Importer data fra Nettskjema til SPSS

I Nettskjema har du mulighet til å laste ned alle leverte besvarelser som en tabulatorseparert fil. Denne kan importeres til SPSS for videre databehandling og analyse.

Hvis du ønsker egne variabelnavn knyttet til spørsmålsstillingene og numeriske verdier til svaralternativene kan dette gjøres ved å bruke kodeboken.
Les mer om kodebok i Nettskjema
Les også Last ned Nettskjema-kodebok som SPSS-syntaksfil

Merk: denne veiledningen gjelder ikke for skjemaer koblet til Tjenester for Sensitive data (TSD). Se egen dokumentasjon for TSD-skjemaer. Hvis du vil kan du aktivere kodebok i Nettskjema og legge inn variabelnavn og skårer/kodetall der.

Slik importerer du data til SPSS

Når undersøkelsen er ferdig, laster du ned alle de innleverte besvarelse fra Nettskjema som en kommaseparert fil (.txt). Legg filen i en egen mappe.

Start SPSS. Hvis det kommer opp en skjermbilde som spør What would you like to do - trykk på Cancel

Gjør menyvalget: File > Import data > Text data. I dialogen som kommer opp velger du Text som filtype og Unicode (UTF-8). Bla deg så frem til mappen du har lagret filen fra Nettskjema i og trykk på Open:

Da starter en Text Import Wizard. Huk av for No på spørsmålet Does your text file match a predefined format. Trykk så på Next/Continue:

Her velger du Delimited og Yes - variabelnavn er inkludert på toppen av filen. Velg Period som desimaltegn:

Feltet The first case of data begins skal ha verdien 2. Huk av for Each line represents a case og All of the cases:

På spørsmålet Which delimiters appear between variables? kan du fjerne alle markeringer unntatt Semicolon.

SPSS gjetter nå på hvilke typer variabler du har. Dette går bra så lenge det er mye data. Noen variabler er statiske, det vil si at de er lagt på utenom svardataene. Disse er prefixet med $, men $ er et spesialtegn i SPSS. Den vil da prefixe med en ytterlige @. Du kan selve endre på variabelnavn dersom det er ønskelig. Hvis ikke kan du bare trykke neste. I noen tilfeller med lite data må du angi om variabler er tekst, tall, dato e.l. Marker den aktuelle variabelen i forhåndsvisningen og endre Data format fra Automatic til det riktige.

Om du ønsker å bruke SPSS syntax velger du her Yes under Would you like to paste the syntax. Om du ikke ønsker dette velger du No.Trykk på Finish:

Hvis du har brukt kodebok-funksjonen i Nettskjema:
Last ned og bruk Nettskjema-kodebok som SPSS-syntaksfil

Søk i veiledningene
Kontakt brukerstøtte:

Ring oss

Vi har åpent mellom 08:30 og 17:00 på hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 på lørdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din forespørsel via e-post til: it-support@uio.no.

Gå til e-post

Book et videomøte over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videomøte

Chat med oss

Vår chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 på hverdager.

Åpne chat
Publisert 2. apr. 2012 14:01 - Sist endret 22. mai 2024 14:34