English version of this page

MED-nytt, nr 5 – 2023

I denne utgaven av MED-nytt kan du lese om blant annet: Åpen dag. Seminar for undervisere om ChatGPT. Inspirasjonsseminar om finansiering. Få også med viktige frister og spennende arrangementer i kalenderen.

MED-nytt.

Leder:Dekan Hanne Flinstad Harbo
Vi blir gjerne kjent med flere miljøer

Hverdagen er i full gang for dekanatet, men de vil gjerne treffe flere ved fakultetet. Inviter gjerne på besøk til deres faste møte.

Campus innlandet, forbedring av studieprogrammene, videreutvikling av postdoktorprogram og Ph.d.-program er blant noen av sakene på dagsordenen.

Denne uken er det også både kvinnedag og Åpen dag på UiO for rekruttering av nye studenter. Takk til alle hos oss som bidrar til at Åpen dag skal bli en så stor suksess som den pleier å være.

Les hele lederartikkelen

Seminar for undervisere om ChatGPT 

Visedekan for studier Eli Feiring ber fakultetets undervisere om å få med seg LINK-seminar om ChatGPT, både for å lære hvordan det fungerer, men også for å se på muligheter og utfordringer med dette i undervisningen.

Snakk om: ChatGPT, hva gjør vi nå?
LINKs "Snakk om" vil dette semesteret handle om ChatGPT og AI. Ressurspersoner fra ulike fagmiljøer ved UiO inviteres sammen med alle interesserte til tre morgenseminarer og en workshop. 

Les også: Rektoratbloggen: Kunstig intelligens krever pedagogisk intelligens av Bjørn Stensaker, viserektor for utdanning

foredragsholderne på inspirasjonsseminareneInspirasjonsseminar om finansiering

Er du interessert i å søke om midler fra Horizon Europe? Meld deg på fakultetets nettseminarer om ERC-stipend (del I) og samarbeidsstipend (del II) (på engelsk), hvor forskerkollegaer deler sine erfaringer med skriveprosessen og drift av prosjekter. – UiO gjør det bra i konkurransen om ERC-midler, sier forskningsdekan Jan Bjålie. – Denne suksessen kan andre bygge på og jeg oppfordrer våre forskere til å følge med på hvilke muligheter som finnes. Kom på webinarene! Les også disse nye oversiktssakene:

 

illutrasjon tildeling av milder fra EUHar du en ERC-søknad i magen? The European Research Council (ERC) finansierer forskere både tidlig i karrieren og på mer etablert nivå. Et ERC-stipend gir muligheten til å følge egen forskningsidé over fem år, og er blant de mest prestisjefylte bevilgningene en forsker kan oppnå. Les mer og meld deg på erfaringsdelingswebinar 23. mars.

 

offisielt horisont europabildeBygg deg opp for Horisont Europa EUs rammeprogram Horisont Europa byr på mange finansieringsmuligheter innen helseforskning. Les mer i denne saken og meld deg på fakultetets webinar 23. mars for å lære fra andres erfaringer. 

 

Studier

Nytt e-læringskurs i EKG skal øke nyutdannede legers ferdigheterMathis Korseberg Stokke, Knut Gjesdal og Michael Bjaanes

Professor Mathis Korseberg Stokke og professor emeritus Knut Gjesdal har utviklet e-læringskurset i EKG sammen med Michael Bjaanes, pensjonert sykepleier og illustratør. 

Kurset har vekket internasjonal oppmerksomhet og tas også i bruk i USA. Studenter og nyutdannede leger lærer å tolke EKG basert på kunnskap om anatomi og fysiologi. – Ved fakultetet er vi opptatt av å utvikle gode e-læringsressurser som dette nye kurset i EKG. Det er stor stas at andre universiteter i inn- og utland også får nytte av dem, sier studiedekan Magnus Løberg.

Studerer helse og helsepolitikk i et globalt perspektivillustrasjonsbilde av studenter ved MED

Med en mastergrad i International Community Health fra Medisinsk fakultet ved UiO, får studentene et globalt perspektiv på helse og kan jobbe med å realisere globale mål for universell helsedekning.

Et multikulturelt og multidisiplinært masterprogramstudentene på masterprogrammet

International Community Health er et multikulturelt og multidisiplinært masterprogram. Den nye mastergraden gir studentene kunnskapen og ferdighetene de trenger for å gå videre med en karriere innen global helse.

Informasjon til ansatte

Ledelsens møter

Lederforum: Oversikt over vårens møtedatoer. Se referat fra forrige møte 28. februar. Neste møte er 14. mars, frist for innmelding av saker 9. mars.

Oversikt over Fakultetsstyremøtene. Her finner du agenda og referat. Neste møte: 7. mars

Møter i Universitetsstyret i 2023. Forrige møte var møte 7. mars. Møtene streames og er åpne for alle som vil følge med. Førstkommende møte er 5. mai.

Frister

Kurs og arrangementer

Se UiOs kurskalender for oversikt over alle tilgjengelige kurs. Se også oppdaterte oversikter over kurs fra UiO:IT og Bibliotek for medisin og realfag.
Oppdatert oversikt: Kommende disputaser.

Våren 2023: Ny arrangement-serie i Domus Bibliotheca, Universitetets nye formidlingsarena på Universitetsplassen: Forskere fra ulike disipliner ved UiO tar for seg hjernen i satsingen «Hjernen i sentrum».

Hjernens kapasitet og vår hukommelse var første tema i serien. Det ga publikumsrekord! Les om arrangementet og se bilder her.

  • 14. mars kl. 17 19:30:  Kva skjer med demokratiet? Kva skal vi gjere for å halde demokratiet ved like? Og kva ansvar har universitet og forsking for demokratiet si tilstand? Bli med på lanseringa av UiO:Demokrati!

  • 14. mars Want to understand Norwegian Working Culture? The Norwegian working environment is full of social norms and unwritten rules. The aim of this workshop is to provide participants with interesting and fun, but also important and useful insights into such norms and rules. For both non-Norwegian researchers and Norwegian staff at UiO, the workshop is highly recommended!

  • 23. mars Inspirasjonsseminar: Experiences from EU grant holders: ERC and Horizon collaborative grants Part I: 10.00-11.30 ERC Starting and Consolidator grant and Part II: 12.00-13.30 Collaborative grants. Join in on one or both parts of the seminar. 

  • 23. mars SHEtalk: Conspiracy Theories in the Time of Covid-19 by Prof Clare Birchall, kl 12:00–13:00, zoom 

  • 20. mars i Domus Biblioteca: ungomshjernen
    Ungdomshjernen, kl 18 - 19:30. 


     

Aktuelt om forskning

Du kan også følge med på MED-fakultetet på facebook, twitter, Linkedin og Instagram.

 

illustrasjon hjernen

Forskning.no Hjerneforskere fra hele verden deler data. Til nå har 2000 hjerneforskere har delt forskningsdataene sine med UiOs hjelp, i et stort EU-prosjekt. – Datadeling gjør forskningen lettere å tolke og mer gjennomsiktig, og det skal spare dobbeltarbeid, sier Jan Bjålie til forskning.no.
 

illustasjon to ansikter mot hverandre

Medisinbloggen: Det kan bli både for mye og for lite kjønn av Hilde Bondevik og Kari Nyheim Solbrække.

Bør helsevesenet behandle kvinner og menn likt? Når er det riktig, og når er det galt? Og hva med de som ikke identifiserer seg som noen av delene?

 

illustrasjon alderdomUiO Podkasten Universitetsplassen: Du kan ha en god alderdom.

Hva skjer i kroppen når vi blir eldre? Mye handler om innstilling, men kan du også få hjelp fra naturen? Opptak 7. februar 2023, med Hilde L. Nilsen og Sissel Gran.
 

illustrasjon munnbindKlinmed: Ikke tegn til alvorlig lungeskade etter korona av Julie Nybakk Kvaal.

Forskere har fulgt de aller første norske pasientene med covid-19 tett gjennom et helt år. De finner ikke tegn til alvorlige lungeskader.

 

IMB: Økt risiko for aggressiv prostatakreft ved nattarbeid offshore av Cecilie Bakken Høstmark.

Mange oljearbeidere jobber på natta. Det kan gjøre dem mer sårbare for å få aggressiv prostatakreft, enn om de bare hadde jobbet på dagtid.
 

 

MED-nytt er et internt nyhetsbrev til alle ansatte og tilknyttede. Du som abonnerer på MED-nytt som enkeltperson kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet ved å avregistere deg her. Vil du abonnere på MED-nytt kan du melde deg på her. Følg også med på nyheter fra MED på facebook, twitter, linkedin og instagram

Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 9. mars 2023 10:17 - Sist endret 18. juni 2024 06:03