har før det lang departementserfaring fra både Samferdselsdepartementet, Finansdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Tom vil delta i panelsamtalen om hva slags kompetanse offentlig forvaltning trenger i dag og i fremtiden.

Emneord: Forvaltningspolitikk, Kompetanse, Demokrati, Styring, Effektivitet, Ledelse
Publisert 30. juni 2022 11:32 - Sist endret 7. nov. 2022 10:02